عنوان پژوهش: بررسی تغییرات آزمایشگاهی با تاکید بر اختلالات الکترولیتی بویژه هیپوکلسمی در بیماران مبتلا به بیماری covid 19 در شهرستان شهرکرد
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1399/02/30
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
احمد رئیسی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بیماریهای داخلی دکترای تخصصی (MD) علوم پزشکی اصفهان
فریدون رحمانی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد بیماریهای عفونی دکترای تخصصی (MD) علوم پزشکی شهید بهشتی
سلیمان خیری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد آمار زیستی دکترای تخصصی (PHD) دانشگاه تربیت مدرس
ابراهیم ساعدی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انگل شناسی پزشکی دکترای تخصصی (PHD) -
الهام طاهری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد آسیب شناسی دکترای تخصصی (PHD) دانشگاه کرمان
سید مصطفی صولتی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد میکروبیولوژی کارشناسی ارشد -
محمد صالح غفاری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد انگل شناسی پزشکی کارشناسی ارشد -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

مقدمه: همزمان با اوج گیری بحران covid-19 در کشور، بیمارستان ها با انبوهی از مراجعین مشکوک به این بیماری موا جه شده اند. پاسخ مراکز به این بحران بسیج نیروی انسانی و کلیه امکانات توام با اتخاذ تدابیر متنوع بوده است. با این حال هنوز چالش های جدی در این عرصه خودنمایی میکند. این امر به ویژه در زمینه نمونه های آزمایشگاهی درمانی بیماران فوق نیز جلب نظر میکند. زیرا در حین انجام آزمایشات این بیماران بعضا با اختلالاتی مواجه میشویم که توجیهی ندارد و سبب درخواست آزمایشگاه جهت نمونه گیری مجدد و انجام مکرر آزمایشات فوق به ویژه آزمایشات مربوط به الکترولیتها و کلسیم شده است. زیرا در یافته های منتشر شده در مورد اختلالات آزمایشگاهی این بیماران تا کنون به اختلالاتی نظیر هیپوکلسمی اشاره نشده است و به نظر می رسد این امر نیاز به بررسی دارد. با عنایت به اینکه جنبه های مختلف کلینیکی و پاراکیلینیکی این بیماری بطور کامل شناخته شده نیست و نظر به اینکه عمده مبتلایان و مرگ و میر در افراد با بیماریهای زمینه ای اتفاق می افتد مطالعات جامعی جهت کاهش میزان مرگ و میر ضروری به نظر میرسد. بعلاوه اینکه با توجه به نو ظهور بودن بیماری هنوز عامل اصلی مرگ و میر بطور کامل مشخص نمی باشد ،با عنایت به اینکه بیمارستان هاجر شهرکرد به عنوان مرکز ارجاع بیماران مشکوک به آلودگی به وبروس کرونا تعیین گردیده است و از سوی دیگر به مطالعه اجمالی صورت گرفته مشخص شد که اختلال در کاتیون های فلزی به خصوص کلسیم در این بیماران مشهود می باشد بر آن شدیم ضمن مطالعه دقیق تر یافته های آزمایشگاهی بخصوص الکترولیت را در این بیماران مورد بررسی قرار دهیم. یافته ها: در مقایسه گروه مورد و شاهد اختلاف قابل توجهی در تعداد بیماران دچار هیپوکلسمی دیده شد.بیماران 3/59 درصد هیپوکلسمی و گروه کنترل 5/32 درصد هیپوکلسمی داشتند. ولی سطح ویتامین دی و هورمون پاراتیروئید اختلاف معناداری بین دو گروه نداشت. میزان بستری در بخش مراقبتهای ویژه در گروه هیپوکلسمی به نحو معناداری بیشتر بود.بر اساس شدت بیماری ما هیچ گروهی در بیماران خفیف نداشتیم. نتیجه گیری کلی: این مطالعه ارتباط بین شدت بیماری و سطح کلسیم خون را نشان داد. این مطالعه یکی از اولین مطالعاتی است که به بررسی اختلالات الکترولیتی بویژه کلسیم در بیماران کووید 19 می پردازد و در آن یک گروه شاهد نیز وجود دارد.شیوع هیپوکلسمی در مطالعه ما 45/74 درصد بود که مشابه با مطالعه Shi و Cao و همکارانشان می باشد( به ترتیب 7/74 و 4/65 درصد). یکی از یافته های کلیدی در مطالعه ما این بود که بیماران با سطح کلسیم پایین بویژه زیر 6/8 میلی گرم در دسی لیتر فرم های شدید بیماری و میزان بالای بستری در ICU را نشان می دهند. هیپوکلسمی در بیماران ما با سطح ویتامین دی و هورمون پاراتیروئید رابطه ای نداشت.

خلاصه نتایج حاصله

در مقایسه گروه مورد و شاهد اختلاف قابل توجهی در تعداد بیماران دچار هیپوکلسمی دیده شد.بیماران 3/59 درصد هیپوکلسمی و گروه کنترل 5/32 درصد هیپوکلسمی داشتند. ولی سطح ویتامین دی و هورمون پاراتیروئید اختلاف معناداری بین دو گروه نداشت. میزان بستری در بخش مراقبتهای ویژه در گروه هیپوکلسمی به نحو معناداری بیشتر بود.بر اساس شدت بیماری ما هیچ گروهی در بیماران خفیف نداشتیم.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top