عنوان پژوهش: جمع‌آوری و شناسایی حشرات بذر خوار لگوم‌های مرتعی و دشمنان طبیعی آنها در استان چهارمحال و بختیاری
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1388/02/01
مکان اجرای پژوهش: شهرستان لردگان

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
فرشاد حقیقیان قهفرخی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری حشره شناسی کشاورزی کارشناسی ارشد دانشگاه گیلان

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

استان چهارمحال و بختیاری یکی از مناطق مهم مرتعی کشور است که در سال‌های اخیر سطح مراتع استان تحت تأثیر عوامل مختلف تخریب کننده طبیعی و غیر طبیعی روز به روز در حال کاهش است. بنابراین هر روز گیاهان خوش خوراک مرتعی کاهش یافته وگونه‌های غیرخوشخوراک وحتی گونه‌های مهاجم جایگزین آنها می گردد. لگوم‌های مرتعی از مرغوب‌ترین گونه‌های خوشخوراک دامی در استان محسوب می‌گردند. بررسی‌های انجام شده نشان داد علاوه بر آفات مختلفی که قسمت‌های مختلف این منابع ارزشمند را مورد حمله قرار می‌دهند آفات بذرخوار نقش مهمی را در تخریب این گونه‌های علوفه‌ای ارزشمند ایفا می‌کنند و بقا، زنده‌مانی و زادآوری آنها را با مشکل مواجه ساخته‌اند. به منظور شناسایی آفات بذرخوار لگوم‌های مرتعی و دشمنان طبیعی آنها در استان چهارمحال و بختیاری طی سال‌های 1392-1388 در مناطق پراکنش لگوم‌های مرتعی در استان 8 سایت صحرائی در مناطق قرق و در مناطقی که کمتر دست‌خوش تخریب و چرا قرار گرفته‌اند انتخاب و با شروع مرحله خمیری شدن تا رسیدن کامل، بذور آلوده از روی لگوم‌های مرتعی جمع‌آوری و تا زمان خروج حشرات کامل نگهداری شدند. حشرات خارج شده در شیشه‌های حاوی الکل نگهداری و به همراه مشخصات درآزمایشگاه نگهداری و در پایان شناسایی گردیدند. نتایج به دست آمده نشان داد زنبورهای بذرخوار، سوسک‌های بذرخوار و سن‌های بذرخوار مهم‌ترین بذرخوارهای لگوم‌های مرتعی استان بودند. زنبورهای پارازیتوئید نیز به عنوان دشمنان طبیعی نیز از روی حشرات بذرخوار لگوم جداسازی و شناسائی گردید.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج به دست آمده نشان داد که آفات بذرخوار نقش مهمی را در تخریب و انهدام بذور گیاهان میزبان ایجاد می‌کنند. این بذرخوارها دارای خسارتی بین 80-40 درصد بر روی 15 گونه مورد بررسی بودند. مهمترین حشرات شناسایی شده متعلق به راسته‌های سوسک‌ها، زنبورهاوسن‌هابودندکه مهمترین خانواده‌ها عبارت بودند از سوسک‌های Curcudionidae و Bruchidae، زنبورهای Eurytomidae و سن‌های Lygaeidae و Miridae و Pentatomidae مطالعه بر روي شناسايي و تنوع حشرات بذر خوارو ساكن در بذور لگوم ها نشان داد كه حشرات بذر خوار خارج شده از ظروف پرورشي ،در چهار گروه قرار ذيل مي گيرند .


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top