عنوان پژوهش: تعیین الگوی مقاومت آنتی بیوتیکی سالمونلاهای جدا شده از نمونه های همبرگر و حساسیت آنها به اسانس های زنجبیل و رزماری در شهر شهرکرد سال 1395
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/09/07
مکان اجرای پژوهش: مرکز تحقیقات گیاهان داویی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
فرهاد شرافتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد میکرب شناسی پزشکی کارشناسی ارشد -
رضا شرافتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - کارشناسی ارشد -
الهام صالحی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - - -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

مقدمه و بیان مسئله باکتریها از مهمترین عوامل میکروبی عفونتها و مسمومیتهای ناشی از مواد غذایی میباشند. دو تیپ باکتری مولد بیماریهای گوارشی در مواد غذایی وجود دارد تیپ اول تحت عنوان باکتریهای عامل مسمومیت غذایی است که از طریق مصرف مواد غذایی حاوی سم باکتری منتج از رشد باکتری در غذا حاصل میشود که نمونههای مهم آن مسمومیت غذایی حاصل از کلستریدیوم بوتولینوم و استافیلوکوکوس اورئوس میباشد. تیپ دوم تحت عنوان باکتریهای عامل عفونت مواد غذایی است که از طریق مصرف غذای حاوی باکتریهای زنده باعث بیماریهای گوارشی میگردد و باکتری با تکثیر خود و یا تولید متابولیت های خاص خود عوارضی را در بدن میزبان ایجاد میکند مثل اغلب باکتریهای گرم منفی عامل عفونت مواد غذایی نظیر سالمونلا، شیگلا، اشریشیا کلی و باکتریهای گرم مثبت نظیر لیستریا، باسیلوس و استرپتوکوکوس. ازآنجاییکه زنجبیل و رزماری دارای ترکیبات فنولی بوده و به همین دلیل دارای خواص ضد باکتریایی و ویروسی میباشند و میتوانند باعث کاهش میکروارگانیزمها و جلوگیری و درمان بیماریهای باکتریال رودهای گردند، لذا بر آن شدیم تا اثرات ضد باکتریایی آنها را بر روی سالمونلا های جداشده از همبرگرهای صنعتی بررسی نماییم. روش اجرا در این مطالعه تجربی، پس از تهیه اسانسهای زنجبیل و رزماری اثرات ضد میکروبی آنها بهصورت حداقل غلظت ممانعت کننده از رشد باکتری(MIC (وحداقل غلظت کشندگی باکتری(MBC (با استفاده از روش میکرودایلوشن (microdilution ،(همچنین اندازهگیری قطر هاله عدم رشد و تعیین میزان مقاومت آنتیبیوتیکی باکتریهای ایزوله شده به روش کربی بائر علیه سالمونلا های جداشده انجام شد.تهیه نمونههای همبرگر: نمونههای همبرگر بهصورت تصادفی از مراکز توزیع در شهرکرد از پنج برند صنعتی پرمصرف دارای تاریخ انقضا از دیماه 1395 تا خرداد 1396 خریداری و در کنار یخ به آزمایشگاه میکروبشناسی منتقل شد. تهیه اسانس: اسانسهای زنجبیل (officinale Zingiber (و رزماری (officinalis Rosmarinus (از شرکت باریج اسانس خریداری گردید. شناسایی و تشخیص سالمونلا: جهت شناسایی و تشخیص سالمونلا از نمونههای همبرگر از روش شماره 1810 استاندارد ملی ایران استفاده شد. تعیین میزان مقاومت آنتیبیوتیکی: جهت تعیین میزان مقاومت آنتیبیوتیکی باکتریهای ایزوله شده از روش کربی بائر با استفاده از دیسکهای آنتیبیوتیک ونکومایسین، تتراسیکلین، اریترومایسین، متی سیلین، پنیسیلین، تریمتوپریم-سولفامتاکسازول، سیپروفلوکساسین، کلرامفنیکل، کانامایسین، آمپیسیلین و نیتروفورانتوئین بر روی محیط مولر هینتون اگار استفاده گردید. تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC (و حداقل میزان کشندگی(MBC:( تعیین حداقل غلظت مهارکنندگی (MIC (و حداقل میزان کشندگی(MBC (برای ایزولههای باکتری با استفاده از روش میکرودایلوشن اندازهگیری شد. اندازهگیری قطر هاله عدم رشد: دیسکهای کاغذی 9 میلیمتری آغشته به 10 میکرولیتر از اسانسهای مطرحشده (بر اساس میزان MIC ( را بر روی محیطهای مولر هینتون حاوی کشت سوسپانسیون ایزولهها با کدورت نیم مک فارلند، قرار داده و بعد از 24 ساعت در انکوباتور 37 درجه سانتیگراد، میزان قطر هاله عدم رشد را اندازهگیری نمودیم یافته ها نتایج این تحقیق نشان داد که اسانسهای زنجبیل و رزماری دارای اثرات ضد میکروبی بر روی باکتریهای سالمونلا بوده، میزان MIC معادل 5.12 تا 50 و میزان MBC معادل 25 تا 100 میکروگرم در میلیلیتر بود. میانگین قطر هاله عدم رشد اسانسها علیه سالمونلا های جداشده معادل 00/1±23 و53/1±67/24 برای زنجبیل و معادل 00/1±21 و58/0±67/7 میلیمتر برای رزماری بود. آنتیبیوتیکهای تتراسیکلین، تری متوپریم- سولفامتاکسازول، سیپروفلوکساسین، آمپیسیلین و نیتروفورانتوئین بر روی سالمونلا ها حساس و بقیه مقاوم بودند. این یافتهها میتواند زمینه تحقیقات بیشتری را در آینده برای شناسایی، تعیین مقدار و تخلیص ترکیبات مؤثره آنها در شرایط invivo فراهم و احتمالاً بهعنوان یک داروی ضد باکتریایی بدون عوارض و مقرون بهصرفه برای پیشگیری و کنترل بیماریهای عفونی ناشی از باکتریهای سالمونلا مورداستفاده قرار گیرد.نتایج این تحقیق نشان داد که اسانسهای زنجبیل و رزماری دارای اثرات ضد میکروبی بر روی باکتریهای سالمونلا بوده، میزان MIC معادل 5.12 تا 50 و میزان MBC معادل 25 تا 100 میکروگرم در میلیلیتر بود. میانگین قطر هاله عدم رشد اسانسها علیه سالمونلا های جداشده معادل 00/1±23 و53/1±67/24 برای زنجبیل و معادل 00/1±21 و58/0±67/7 میلیمتر برای رزماری بود. آنتیبیوتیکهای تتراسیکلین، تریمتوپریم- سولفامتاکسازول، سیپروفلوکساسین، آمپیسیلین و نیتروفورانتوئین بر روی سالمونلا ها حساس و بقیه مقاوم بودند. بحث و نتیجه گیری افزایش عفونتها و مسمومیتها بهواسطه عدم رعایت شرایط بهداشتی و مصرف خام مواد غذایی به همراه مشکلات اقتصادی و اجتماعی حاصل از آن سبب افزایش مطالعات مختلف درزمینه تولید غذای سالم شده است. از طرفی در سالهای اخیر سالمونلاهای غیرتیفوییدی در سطح جهان بهطور وسیعی شیوع پیداکرده که دلیل آن را ظهور بسیاری از سرو تایپهای جدید سالمونلایی میدانند که در بروز سالمونلوز حاد دخالت دارند (32.(

خلاصه نتایج حاصله

این یافتهها میتواند زمینه تحقیقات بیشتری را در آینده برای شناسایی، تعیین مقدار و تخلیص ترکیبات مؤثره آنها در شرایط invivo فراهم و احتمالاً بهعنوان یک داروی ضد باکتریایی بدون عوارض و مقرون بهصرفه برای پیشگیری و کنترل بیماریهای عفونی ناشی از باکتریهای سالمونلا مورداستفاده قرار گیرد.نتایج این تحقیق نشان داد که اسانسهای زنجبیل و رزماری دارای اثرات ضد میکروبی بر روی باکتریهای سالمونلا بوده، میزان MIC معادل 5.12 تا 50 و میزان MBC معادل 25 تا 100 میکروگرم در میلیلیتر بود. میانگین قطر هاله عدم رشد اسانسها علیه سالمونلا های جداشده معادل 00/1±23 و53/1±67/24 برای زنجبیل و معادل 00/1±21 و58/0±67/7 میلیمتر برای رزماری بود. آنتیبیوتیکهای تتراسیکلین، تریمتوپریم- سولفامتاکسازول، سیپروفلوکساسین، آمپیسیلین و نیتروفورانتوئین بر روی سالمونلا ها حساس و بقیه مقاوم بودند.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top