عنوان پژوهش: گزارش تحلیلی: بررسی تأثیر چرخه های تجاری بر تصمیمات تأمین مالی کوتاه مدت و بلندمدت بنگاه های اقتصادی ایران (مطالعۀ موردی: شرکت های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران)
دستگاه اجرایی کارفرما: اداره کل امور اقتصادی و دارایی
تاریخ اجرای پژوهش: 1398/11/30
مکان اجرای پژوهش: اداره کل امور اقتصادی و دارایی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
علی نظری زانیانی اداره کل امور اقتصادی و دارایی علوم اقتصادی-اقتصاد انرژی کارشناسی ارشد دانشگاه تهران
معصومه طاهری اداره کل امور اقتصادی و دارایی حسابداری کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد-واحد شهرکرد

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

تصمیمات شرکت¬ها برای تشکیل ساختار سرمایه به عوامل متعددی بستگی دارد. اين مطالعه به بررسي تاثير چرخه هاي تجاري بر پویایی¬های ساختار سرمایۀ (تصمیمات تأمین مالی) در شركت¬هاي پذيرفته شده بورس اوراق بهادار تهران مي پردازد. به منظور نمایندگی ساختار سرمایه، از شاخص نسبت اهرم مالی کوتاه¬مدت، بلندمدت و کل شرکت¬ها استفاده شده¬است. از آن¬جا كه كانال-هاي چندگانه¬اي وجود دارند كه از طريق آن¬ها چرخه¬های تجاري مي توانند تصمیمات تأمین مالی کوتاه¬مدت و بلندمدت شرکت¬ها را تحت تاثير قرار دهند، مطالعۀ حاضر به تحليل جامع و مطمئن تاثير مشترك اين كانال ها بر پويايي هاي اهرم پرداخته است. به همين منظور علاوه بر متغیر شکاف محصول، متغيرهاي نرخ بيكاري و نرخ تورم نيز در مدل گنجانده شده¬اند. مدل¬های تجربی این مطالعه با استفاده از تكنيكهای اقتصادسنجي داده هاي پانل برای 168 شرکت در بازۀ زمانی 1383 تا 1395، برآوردگرديده¬اند. براساس یافته¬های این پژوهش، چرخه¬های تجاری از طریق متغیرهای شکاف محصول و نرخ تورم دارای تاثیر مثبت و معنی¬دار بر اهرم کوتاه¬مدت و اهرم کل شرکت¬های پذیرفته¬شده در بورس اوراق بهادار تهران می باشند، در حالی¬که از طریق نرخ بیکاری دارای تاثیر منفی و معنادار بر اهرم بلندمدت و اهرم کل شرکت¬های مزبور می باشند. بنابراین می¬توان گفت شوک¬های تجاری و سیاست¬های تثبیتی دولت تا زمانی که توسط بنگاه¬های اقتصادی پیش¬بینی نشده باشند، می¬توانند تصمیمات آن¬ها را برای تأمین مالی از طریق ایجاد بدهی و انتشار سهام تحت تأثیر قرار دهند. همچنین از یافته¬های پژوهش، می¬توان استنباط نمود که بنگاه¬های اقتصادی، بیکاری و تحولات بازار اشتغال را در تعدیلات مقیاس فعالیت¬شان که در بلندمدت اتفاق می¬افتد لحاظ می¬کنند، اما در کوتاه¬مدت که در خصوص سطح فعالیت¬شان در مقیاس ثابت تصمیم می¬گیرند، از تحولات بازار اشتغال اثر نمی¬پذیرند.

خلاصه نتایج حاصله

در ادامه پیشنهادهای کاربردی به دو دسته از افراد حقیقی و حقوقی شامل «تصمیم سازان بنگاه¬های اقتصادی» و «تحلیل¬گران بازارهای مالی» ارائه می¬گردد: 1- تصمیم سازان بنگاه¬های اقتصادی: از آن¬جا که نتایج پژوهش حاضر نشان می¬دهد که نوسانات اقتصادکلان بر ساختار سرمایه شرکت¬های غیر مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار آثار معنی¬داری دارند. لذا به تصمیم سازان بنگاه¬های اقتصادی توصیه می¬شود رفتار کل صنعت و استراتژی رقبای خود برای تصمیمات تأمین مالی را در پاسخ به شرایط رونق و رکود اقتصادی پیش¬بینی کنند و اهرم بدهی خود به شکلی تعدیل کنند تا در رقابت با سایر بنگاه¬ها بازار را از دست ندهند. 2- تحلیل¬گران بازارهای مالی: به تحلیل¬گران بازارهای مالی پیشنهاد می¬شود از یافته¬های پژوهش حاضر و پژوهش¬هایی از این دست جهت تحلیل فاندامنتال بورس اوراق بهادار بهره جویند و با استفاده از نتایج آن آثار رونق و رکود اقتصادی، تورم و بیکاری بر روند بازار سهام را پیش¬بینی کنند. 2-5-5- پیشنهادهایی برای پژوهش¬های آتی 3- توجه به داده¬های اقتصاد کلان در مطالعات حسابداری و مالی:نتایج پژوهش حاضر به¬طور کلی می¬تواند اهمیت توجه به داده¬های اقتصاد کلان را در پژوهش¬های حسابداری و مالی نشان دهد، و پژوهشگران را به یافتن ارتباط میان این داده¬ها با متغیرهای مالی و حسابداری ترغیب نماید. 4- بررسی آثار سیاست¬های اقتصادی بر ساختار سرمایۀ شرکت¬های مالی: از آن¬جا که در پژوهش حاضر آثار سیاست¬های اقتصادی بر ساختار سرمایۀ شرکت¬های غیر مالی بورس اوراق بهادار تهران مورد مطالعه قرار گرفته است، نتایج آن قابل تعمیم به شرکت¬های مالی نمی¬باشد. از این رو به محققان توصیه می¬شود در پژوهش جداگانه¬ای آثار چرخه¬های تجاری را بر ساختار سرمایۀ شرکت¬های مالی پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار تهران مطالعه نمایند.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top