عنوان پژوهش: بررسی اثر پنج گیاه مورد استفاده در طب سنتی در انحلال سنگ های کلسیم اگزالات و کلسیم فسفات در محیط آزمایشگاهی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1396/02/10
مکان اجرای پژوهش: مرکز تحقیقات گیاهان داویی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
زهرا لری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد فارماکوگنوزی phD دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی
مجید شیرانی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد اورولوژی MD -
شیرین اصغریان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد دامپزشکی کارشناسی ارشد دانشگاه شهرکرد
سلیمان خیری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد آمار زیستی دکتری تخصصی تربیت مدرس
داود ارجکی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - - -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

زمینه و هدف: سنگ کلیه یک مشکل جهاني است و ابتلا به آن در سال‌های اخیر به‌طور قابل‌توجهی افزایش‌یافته است. سنگ‌شکنی برون اندامي درمان اولیه انتخابي در اکثر سنگ‌های کلیه است که عوارض متعددی به‌دنبال دارد، لذا امروزه توجه محققان به استفاده از فرآورده‌های گياهي که از دیرباز در طب سنتی با این هدف استفاده می‌شده‌اند جلب شده است. هدف مطالعه حاضر تعیین اثر پنج گیاه مورد استفاده در طب سنتی در انحلال سنگ‌های کلسیم‌اگزالات و کلسیم‌فسفات در محیط آزمایشگاهی است. روش بررسی: ابتدا 5 گیاه مورد استفاده در طب سنتی از منابع معتبر انتخاب شدند. پس از تهیه گیاهان و تأیید نام علمی، اندام مورد نظر به روش خیساندن عصاره‌گیری شد. در مرحله بعد سنگ‌های اگزالات‌کلسیم و فسفات‌کلسیم در آزمایشگاه سنتز شدند. یک میلی‌گرم از کلسیم‌اگزالات و کلسیم‌فسفات با عصاره جعفری، ریشه و گل ختمی، کندوش، کما و ابوخلسا در غلظت‌های مختلف (3/3، 10 و 30 میلی‌گرم بر دسی‌لیتر) درون غشای نیمه‌تراوا در ارلن حاوی 60 سی‌سی بافرتریس 1/0 مولار غوطه‌ور شد. پس از انکوباسیون در دمای 37 درجه به مدت 7 ساعت، غلظت کلسیم‌اگزالات و کلسیم‌فسفات توسط کیت کلسیم ساخت شرکت پارس آزمون و دستگاه BT-3000 اندازه‌گیری شد. عصاره با بهترین فعالیت برای مطالعه بر روی نمونه‌های سنگ خارج شده از بیماران استفاده شد. داده‌ها توسط نرم‌افزار SPSS تجزیه و تحلیل شد. یافته‌ها: بر اساس نتایج درصد انحلال سنگ‌های اگزالات‌کلسیم و فسفات‌کلسیم بر حسب نوع و غلظت عصاره تفاوت معنی‌داری داشت (05/0P<). بیشترین انحلال سنگ‌های اگزالات‌کلسیم توسط عصاره کندش و بیشترین درصد انحلال سنگ‌های فسفات‌کلسیم توسط عصاره ابوخلسا و ریشه ختمی مشاهده شد. درصد انحلال سنگ‌های بالینی توسط عصاره‌های ابوخلسا، ریشه ختمی و کندش بر حسب نوع سنگ تفاوت معنی‌‌داری نداشت. درصد انحلال سنگ‌های بالینی توسط عصاره ابوخلسا از عصاره کندش (05/0P<) و عصاره ریشه ختمی (05/0P<) به‌طور معنی‌داری بیشتر بود. نتیجه‌گیری: عصاره ابوخلسا بیشترین فعالیت انحلال را بر سنگ‌های آزمایشگاهی اگزالات و فسفات‌کلسیم و همچنین سنگ‌های بالینی نشان داد و جهت مطالعات بعدی در فاز حیوانی و بالینی توصیه می‌شود.

خلاصه نتایج حاصله

یافته‌ها: بر اساس نتایج درصد انحلال سنگ‌های اگزالات‌کلسیم و فسفات‌کلسیم بر حسب نوع و غلظت عصاره تفاوت معنی‌داری داشت (05/0P<). بیشترین انحلال سنگ‌های اگزالات‌کلسیم توسط عصاره کندش و بیشترین درصد انحلال سنگ‌های فسفات‌کلسیم توسط عصاره ابوخلسا و ریشه ختمی مشاهده شد. درصد انحلال سنگ‌های بالینی توسط عصاره‌های ابوخلسا، ریشه ختمی و کندش بر حسب نوع سنگ تفاوت معنی‌‌داری نداشت. درصد انحلال سنگ‌های بالینی توسط عصاره ابوخلسا از عصاره کندش (05/0P<) و عصاره ریشه ختمی (05/0P<) به‌طور معنی‌داری بیشتر بود.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top