عنوان پژوهش: بررسی اثرات مهاری عصاره چند گیاه دارویی بر روی سلول های سرطان سینه 4T1 و تعیین اثر ترکیبی موثرترین آنها با داروی دوسی تاکسل روی مسیر سیگنالینگ WNT در شرایط in vitro
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1398/12/11
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات گیاهان داروئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمود رفیعیان مرکز تحقیقات گیاهان داروئی فارماکولوژی دکترای تخصصی (PhD) -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
شهین احمدیان
نرگس عسگریان
سلیمان خیری
نیره بهامین خارج از دانشگاه - - -
غلامرضا مبینی مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی - - -
زهرا لری گوئینی مرکز تحقیقات گیاهان داروئی - - -
الهه آزمون دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد - - -

چکیده پژوهش

گياهان دارويي همواره بعلت در برداشتن اثرات ضد سرطان مورد مطالعه قرار گرفته اند. پتانسيل بالاي برخي از آن ها منجر به استخراج ترکيبات موثر بعنوان دارو شده است. به اين علت استفاده از گياهان دارويي بعنوان درمان مکمل و جانبي در بيماران مبتلا به سرطان افزايش يافته است. در اين مطالعه ابتدا منابع و مقالات در مورد گياهان دارويي كه خواص ضد سرطان دارند مطالعه شد و بيست گياه دارويي موثر در اين زمينه انتخاب شدند. با توجه به اينكه ما رده سلولي 4T1 را براي مطالعه انتخاب كرده بوديم (دلايل آن در قسمت هاي بعدي ذكر شده است)، گياهان مذكور طوري انتخاب شدند كه قبلا بر روي اين رده سلولي كار نشده باشند. بهترين IC50 هاي بدست آمده (IC50 غلظتي است كه براي مهار رشد 50% سلول هاي سرطاني لازم است، پس گياهي كه كمترين مقدار IC50 را داشته باشد يعني قدرت بيشتري در مهار رشد سلول هاي سرطاني دارد)، براي Alhagi maurorum (A.m) حدود µg/ml 57 و براي Amygdalus haussknechtii (A.h) حدود µg/ml 85 در زمان تريت 48 ساعته بود. ترکيب اين دو گياه با دوسيتاکسل (DTX) نيز مطالعه شد. A.m با کاهش دادن IC50 داروي DTX رفتار سينرژيک نشان داد. A.h نيز قادر به کاهش IC50 داروي DTX بود اما در حالت تركيب با DTX رفتار سينرژي نداشت. اين دو عصاره به تنهايي يا در ترکيب با DTX مانع از مهاجرت سلول هاي 4T1 شدند. در حالت ترکيب با DTX، اين دو گياه آپوپتوز را بيش از حالت تنها القا کردند. رنگ آميزي Ao/EtBr تاييد کرد در حالت ترکيبي وقتي غلظت عصاره بيشتر و غلظت DTX کمتر باشد، آپوپتوز بيشتري رخ خواهد داد. A.m+ DTX (IC50+IC10) بطور معني داري بيان ژن HIF-1? را کاهش داد، اما A.h+ DTX (IC50+IC25) بيان FZD7 را افزايش داد.

خلاصه نتایج حاصله

در مجموع مشاهده شد که عصاره A.h به تنهايي فعاليت ضد سرطاني خوبي دارد ولي در ترکيب با DTX در بعضي آزمايشات اثر سينرژيسم مشاهده نشد. از آنجا که عصاره A.m هم به تنهايي اثر ضد سرطان خوبي داشت و هم در ترکيب با DTX رفتار سينرژي نشان داد، و ميتوان در کنار اين عصاره دوز DTX را کاهش داد، اين يکي از گياهان دارويي است که در اين زمينه درماني و طب مكمل بايد مورد مطالعات و توجه بيشتري قرار بگيرد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top