عنوان پژوهش: شناسای ی و تعی ی ن مقدار فلاونوئی دها و اسی دهای فنولی ک برخی از گونه‌های گل ماهور جنوب غرب ایران به روش کروماتوگرافی مای ع با عملکرد بالا
    دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1396/08/07
مرکز مجری پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
زهرا لری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد فارماکوگنوزی دکتری تخصصی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
کرامت الله سعیدی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - - -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

مقدمه و بیان مسئله قدمت شناخت خواص دارویی گیاهان شاید بیرون از حافظه تاریخ باشد. یکی از دلایل مهم این قدمت حضور باورهای ریشه‌دار مردم سرزمین‌های مختلف در خصوص استفاده از گیاهان دارویی است. این قدمت استفاده از گیاهان دارویی به معنای روند رو به کاهش آن در دنیای مدرن امروزی نیست. به ‌طوری‌که اواخر قرن نوزدهم به دلیل پیشرفت‌ های روز افزون علوم مختلف به‌ ویژه علم شیمی و داروسازی، اولین استخراج مواد خالص شیمیایی به‌منظور کاربردهای دارویی انجام گرفت و در راستای درمان بیماران، به نحو چشمگیری اعجاز نمود؛ تا اینکه به‌تدریج زمزمه‌هایی مبنی بر اثرات سوء داروهای شیمیایی شنیده شد. سرانجام، محققان با استفاده از تجربیات علمی، رفته ‌رفته به منافع و مزایای استفاده از گیاهان دارویی با مواد مؤثره طبیعی پی بردند و تحقیقات گسترده‌ای در زمینه ی گیاهان دارویی آغاز شد به ‌طوری‌ که قرن بیستم را قرن رنسانس گیاهان دارویی نام نهادند (1). با توجه به رویکرد جهانی به بازگشت به طبیعت و استفاده از مواد طبیعی در درمان بیماری‌های صعب العلاج ازجمله سرطان، مشکلات قلبی ـ عروقی، پارکینسون و...، توجه به گیاهان در کنار سایر منابع طبیعی بیشتر شده است. در کشورهای پیشرفته و در حال‌ توسعه، استفاده از طب سنتی و گیاهان دارویی برای حفظ سلامتی بسیار چشمگیر است. گونه‌های گیاهی مورد استفاده در طب سنتی حاوی ترکیبات فعال و یا عصاره تام فعال، می‌توانند منبعی برای داروهای جدید باشند، به همین دلیل تحقیقات علمی درزمینه‌ی شناسایی، شیمی و اثرات فارماکولوژی ترکیبات طبیعی افزایش ‌یافته است (2). ایران کشوری با اقلیم‌های متنوع و گوناگون است. این گوناگونی در شرایط آب و هوایی سبب به وجود آمدن محیط‌های بسیار مناسب برای رشد بیشتر گیاهان دارویی شده است، به همین دلیل گونه‌های گیاهی زیادی در ایران انتشار دارد. تأثیر اوضاع اقلیمی بر گیاهان مختلف متفاوت است و همواره باید با تحقیقات مناسب به بررسی نقش عوامل اقلیمی بر رشد، نمو و مواد مؤثره گیاهان دارویی پرداخت. اگر چه میزان متابولیت‌های ثانویه تحت کنترل ژن‌ها است ولی مقدار غلظت و تجمع آن‌ها به ‌طور قابل توجهی تحت تأثیر شرایط محیطی است (1). امروزه محققین اصلاح گیاهان بر اهمیت استفاده از ژرم پلاسم توده‌های وحشی به خاطر داشتن خصوصیاتی مانند مقاومت به شرایط محیطی نا مناسب، مقاومت به آفات و بیماری‌ها و داشتن مواد مؤثره بالا تأکید می‌کنند. بنابراین برای انجام هرگونه برنامه بهنژادی در مورد گیاهان شناخت کافی از ژرم پلاسم، استفاده از روش‌های مناسب و نوین اصلاحی و همچنین وجود تنوع ژنتیکی بالا جهت تولید ارقام مناسب و باکیفیت لازم و ضروری است. گیاه دارویی گل ماهور در بخش‌های زیادی از کشور پراکنش دارد و ایران یکی از مهم‌ترین مناطق پراکنش این گیاه به ‌حساب می‌آید (3). جنس گل ماهور (Verbascum) بزرگ‌ترین جنس خانواده گل میمون (Scrophulariaceae) است و نزدیک به 360 گونه دارد (4، 5). این جنس در ایران 43 گونه و 4 هیبرید دارد، 19 گونه از این جنس اندمیک ایران هستند (6). مهم‌ترین مراکز تنوع این جنس کشورهای ترکیه، پاکستان و ایران هستند (7). گل‌های گل ماهور به دلیل داشتن ساپونین، موسیلاژ و فلاونوئیدها خاصیت دارویی دارند و در اکثر دارونامه‌های معتبر ازگل‌های این گیاه به‌عنوان دارو یادشده است. مواد مؤثره‌ی موجود در گل‌های خرگوشک خلط‌آور و ضد سرفه هستند. این ترکیبات برای مداوای برخی ناراحتی‌های ریوی مانند برونشیت و سیاه‌سرفه استفاده می‌شوند (8، 9، 10). اثرات خلط‌آوری، تسکین‌دهندگی و نرم‌کنندگی گل ماهور به وجود ساپونین و موسیلاژ نسبت داده می‌شود درحالی‌که اثرات ضد‌التهابی، ضدمیکروبی و فعالیت مدر آن به وجود ترکیبات فنولی نسبت داده می‌شود (11). گل ماهور دارای ترکیبات هیدروکربنی، ساپونین، فلاونوئید و موسیلاژ است. ترکیبات هیدروکربنی بیشتر تحت تأثیر اقلیم و دما قرار می‌گیرند و هرچه متوسط دمای هوا بیشتر باشد این ترکیبات بیشتر می‌شوند (12). ساپونین‌ها گروه بزرگی از متابولیت‌های ثانویه هستند که به مقدار قابل توجهی در بسیاری از گونه‌های گیاهی وجود دارند. مطالعه روی ساپونین‌های گیاهی از دهه 1970 آغاز شده است، البته اخیراً توجه زیادی به این ترکیبات شده است چون اثرات بیولوژیک، درمانی و خواص فیزیکوشیمیایی بسیار مهمی دارند. بسیاری از مقالات اثرات بیولوژیک نظیر ضد قارچی، ضد توموری، کاهنده کلسترول خون، ضد اسپاسم، ضد تجمع پلاکتی، ضد دیابت، آداپتوژن، فعالیت‌های ضد درد، ضد حساسیت،Antiedematous ،Antiexudative ، Antifeedant ، ضد قارچ،Antigenotoxic ، ضد سمیت کبدی، ضدالتهابی، ضد میکروبی، ضد چاقی، آنتی‌اکسیدان، ضد انگلی، Antiphlogistic ، Antiprotozoal ،Antipsoriatic ، تب بر، ضد انقباض و تشنج، ضدترومبوز، ضد سرفه (از بین بردن و یا جلوگیری از سرفه)، ضدویروس، Chemopreventive، سیتوتوکسیک، اثر دیورتیک در جذب مواد معدنی و ویتامین‌ها و غیره و خواص فیزیکوشیمیایی مانند مرطوب‌کنندگی، کاهنده کشش سطحی، تشکیل کظپ امولسیون کنندگی و تشکیل مسیل، از ساپونین‌های جدا شده از گیاهان مختلف گزارش داده اند (13، 14). تغییرات فصلی، شرایط آب و هوایی مثل نور، دما، رطوبت خاک و حاصلخیزی خاک و همچنین روش‌های کشت بر میزان کمی و کیفی ترکیب ساپونین مؤثره‌ هستند (15). موسیلاژها پلی‌ساکاریدهای با زنجیره بلند که از دیواره سلولی ساخته‌ شده یا به‌صورت لایه‌هایی در آن رسوب می‌کنند و الزاماً پلی اورونید‌هایی واجد واحد قندی و اسید اورونیک هستند. این ترکیبات دارای خواصی چون نرم‌کنندگی (درمان سرفه)، مرهم، ملین و عامل امولسیون کننده هستند (16، 17، 18). از دیگر ترکیبات مؤثره گیاهان فنول‌ها هستند. فنول‌ها بزرگ‌ترین گروه از متابولیت‌های ثانویه گیاهان هستند. از مهم‌ترین این ترکیبات فلاونوئیدها می‌باشند که ترکیباتی پلی‌فنولی هستند. بیش از 6500 فلاونوئید تاکنون گزارش‌شده که نقش مهمی در نمو گیاهان و محافظت آن‌ها در مقابل اشعه ماورا بنفش، پاتوژن‌ها و کرم‌های گیاهی دارند. درواقع این متابولیت‌های ثانویه قسمت بزرگی از منابع غذایی انسان را تشکیل می‌دهند؛ که شامل 6 دسته فلاون ها، فلاونول ها، فلاونون ها، ایزوفلاون ها، فلاوانول ها و آنتوسیانین‌ها می‌باشند (19). این ترکیبات دارای خواص ضد آلرژی، ضدمیکروبی، ضدباکتریایی، ضدویروسی و همچنین آنتی‌اکسیدانی می باشند (20، 21، 22). گروه‌های مختلف فلاونوئیدها فعالیت دارویی شناخته‌ شده‌ای دارند و دارای اثرات بیوشیمیایی هستند که مانع از فعالیت برخی از آنزیم مانند آلدوز، گزانتین اکسیداز، فسفودی استراز، لیپواکسیژناز، سیکلواکسیژناز و غیره می شوند آن‌ها همچنین نقش نظارتی بر هورمون‌های مختلف مانند استروژن، آندروژن و هورمون‌های تیروئید دارند. با در نظر اقدامات گسترده‌ای دارویی و بیولوژیکی آن‌ها پتانسیل بسیار بالای درمانی هستند (23). تحقیقات نشان دادند که فلاونوئیدها بر قلب و سیستم گردش خون و تقویت مویرگ ها دارند (24). اسیدهای فنولیک ترکیبات معطر متابولیت های ثانویه گیاهان هستند که به‌طور گسترده در گیاهان وجود دارند که فعالیت‌های بیولوژیکی متنوع دارند به ‌عنوان ‌مثال این ترکیبات ضدالتهاب، ضد باکتری، ضدویروس و آنتی اکسیدان هستند. (25). اسیدهای فنولیک ترکیبات پلی فنولیک غیر فلاونوئید هستند که می تواند به دو نوع اصلی اسید بنزوئیک و مشتقات اسیدسینامیک باشند (26). فلاونوئیدها و ترکیبات فنولی دیگر معمولاً در گیاهان در مخلوط‌های پیچیده وجود دارند. روش های مختلفی برای جداسازی فلاونوئیدها وجود دارد، کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا (HPLC) رایج‌ترین روش جداسازی ترکیبات فنولی است. از HPLC برای آنالیز کمی و کیفی فلاونوئیدهای نمونه‌های مختلف گیاهی استفاده می‌شود. کروماتوگرافی امروزه به دسته ای از روش ها اطلاق می-شود که در آن ها جداسازی اجزا موجود در یک نمونه مخلوط بر اساس تمایل نسبی هر جزء به فاز ساکن هنگام عبور فاز متحرک از روی و یا دون فاز ساکن است. به علت آن‌که مواد با درجات گوناگون به فازهای ساکن تمایل دارند، می‌توان از این خاصیت جهت جداسازی آن ها از یکدیگر استفاده نمود. از HPLC برای جداسازی، خالص‌سازی و شناسایی ترکیبات آلی به‌ویژه ترکیبات دارویی استفاده می شود (27). گونه‌های مختلفی از جنس گل ماهور شامل V. macrocarpum (گل ماهور پس قلعه‌ای، گل ماهور دانه‌درشت)، V. pseudo-digitalis (گل ماهور گل انگشتانه‌ای)، V. sinatum (گل ماهور مدیترانه‌ای، گل ماهور مواج) و V. songaricum (گل ماهور ترکمنستانی، گل ماهور خراسانی) در در جنوب غرب ایران به‌صورت خودرو پراکنش دارند (28، 29). با توجه به اینکه گیاه دارویی گل ماهور اخیراً در صنایع داروسازی کشور در سطح وسیع مورداستفاده قرار می‌گیرد بنابراین معرفی گونه‌ها یا اکوتیپ‌های ارزشمند به لحاظ داشتن مواد مؤثره بالا از اهمیت بالایی برخوردار است. این تحقیق نخستین پژوهش جهت ارزیابی مورفولوژی و تعیین میزان ترکیبات مؤثره گونه‌های مختلف این گیاه دارویی در جنوب غرب ایران است. با توجه به ارزش دارویی و مرتعی گل ماهور، تحقیق حاضر با هدف شناخت عوامل اکولوژیکی مؤثر بر کیفیت مواد مؤثره گیاه گل ماهور در جنوب غرب ایران اجرا خواهد شد. 4-2- پیشینه تحقیق و بررسی منابع تعیین میزان ترکیبات مؤثره در گیاهان دارویی به دلیل کاربرد وسیع آن‌ها در صنایع مختلف ازجمله غذایی، دارویی، آرایشی-بهداشتی، صنعتی و غیره از اهمیت بالایی برخوردار است. در مطالعات انجام شده گذشته برخی صفات مورفولوژیکی گل، بذر و دیگر اندام‌ها در گونه‌های گل ماهور در آمریکا (30)، ایران (31)، ترکیه (32، 33) بررسی شد؛ در مطالعات آن‌ها بیشتر صفات میکروسکوپی مورفولوژی بررسی شدند. در پژوهشی صفات مورفولوژی و عملکردی گونه V. phoeniceum شامل فاکتورهای مورفولوژی گل، برگ و همچنین وزن‌تر و خشک اندام‌های هوایی و زمینی در سه شرایط خاکی متفاوت بررسی کردند؛ طبق نتایج آن‌ها صفات مذکور متأثر از شرایط خاک منطقه رویش بودند (34). کریمیان و همکاران (1391) در مطالعه‌ای اثر عوامل اکولوژیکی بر ترکیبات برگ گونه V. songanicum شامل ترکیبات هیدروکربنی، الکل‌‌ها، آمین‌ها و استرها را در پنج منطقه رویشی واقع در استان‌های اصفهان و کهگیلویه و بویراحمد بررسی کردند (12). در تحقیقی در مجارستان، میزان موسیلاژ در گونه V. phlomoides به میزان 11-8 میلی‌لیتر در گیاه گزارش شد. بودور و همکاران (2007) میزان فلاونوئید و تانن کل در گونه V. phlomoides در گیاهان جمطµآوری ‌ شده از طبیعت را به ترتیب 97/0 و 12/4 گرم در 100 گرم گزارش کردند (35). خان و همکاران میزان فنول، تانن و فلاونوئید کل در گونه V. thapsus را 09/0، 6/7 و 3/0 درصد گزارش کردند (36). در پژوهشی دیگر آرماتو و همکاران (2011) میزان فلاونوئید و فنول کل در گونه V. phlomoides را به ترتیب mg rutin/g 1/10 و mg GA/g 18/4 گزارش کردند (11). با توجه به استفاده روز افزون از گی اهان داروی ی و ترکی بات شی می ای ی آن ها تحقی قات بسی اری درزمی نه ی شناسای ی و اندازه‌گی ری ترکی بات شی می ای ی گی اهان داروی ی صورت گرفته است. که در ادامه به مطالعات مرتبط با شناسای ی فلاونوئی د ها و اسی دهای فنولی ک گونه های گل ماهور پرداخته می شود. سردی وک و همکاران (1976) در پژوهشی بر روی گونه‌ی Verbascum. lychnitis مهمتری ن فلاونوئی دهای گل ای ن‌گونه تحت عنوان آپی ژی نی ن، لوتئولی ن، لوتئولی ن ـ5ـoـ گلی کوزی د، لوتئولی ن ـ۷ ـ متی ل اتر و پوتئولی ن را جداسازی و شناسای ی کردند(37). نای ومو و همکاران (1998) در مطالعه گونه‌های Verbascum. scardicom با استفاده از HPLC فلاونوئی دهای ، لوتئولی ن، می ری ستی ن، کوئرسی تی ن، روتی ن -۷ -o-گلی کوزی د، آپی ژی نی ن، نارنجی نی ن و همچنی ن دو اسی دفرولی ک، رزماری ک و کافئی ک استخراج نمودند (38). گری گورا و همکاران (2013) در مطالعه Verbascum. plomides با استفاده از دستگاه HPLC فلاونوئی دهای ی مانند آکابی ن، کوئرسی تی ن و آپی جنی ن و همچنی ن اسی د¬های فنولی ک مانند کافئی ک، فرولی ک، روزماری ک و اسی د کلروژنی ک رااز گل آن جداسازی و شناسای ی کردند(39). کلی می ک و همکاران (2010) در مطالعه دو گونه گل ماهورV. Densiflorum و V. phlomoides فلاونوئی دهای دی وسی ن، تاماری کسی ن ـ7ـ روتی نوزی د، ورباسکوزی د، لتئولی ن ـ7ـ گلی کوزی د را با استفاده از HPLC جداسازی کردند (40). 3-اهداف و فرضیات: 1-3- هدف کلی شناسایی و تعیین مقدار فلاونوئید¬ها و اسید¬های فنولیک برخی از گونه‌های گل ماهور های جنوب غرب ایران به روش کروماتوگرافی مایع با عملکرد بالا 2-3- اهداف اختصاصی - تعیین و مقایسه میزان اسید های فنولیک و فلاونوئید های شناسایی شده از روش HPLC در نمونه‌های گل گونه‌های گل ماهور در مناطق موردمطالعه - تعیین و مقایسه میزان فلاونوئید و فنول کل در نمونه‌های گل گونه‌های گل ماهور در مناطق موردمطالعه - تعیین و مقایسه میزان موسیلاژ کل در نمونه‌های گل گونه‌های گل ماهور در مناطق موردمطالعه - تعیین و مقایسه میزان آنتوسیانین کل در نمونه‌های گل گونه‌های گل ماهور در مناطق مورد مطالعه - تعیین و مقایسه محتوی آنتی‌اکسیدانی نمونه های گل گونه های گیاه گل ماهور در مناطق مورد مطالعه - تعیین و مقایسه خواص مورفولوژیک نمونه های گل گونه های گیاه گل ماهور در مناطق مورد مطالعه 3-3- اهداف کاربردی مطالعه فیتوشیمیایی اسید های فنولیک و فلاونویید های گیاه، گزینه ای مناسب جهت شناسایی گونه های با ارزش می باشند و به طور مستقیم و یا بعنوان الگو در طراحی داروها مورد استفاده قرار گیرند می باشد. ۴-۳- فرضیات و سوالات تحقیق گونه های مختلف گیاه گل ماهور دارای ترکیبات فلاونوئیدی و اسید های فنولیک می باشند که قابل شناسایی و تعیین مقدار بوسیله روش HPLC هستند. گونه های مختلف گیاه گل ماهور دارای ترکیبات فلاونوئیدی متفاوتی می باشند. گونه های مختلف گیاه گل ماهور دارای اسید های فنولیک متفاوتی می باشند. اکوتیپ های مختلف گل ماهور در میزان ترکیبات فلاونوئیدی و اسید های فنولیک متفاوت هستند صفات مورفولوژی و فیتوشیمیایی (فنل و فلاونوئید کل، موسیلاژ کل، محتوی آنتی اکسیدانی و آنتوسیانین کل) گونه ها و اکوتیپ های گل ماهور متفاوت می باشند. روش اجرا نوع مطالعه ادمین گروه ۲-۷- جمعیت مورد مطالعه ۳-۷- معیارهای ورود و خروج جمع آوری 4-7- حجم نمونه و روش نمونه گیری با توجه به بررسی 20 منطقه جهت جمع آوری گل ها تعداد 20 اکوتیپ حجم نمونه می باشد. 5-7- مکان و زمان انجام مطالعه 6-7- روش گردآوری داده‌ها و ابزار آن نتای ج مطالعه در مراحل مختلف توسط چک لی ست جمع آوری می گردد. 7-7- مشخصات ابزار جمع آوری اطلاعات و نحوه جمع آوری کلیه داده¬های به دست آمده در قالب تجزیه واریانس یک طرفه آنالیز خواهند شد. درصورتی که بین تیمار¬ها اختلاف معنی¬داری وجود داشته باشد، با استفاده از آزمون LSD، چگونگی این داده¬ها بررسی خواهد شد. 8-۷- روش کار 9-7- روش تجزیه و تحلیل داده‌ها 10-7- محدودیت‌ها و مشکلات اجرایی پژوهش و روش کاهش و حل آنها با توجه به اینکه در هر مرحله از فیتوشیمی هر گیاه، نتایج حاصل تعیین کننده حلال های مورد نیاز مرحله بعد و همچنین نوع روش به کار رفته جداسازی در آن مرحله خواهد بود. هم روش کار و همچنین حلال های مورد نیاز در جدول مواد و وسایل، روش کار و حلال های روتین مورد استفاده در فیتوشیمی پیش بینی گردیده است. لذا امکان تغییر نوع و میزان یک حلال با توجه به نتایج هر مرحله جداسازی خواهد بود. و همچنین طراحی آزمایش مراحل در ادامه کار به تفسیر مشخص خواهد شد. همچنین با توجه به اینکه استخراج ترکیبات ثانویه سخت و زمانبر می باشد همچنین بازده استخراج بسیار پایین می باشد امکان گرفتن طیف های متعدد جهت شناسایی به سختی فراهم می گردد. ملاحظات اخلاقیبرای نمایش یا عدم نمایش کلیک نمایید. ملاحظات و مشکلات اخلاقی طرح با توجه به در این آزمایش با حلال ها و مواد سمی و خطرناک کار می شود، نیازمند رعایت قوانین ایمنی آزمایشگاه می باشد. راه حل مشکلات اخلاقی مراحل انجام کار به ترتیب زیر خواهد بود:الف) انتخاب محل‌های پراکنشانتخاب مناطق مورد مطالعه بر اساس فلور ایرانیکا و سایر گزارش‌های ارائه‌شده در زمینه‌ی پراکنش گل ماهور در جنوب غرب ایران صورت خواهد گرفت. مشخصات جغرافیایی مناطق مورد مطالعه با استفاده از دستگاه GPS مشخص خواهد شد.ب) شناسایی و اندازه‌گیری صفات مورفولوژیکجهت شناسایی مورفولوژیک و اولیه گونه‌های گل ماهور شامل V.agrimoniifolium (گل ماهور غافثی)، V. pseudo-digitalis (گل ماهور گل انگشتانه‌ای)، V. sinatum (گل ماهور مدیترانه‌ای، گل ماهور مواج) و V. songaricum (گل ماهور ترکمنستانی، گل ماهور خراسانی)، نمونه‌های گل در فصل گلدهی (اواسط اردیبهشت تا اواخر خرداد) از مناطق مورد مطالعه واقع در جنوب غرب ایران جمطµآوری و جهت شناسایی به مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی استان منتقل خواهند شد. ج) تعیین میزان موسیلاژ، فنول، فلاونوئید و آنتوسیانین کلجهت تعیین مقدار فنول کل به روش رنگ سنجی folin-ciocatue برحسب گالیک اسید اندازه گیری می شود. میزان موسیلاژ به روش استخراج گرم انجام می گردد. فلاونوئید کل به روش رنگ سنجی کلرید آلومینیوم تعیین می گردد و جهت تعیین آنتوسیانین کل از روش تغییر pH استفاده می‌گردد. فعالیت آنتی‌اکسیدانی نمونه های گل و اندام رویشی نیز به روش DPPH اندازه‌گیری می شود.د) جداسازی و شناسایی فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیکجهت جداسازی فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیک توسط Hplc طبق روش کار نایومو و همکاران انجام خواهد شد که ابتدا بعد از عصاره گیری اولیه و فراکشته کردن، به Hplc تزریق و جداسازی توسط فاز ثابت C18 و فاز متحرک آب و استونیتریل که حاوی HCOOH می باشد انجام خواهد گرفت، نتایج حاصل با نتایج تزریقات ترکیبات استاندارد فلاونوئیدها و اسیدهای فنولیک جهت تعین مقدار مقایسه خواهد شد. یافته ها گلهای گل ماهور به دلیل داشتن تکیبات فنلی فلاونوییدها اسید فولیک آنتوسیاین موسیلاژ خاصیت دارویی دارد. از جمله مهمترین ترکیبات این گیاه دارویی فلاونویید و اسید فنولیک هستند که دارای خاصیت آنتی اکسدان بالا و کاهش رادیکال آزاد خاصیت ضدمی کروبی ضد باکتریایی ضد ویروسی هستند. نتایج این پژوهش نشان داد که 4 گوه گل ماهور جمع آوری شده از جوب غرب ایران دراای ترکیبات فل فلاونویید آنتوسیای موسیلاژ فعالیتهای آیتی اکسیدانی قابل توجهی هستند و همچین میزانن ترکیبات فلاونوییدی و اسید به روش hplc عیین و گزارش گردید. بحث و نتیجه گیری بنابراین با توجه به ارزش دارویی این ترکیبات می تواند به عنان یک منبع گیاهی مناسب برای این ترکیبات در صنایع و داروسازی مورد استفاده قرار گیرد. نتایج حاصل حاکی از تفاوت ترکیبات فنلی و فلاونوییدی در گونه های مختلف و اکوتیپهای مختلف است و این نشان می دهد این ترکیبات متاثر از ژنتیک و عوامل اقلیمی رویشگاه هستند که می توان با شناسایی گونه ها و رویشگاهها ی برتر اکوتیپهای مناسب از نظر ترکیب مورد ظر راانتخاب کرد و همچنین با الگو گیری از رویشگاه برتر در جهت لهلی کردن و کشت کل ماهور استفاده کرد.

خلاصه نتایج حاصله

گلهای گل ماهور به دلیل داشتن تکیبات فنلی فلاونوییدها اسید فولیک آنتوسیاین موسیلاژ خاصیت دارویی دارد. از جمله مهمترین ترکیبات این گیاه دارویی فلاونویید و اسید فنولیک هستند که دارای خاصیت آنتی اکسدان بالا و کاهش رادیکال آزاد خاصیت ضدمی کروبی ضد باکتریایی ضد ویروسی هستند. نتایج این پژوهش نشان داد که 4 گوه گل ماهور جمع آوری شده از جوب غرب ایران دراای ترکیبات فل فلاونویید آنتوسیای موسیلاژ فعالیتهای آیتی اکسیدانی قابل توجهی هستند و همچین میزانن ترکیبات فلاونوییدی و اسید به روش hplc عیین و گزارش گردید.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top