عنوان پژوهش: بررسی می زان آفلاتوکسی ن M1 در شی ر مادران شهرستان شهرکرد و ارتباط آن با دری افت های غذای ی در زمستان 1394
    دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1396/06/26
مرکز مجری پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات بیوشیمی بالینی

مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
تینا جعفری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد تغذیه دکتری تخصصی دانشگاه علوم پزشکی تهران
عزیزالله فلاح دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - - -
سلیمان خیری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد آمار دکتری تخصصی تربیت مدرس

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

آفالتوکسین M1 فرمی از آفالتوکسین B1 است که در شیر مادر ترشح شده و بنابراین می تواند شیرخوار را آلوده سازد. این سم به خاطر اثرات سمی و سرطانزایی توسط آژانس بین المللی تحقیقات سرطان در گروه اول مواد سرطانزا قرار گرفته است. بیشتر گروه های غذایی ممکن است در طی یکی از مراحل تولید و بویژه نگهداری تا زمان مصرف دچار آلودگی با آفالتوکسین شوند. مطالعات نشان داده اند که الگوها و عادات غذایی در هر کشور و منطقه نقش بسزایی در آلودگی افراد به این سم دارد. مطالعه حاضر در زمستان سال 1394 با هدف بررسی رخداد آفالتوکسین M1 در شیر مادران در شهرکرد، مقایسه میانگین غلظت سم در نمونه های شیر با حد مجاز تعیین شده توسط اتحادیه اروپا )25 نانوگرم در لیتر( و تعیین غذاهایی که بیشترین ارتباط را با رخداد و غلظت آفالتوکسین M1 در شیر مادران در شهرستان شهرکرد دارند، انجام شد. نتایج مطالعه حاضر نشان داد که: 1 -در میان 250 نمونه شیرمادر 39 نمونه )6/15 )%آلوده به آفالتوکسین M1بودند. )دامنه آلودگی از1/11 تا 3/39 نانوگرم در لیترو 8 نمونه با آلودگی بیشتر از حد مجاز(. 2 -رخداد آفالتوکسین M1 در نمونه های روستایی به طور معناداری از نمونه های شهری بیشتر بود .)P<0.5( 3 -ریسک آلودگی به این توکسین در میان افرادی که در برنامه غذایی خود مصرف نان و یا دلستر بیشتری داشتند باالتر بود. همچنین با افزایش مصرف نان، زیتون و سرشیر در برنامه غذایی، میزان غلظت این سم در شیر بیشتر می شد. با توجه به خطرات بالقوه این سم، مطالعه وسیعتری در سطح استان چهارمحال و بختیاری بمنظور بررسی میزان رخداد و شناسایی الگوهای غذایی مرتبط با خطر آلودگی پیشنهاد میشود. نان و غالت و نیز لبنیات از مهمترین منابع غذایی بشمار میروند و با توجه به ارتباط معنی دار بین مصرف نان و سرشیر با خطر آلودگی به آفالتوکسین M1 باید نظارت بیشتری بر تولید، نگهداری و ذخیره سازی این مواد غذایی وجود داشته باشد که این امر بویژه در مناطق روستایی با توجه به نوع الگوی غذایی اهمیت بیشتری دارد. با توجه به اینکه ابتال به سرطان هزینه های زیادی را برای بیمار و جامعه دارد انجام این بررسی میتواند در پیشگیری از سرطان موثر باشد.

خلاصه نتایج حاصله

1 -در میان 250 نمونه شیرمادر 39 نمونه )6/15 )%آلوده به آفالتوکسین M1بودند. )دامنه آلودگی از1/11 تا 3/39 نانوگرم در لیترو 8 نمونه با آلودگی بیشتر از حد مجاز(. 2 -رخداد آفالتوکسین M1 در نمونه های روستایی به طور معناداری از نمونه های شهری بیشتر بود .)P<0.5( 3 -ریسک آلودگی به این توکسین در میان افرادی که در برنامه غذایی خود مصرف نان و یا دلستر بیشتری داشتند باالتر بود. همچنین با افزایش مصرف نان، زیتون و سرشیر در برنامه غذایی، میزان غلظت این سم در شیر بیشتر می شد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top