عنوان پژوهش: کاربرد مدل تحلیل مسیر برای بررسی ارتباط سواد سلامت ، سرمایه اجتماعی ،سلامت عمومی و کیفیت زندگی در جمعیت مطالعه کوهورت شهرکرد
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1397/05/07
مکان اجرای پژوهش: مرکز تحقیقات مدل سازی سلامت

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
مرتضی سدهی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد آمار دکترای تخصصی (PhD) دانشگاه تربیت مدرس
زهره موسوی اصل دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - دانشجو دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
علی احمدی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد آمار دکتری تخصصی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد
سلیمان خیری دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد آمار زیستی دکتری تخصصی دانشگاه تربیت مدرس

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

زمینه و هدف: مدل‌بندی در آمار یکی از ابزارهای پرکاربرد و اساسی در تبیین پدیده‌ها در حوزه‌های مختلف ازجمله در حوزه سلامتی به شمار می‌رود. تحلیل مسیر، تعمیم‌یافته روش رگرسیون چند‌متغیره در تدوین مدل‌های علّی است و یک روش پیشرفته آماری که به کمک آن می‌توان علاوه بر تأثیرات مستقیم، تأثیرات غیرمستقیم هر یک از متغیرهای مستقل بر متغیر وابسته را نیز مشخص کرد. در این مطالعه، مدل‌بندی وسیله‌ای برای بررسی روابط بین سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی، سواد سلامت و سلامت عمومی به روش تحلیل مسیر در جمعیت مطالعه کوهورت شهرکرد به‌عنوان یک روش سودمند جهت شناسایی عوامل مؤثر، است. روش بررسی: در این مطالعه مقطعی یک نمونه به حجم ۹۷۱ نفر از افراد شرکت‌کننده در مطالعه کوهورت شهرکرد در سال ۱۳۹۶ به‌طور تصادفی انتخاب شدند. داده‌ها با استفاده از ابزار سنجش سواد سلامت جمعیت شهری (HELIA:Health Literacy for Iranian Adults) و پرسشنامه کیفیت زندگی ۲۶ سؤالی (WHOQOL-BREF) و سلامت عمومی 12 سؤالی (General Health Questionnaire(GHQ-12)) و پرسشنامه سرمایه اجتماعی ۴۴ سؤالی جمع‌آوری شدند. از مدل تحلیل مسیر جهت بررسی روابط بین سرمایه اجتماعی، کیفیت زندگی، سواد سلامت و سلامت عمومی در جمعیت مطالعه کوهورت شهرکرد استفاده شد. برای انجام تحلیل داده‌ها از نرم‌افزار SPSS نسخه ۲۵ و نرم‌افزار LISREL نسخه 8/8 استفاده‌شده است. یافته‌ها: بین سواد سلامت و کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی، سواد سلامت و سرمایه اجتماعی همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت (05/0>P). با روش آماری تحلیل مسیر نیز مدل‌هایی ارائه شد که اثر مستقیم و غیرمستقیم معنادار همه سازه‌ها بر یکدیگر را نشان داد. در هیچ‌یک از مدل‌ها علامت ضريب همبستگي بين متغيرهاي مختلف، با علامت ضريب مسير بين آن‌ها مخالف نبود. نتیجه‌گیری: با توجه به نتایج مطالعه، بالا رفتن میزان سرمایه اجتماعی و سواد سلامت موجب بهبود کیفیت زندگی افراد موردمطالعه شد و برعکس با افزایش سطح کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی و سواد سلامت افزایش یافت. ازآنجایی‌که پرسشنامه سلامت عمومی میزان ناراحتی و اختلالات افراد را می‌سنجد نمره پایین نشان‌دهنده وضعیت بهتر برای افراد است لذا با کاهش سلامت عمومی، سرمایه اجتماعی، سواد سلامت و کیفیت زندگی افزایش می‌یابد.

خلاصه نتایج حاصله

یافته‌ها: بین سواد سلامت و کیفیت زندگی، سرمایه اجتماعی و کیفیت زندگی، سواد سلامت و سرمایه اجتماعی همبستگی مثبت و معناداری وجود داشت (05/0>P). با روش آماری تحلیل مسیر نیز مدل‌هایی ارائه شد که اثر مستقیم و غیرمستقیم معنادار همه سازه‌ها بر یکدیگر را نشان داد. در هیچ‌یک از مدل‌ها علامت ضريب همبستگي بين متغيرهاي مختلف، با علامت ضريب مسير بين آن‌ها مخالف نبود.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top