عنوان پژوهش: بررسی اثر عصاره هیدروالکلی برگ بنه (Pistacia atlantica) بر عوامل موثر برآترواسکلروز در رات های تغذیه شده با رژیم پرچربی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1393/12/10
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمود رفیعیان دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد فارماکولوژی دکتری تخصصی دانشگاه علوم پزشکی تهران
فاطمه دریس دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد آمار کارشناسی ارشد تربیت مدرس
نجمه شاهین فرد دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد یادگیری الکترونیک کارشناسی ارشد دانشگاه علوم پزشکی تهران
ویدا نادری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - - -
حجت الله روحی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد علوم دارویی دکتری تخصصی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

بیماری‌های قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ و میر در جهان می باشند. مهمترین ریسک فاکتور این اختلالات هیپرکلسترولمیا بوده که ارتباط نزدیکی با بروز آترواسکلروزیس دارد. اندازه گیری آنتی اکسیدان ها و ارزیابی ملکول های بیولوژیکی اکسید شده و صدمه دیده از مهمترین روشهای تشخیصی برای پیش بینی بروز استرس اکسیداتیو بوده که امروزه کاربرد زیادی پیدا کرده اند. داروهای شیمیایی که برای کاهش چربی خون مورد استفاده قرار می‌گیرند با عوارض جانبی نامطلوبی همراه بوده و برغم وجود داروهای ضد چربی مناسب به خصوص استاتین‌ها، متاسفانه بدلیل عوارض جانبی و بعضاً موارد منع استعمال، خاصه در مصرف دراز مدت، سبب شده که آنطور که باید و شاید در درمان موفق نباشیم. اختلالات کبدی، دردهای شدید عضلانی، رابدومیولیز، افزایش قند خون ، عوارض نامطلوب جنینی، برافروختگی و تداخل دارویی ناخوشایند، سبب شده که در اندیشه داروهای مطلوبتری باشیم. در طی 10 الی 20 سال گذشته، تحقیقات آزمایشگاهی و همچنین بالینی متعددی روی گیاهان دارویی مورد استفاده در درمان هیپرلیپیدمی انجام گرفته است. گیاه برگ بنه از دیر باز به عنوان یک گیاه موثر بر چربی و خوش بو در رژیم غذایی استفاده شده، لیکن بررسی های علمی این گیاه بومی استان چهارمحال به عمل نیامده و در مورد این گیاه با ارزش مطالعات علمی مرتبط با هایپرلیپیدمی انجام نگرفته است. هدف این مطالعه، بررسی اثرات احتمالی برگ گیاه بنه، نشات گرفته از باور مردم بر چربی خون می باشد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که این گیاه اثرات آنتی اکسیدانی بسیار مطلوبی داشته ، سبب کاهش استرس اکسیداتیو شده و سبب کاهش چربی خون می شود. از لحاظ تأثیر عصاره گیاه با دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به دز 200 عصاره گیاهی و همچنین نسبت به داروی آتورواستاتین بر شاخص های التهابی نیز مشخص شد که کاهش MDA و کربنیل پلاسما و همچنین افزایش گروه های تیول به طور معنی داری در گروه مصرف کننده عصاره گیاه با دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم بیشتر از دوز 200 عصاره و حتی نسبت به مصرف آتورواستاتین بود (P<0/05). از شاخص های پراکسیداسیون پروتئینی همچنین دز 400 اثرات کمتری بر تیول پلاسما داشت. علاوه بر آن دز 400 همچون دز 200 اثرات بر کاتالاز و SOD در تعدیل اختلالات کبدی در قیاس با گروه کنترل داشت. با توجه به اثرات این گیاه بر کاهش پروفایل چربی و افژایش HDL همچنین با توجه به کاهش بیومارکرهای التهابی در استرس اکسیداتیو، کبد چرب، استئاتوز کبدی، پلاک آترواسکلروتیک، همچنین یافته های هیستوپاتولوژیک، چنین به نظر می رسد که هردو دز اثرات مطلوبی داشته که اثرات دز 800 بارزتر بود (P<0/05). علاوه بر آن هر دو دز سبب کاهش وزن در نمونه های مورد آزمایش شدند (P<0/05).بنابر این در رژیم غذایی سالمندان، براحتی می تواند وارد شده، همچنین می تواند در فرمولاسیون یک داروی گیاهی جهت کاهش دزاژ داروهای استاتینی، یا به صورت فراورده گیاهی دارویی در کاهش کبد چرب و یا درمان هیپرلیپیدمیا استفاده شود. علاوه بر آن، با توجه به فورمولاسیون و استاندارد سازی رژیم غذایی چربی محقق ساخته، نهایی شدن این رژیم آتروژنیکی می تواند صرفه جویی اقتصادی بسیار بالایی را نسبت به کلسترول وارداتی فراهم سازد.

خلاصه نتایج حاصله

این مطالعه، بررسی اثرات احتمالی برگ گیاه بنه، نشات گرفته از باور مردم بر چربی خون می باشد. نتایج حاصل از این مطالعه نشان داد که این گیاه اثرات آنتی اکسیدانی بسیار مطلوبی داشته ، سبب کاهش استرس اکسیداتیو شده و سبب کاهش چربی خون می شود. از لحاظ تأثیر عصاره گیاه با دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم نسبت به دز 200 عصاره گیاهی و همچنین نسبت به داروی آتورواستاتین بر شاخص های التهابی نیز مشخص شد که کاهش MDA و کربنیل پلاسما و همچنین افزایش گروه های تیول به طور معنی داری در گروه مصرف کننده عصاره گیاه با دوز 400 میلی گرم بر کیلوگرم بیشتر از دوز 200 عصاره و حتی نسبت به مصرف آتورواستاتین بود (P<0/05). از شاخص های پراکسیداسیون پروتئینی همچنین دز 400 اثرات کمتری بر تیول پلاسما داشت. علاوه بر آن دز 400 همچون دز 200 اثرات بر کاتالاز و SOD در تعدیل اختلالات کبدی در قیاس با گروه کنترل داشت. با توجه به اثرات این گیاه بر کاهش پروفایل چربی و افژایش HDL همچنین با توجه به کاهش بیومارکرهای التهابی در استرس اکسیداتیو، کبد چرب، استئاتوز کبدی، پلاک آترواسکلروتیک، همچنین یافته های هیستوپاتولوژیک، چنین به نظر می رسد که هردو دز اثرات مطلوبی داشته که اثرات دز 800 بارزتر بود (P<0/05). علاوه بر آن هر دو دز سبب کاهش وزن در نمونه های مورد آزمایش شدند (P<0/05).


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top