عنوان پژوهش: بررسی تاثیر اجرای کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت بر پرداختی بیمه شدگان بیمه سلامت ، بابت خدمات جنبی تخصصی سرپایی قبل و بعد از اجرای کتاب دربخش دولتی شهرکرد
دستگاه اجرایی کارفرما: اداره کل بیمه سلامت
تاریخ اجرای پژوهش: 1394/06/01
مکان اجرای پژوهش: اداره کل بیمه سامت استان چهارمحال و بختیاری

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمد رئیسی اداره کل بیمه سلامت استان چهارمحال و بختیاری فیزیولوژی جانوری کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی واحد شهرکرد

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

پیرو ابلاغ سیاستهای راهبردی مقام معظم رهبری در خصوص اصلاح و ارتقاء نظام سلامت جامعه و کاهش سهم هزینه مردم از هزینه های درمان ، به دنبال آن دولت تدبیر و امید با تصویب و ابلاغ طرح نظام تحول سلامت اقدامات خود را شروع نمود و با تامین و اختصاص بخشی از هزینه های هدمندی یارانه ها به نظام سلامت در قالب کاهش پرداخت از جیب بیماران از پانزدهم اردیبهشت ماه 3131 عملا موفقیت بسیار زیادی در این زمینه حاصل شد و لیکن با عنایت به اینکه یکی از برنامه های مهم در راستای اصلاح نظام سلامت ، اصلاح و واقعی نمودن تعرفه های خدمات سلامت بود ، لذا کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت به همت تلاش گسترده کارشناسان شورایعالی بیمه ، وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی ، وزارت تعاون کار و رفاه اجتماعی ، تدوین و پس از تصویب شورایعالی بیمه و هیات محترم دولت ابلاغ گردید. در کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت با تعیین ضریب واحد و یکسان برای کلیه خدمات سلامت اعم از داخلی ، جراحی ، بیهوشی ، پاراکلینیک و افزایش و واقعی نمودن تعرفه های سلامت انگیزه لازم را برای ارائه دهندگان خدمات در سراسر کشور فراهم نموده و به این ترتیب دسترسی عادلانه و یکسان را برای کلیه مردم به ارمغان آورد . پژوهشگر در این مطالعه تلاش نموده مشخص نماید آیا اجرای کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت باعث کاهش فرانشیز پرداختی بیماران شده یا برعکس باعث افزایش آن شده است. به معنای دیگر اجرای کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت به موازات سیاست دولت مبنی بر کاهش پرداخت از جیب بیماران بوده است یا خیر.

خلاصه نتایج حاصله

در بررسی فرضیه با عنوان: بین اجرای کتاب ارزش نسبی خدمات و مراقبتهای سلامت در جمهوری اسلامی ایران بر میزان پرداختی بیمه شدگان دریافت کننده خدمات جنبی تخصصی و فوق تخصصی در کلینیکهای دولتی دانشگاهی شهرستان شهرکرددر شهریور و دی ماه سال 3131 رابطه وجود دارد: نتایج بررسی تاثیر کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت بر درصد هزینه پرداختی توسط بیمار در شهریور و دی ماه سال 3131 در . 3350 نسخه ارسالی با استفاده از آزمون دانکن، توکی و LSD در سطح یک درصد نشان داد که بین پرداختی بیمه شده در دو ماه شهریور و دی رابطه معنی دار وجود داشته و اجرای کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت منجر به کاهش پرداخت از جیب بیمه شدگان گردیده است که از جمله .بیشترین و کمترین کاهش.آنها می توان به بیشترین کاهش پرداخت از جیب بیمه شده بابت خدمت اکو از طریق مری با منفی 80 درصد و کمترین کاهش پرداخت 77از جیب بیمه شدگان بابت خدمت کلونوسکوپی با رشد مثبت 83 درصد مبلغ هزینه پرداختی بیمار بوده است . این کاهش پرداخت پرداخت همزمان با اجرای کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت همراه با پرداخت 30 درصد از فرانشیز بیماران از محل هدفمندی یارانه ها که در اختیار وزارت بهداشت می باشد صورت گرفته است. به بیانی دیگر دولت خدمتگذار تدبیر و امید با تامین 05 درصد از سهم فرانشیز بیمه شدگان خواسته است که جبران بار مالی ناشی از افزایش تعرفه های خدمات سلامت در کتاب ارزش نسبی خدمات سلامت را نموده باشد . لذا با توجه مباحث مطرح شده می توان نتیجه گرفت که اجرای کتاب ارزش نسبی سلامت همزمان با پرداخت 30 درصد یارانه از محل هدفمندی یارانه ها باعث تناسب در پرداخت از جیب بیمه شدگان و ایجاد عدالت در بخش خدمات سلامت در جمله بخش دولتی سرپایی گردیده و درصد بار مالی بیماران را نیز در اکثر خدمات کاهش داده است ، که این هدف نظام تحول سلامت که کاهش پرداخت از جیب بیماران می باشد محقق شده است. از دیدگاه دیگر باید اینگونه نتیجه گرفت که 30 درصد هزینه کاهش داده شده در سهم فرانشیز بیمه شدگان در خدمتهای : اکو از طریق مری ، اکو کاردیو گرافی در بیماران مادرزادی ، اکو کاردیوگرافی در بیماران غیر مادرزادی ، تست ورزش نه تنها بار مالی ناشی از اجرای تهرفه های کتاب ارزش نسبی را جبران نموده بلکه باعث کاهش چشمگیر در پرداخت از جیب بیماران به ترتیب اکو از طریق مری با منفی 80،24 درصد ، تست ورزش با منفی 25،7 درصد ، اکوکادیوگرفی بیماران غیر مادرزادی با منفی 33،14 درصد ، اکوکاردیوگرافی بیماران مادرزادی با منفی 32،34 درصد شده است.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top