عنوان پژوهش: جمع‌آوری و شناسایی حشرات بذرخوار گون‌های مرتعی و پارازیتوئید‌های آن در استان چهارمحال و بختیاری
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1388/05/05
مکان اجرای پژوهش: استان چهارمحال و بختياري

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
فرشاد حقیقیان قهفرخی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری حشره شناسی کشاورزی کارشناسی ارشد دانشگاه گیلان

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

استان چهارمحال و بختیاری یکی از مناطق مهم مرتعی در کشور محسوب می‌گردد. اما این مراتع در سال‌های اخیردر اثر عوامل تخریب کننده طبیعی (باران‌های شدید، بادهای شدید و آفات مختلف نظیر برگخوارها، بذرخوارها) و عوامل تخریب کننده غیرطبیعی(انسان، ورود بیش از حد دام به مراتع، آتش‌سوزی و غیره)روز به روز در حال کاهش است. بنابراین هر روز شاهدکاهش شدیدگیاهان خوشخوراک مرتعی و جایگزین شدن آنها توسط گونه‌های مهاجم و سیر قهقرایی مراتع هستیم. گون‌های علوفه‌ای از مهم‌ترین گونه‌های خوشخوراک مرتعی در این استان هستند. بررسی‌های انجام شده نشان داد این گیاهان مورد حمله انواع بذرخوارها قرار گرفته‌اند و زنده‌مانی، بقا و زادآوری آنها با مشکل مواجه شده است. به منظور شناسایی آفات بذرخوارگون‌های علوفه‌ای و پارازیتوئیدهای آن‌ها در استان طی سال‌های 1392-1388 در مناطق پراکنش گون‌های علوفه‌ای در استان 8 سایت صحرائی در مناطق قرق و در مناطقی که کمتر دست خوش تخریب و چرا قرارگرفته‌اند انتخاب و با شروع مرحله خمیری شدن بذر تا رسیدن کامل ،بذورآلوده از روی گون‌های علفی جمع‌آوری شده و درآزمایشگاه تا زمان خروج حشرات کامل نگهداری شدند. حشرات خارج شده در شیشه‌های حاوی الکل نگهداری و به همراه سایرمشخصات در آزمایشگاه نگهداری و در پایان شناسایی شدند. نتایج به دست آمده نشان داد زنبورهای بذرخوار، سوسک‌های بذرخوار وسن‌های بذرخوار متعلق به خانواده‌های Eurytomidae، Bruchidae، Curculionidae , Miridaeو Lygaeidae مهم‌ترین بذرخوارهای گون‌های علوفه‌ای مرتعی استان بودند. مهم‌ترین پارازیتوئیدهای شناسایی شده متعلق به خانواده‌های Mymaridae، Chalcididae، Eulophidae، Pteromalidae ، Braconidae بودند.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج به دست آمده نشان می‌دهد که بذرخوارها مهم و نقش مهمی در تخریب و انهدام بذور گونه‌های مرتعی دارند. همچنین میزان خسارت وارد شده به بذور این گیاهان (آستراگالوس‌های مرتعی) رقم بالائی را نشان می‌دهد. این بذرخوارها متنوع بوده و متعلق به راسته‌های مختلفی هستند که از آن جمله می‌توان به سن‌ها، سوسک‌ها، پروانه‌ها، مورچه‌ها، زنبورهای بذرخوار و برخی تریپس‌های مرتعی اشاره نمود که در این بین سوسک‌ها، زنبورها و پروانه‌ها از اهمیت فوق‌العاده‌ای برخوردارند و سن‌ها، مورچه‌ها و تریپس‌ها در درجه دوم اهمیت از لحاظ میزان خسارت بر روی گیاهان مرتعی هستند. مهم‌ترین و فراوان‌ترین حشرات خارج شده از بذور گون‌ها اغلب از راسته Hymenoptera و Coleopteraخانواده های Eurytomidae ، Curclionidaeو Bruchidae بودند. هم‌چنین زنبورهای راسته Hymenoptera نیز در بین این آفات رقم قابل توجهی را شامل می‌شدند.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top