عنوان پژوهش: بررسی اثرات آنتی اکسی دانی و آنتی ژنوتوکسی سی ته اسانس سرشاخه هوای ی 8 اکوتی پ مختلف آوی شن دنای ی از سراسر ای ران
    دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1394/04/24
مرکز مجری پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات بیوشیمی بالینی

مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
عباس میرزایی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی بیوتکنولوژی دارویی دکترای تخصصی (PhD) دانشگاه علوم پزشکی مشهد
فاطمه الهیان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بیوتکنولوژی دارویی دکترای تخصصی (PhD) دانشگاه علوم پزشکی تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

گیاهانی که در طبیعت رشد می‌کنند منابع قوی‌ای از مواد شیمیایی درمانی مانند آنتی‌اکسیدان‌ها هستند. امروزه، بررسی‌های زیادی در مورد یافتن منابع غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها انجام می‌شود تا از استرس اکسیداتیو ایجاد شده در داخل بدن محافظت کنند. تغییرات آب و هوا و محیط زیست تأثیرات بسزایی در ترکیب اسانس آویشن دنایی و اثرات بیولوژیک آن نشان داد که گزارشات دیگر این نتایج را تأیید می‌کنند. همانطور که نتایج نشان می‌دهد درصد اجزای اسانس اکوتیپ‌های مختلف تغییرات زیادی با هم دارند که اصلی‌ترین علت این تغییرات شرایط رشد متفاوت هر اکوتیپ است. تغییرات آب و هوایی و شرایط جغرافیایی باعث ایجاد یکسری تغییراتی در گیاهان می‌شود تا آن گیاه برای رشد در منطقه خاص تطابق ایجاد کند. این تغییرات در نهایت به تغییر در اجزای اسانس‌ها منجر می‌شود که بررسی این تغییرات و همچنین اثراتی که بدلیل این تغییرات حاصل شده است یک مسئله حائز اهمیت است. نتایج بدست آمده نشان می‌دهد که بیشترین درصد ترکیبات اسانس‌ها مربوط به کارواکرول و تیمول است. علاوه بر ترکیبات فنولی توزیع ساختارهای غیر اشباع همانند بیزابولول، بیزابولن، بورنئول، کادینن، سیترونلول، کوبنول، فارنزول، ژرانیال، ژرانیول، هومولن، لینالول، مورولن، میرسن، نرال، اُسیمن و ترپینن در فاز قطبی و غیرقطبی در عملکرد آنتی اکسیدانی با روش بتا-کاروتن و DPPH تأثیر داشته است. کاریوفیلن اکساید در اسانس‌ها منجر به ایجاد اثرات آنتاگونیستی در روش‌های آنتی‌اکسیدانی شده است. رادیکال‌های هیدروکسیل در اثر افزایش هیدروژن پروکساید در فاز آبی تولید می‌شوند و عوامل کموپروتکتیو محلول در آب از سلول‌ها در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می‌کنند و آسیب به DNA را حذف و یا به حداقل می‌رسانند. در آخر باید گفت که اثرات محیطی و تغییرات اکوتیپی بر روی اثرات آنتی‌اکسیدانی و آنتی‌ژنوتوکسیسیته بسیار پیچیده است و بایستی مطالعات گسترده‌تر و بیشتری بر روی این عوامل صورت بگیرد تا درنهایت به مکانیسم‌های دقیق این تأثیرات پی ببریم.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج بدست آمده نشان می‌دهد که بیشترین درصد ترکیبات اسانس‌ها مربوط به کارواکرول و تیمول است. علاوه بر ترکیبات فنولی توزیع ساختارهای غیر اشباع همانند بیزابولول، بیزابولن، بورنئول، کادینن، سیترونلول، کوبنول، فارنزول، ژرانیال، ژرانیول، هومولن، لینالول، مورولن، میرسن، نرال، اُسیمن و ترپینن در فاز قطبی و غیرقطبی در عملکرد آنتی اکسیدانی با روش بتا-کاروتن و DPPH تأثیر داشته است.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top