عنوان پژوهش: بررسی سازگاری پایه¬های گل¬محمدی Rosa damascena Mill درشرایط دیم درمنطقه شهرکرد استان چهارمحال و بختیاری (تکمیل فاز اول)
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1393/02/02
مکان اجرای پژوهش: ایستگاه تحقیقات چهارتخته، مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
حسین محمدی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری باغبانی گرایش گیاهان دارویی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

گل¬محمدی (Rosa damascena Mill.) به لحاظ کاربرد در صنایع عطرسازی، دارویی و غذایی و نیز استفاده به عنوان گیاهی زینتی همواره دارای اهمیت بوده است. خصوصیات هر گیاه اگر چه توسط ژن‏ها کنترل می‏گردد، محیط به ویژه شرایط آب و هوایی نیز بر عملکرد کمی و کیفی آن موثر است. این تحقیق در تکمیل فاز اول در ایستگاه تحقیقات چهارتخته شهرکرد بر روی 33 اکسشن گل¬محمدی نقاط مختلف کشور، با استفاده ازیک طرح آزمایشی بلوک¬های کامل تصادفی با سه تکرار تحت شرایظ دیم در سال 1393 اجرا گردید. اکسشن‏ها از نظر خصوصیات عملکرد گل در هکتار، تعداد گل در هکتار، میزان گل در بوته، تعداد گل در بوته، وزن تر گل، درصد ماده خشک گل، نسبت وزن گلبرگ به گل و طول دوره گلدهی اختلاف معنی-داری در سطح 1% نشان دادند. با توجه به میانگین یک ساله تولید گل در اکسشن‏های غیربومی و بومی، اکسشن‏های چهارمحال 5، چهارمحال3 و اکسشن اصفهان6 به ترتیب با تولید با 1928، 1266 و 1047کیلوگرم گل در هکتار دارای بیشترین عملکرد گل بودند. با توجه به نتایج این بررسی، می‏توان این اکسشن‏های برتر تحت تنش کم آبی را برای کاشت در اراضی دیم کم بازده و شیب‏دار استان پیشنهاد نمود. بدین ترتیب، علاوه بر جنبه‏های اقتصادی گل تولیدی توسط آنها، به دلیل چند ساله بودن گل‏محمدی، در حفظ خاک و آب نیز حائز اهمیت می¬باشند که لازم است در دستور کار دستگاه‏های اجرایی مرتبط قرار گیرد.

خلاصه نتایج حاصله

افزایش عملکرد گل و اسانس در واحد سطح عمدتاً متکی بر اصلاح، بهبود و ایجاد ارقام پر محصول با خصوصیات و ویژگی های کمی و کیفی بالا می باشد و تنوع های ژنتیکی اساس و پایه آن است، زیرا عمل انتخاب در صورتی امکان پذیر است که برای صفات، تنوع کافی وجود داشته باشد. بین اکسشن¬های گل¬محمدی مورد بررسی در این تحقیق از لحاظ عملکرد گل و تعداد گل در هکتار و پایه اختلاف معنی داری در سطح (1%≥p) مشاهده شد که این امر وجود تنوع از نظر عملکرد و تعدادگل را در بین اکسشن¬ها نشان می¬دهد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top