عنوان پژوهش: بررسی اثر ضدمیکروبی سینرژیسم عصاره‌های الکلی نعناع(Mentha)، زیره‌سبز(.Cuminum cyminum L) و کاسنی(.‎Cichorium intybus L) بر روی باکتری سودوموناس‌آئروژینوزا در شرایط آزمایشگاهی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/12/22
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-کمیته تحقیقات دانشجوئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
سید رضا هاشمی هفشجانی دانشکده پزشکی پزشکی دانشجوی دکترای حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
رضا حیدری - - -
صفیه عباسی - - -
رضا مقصودی - - -
سیده طاهره هاشمی هفشجانی - - -

چکیده پژوهش

میکروارگانیسم‌ها از جمله عوامل بیماری‌زا برای انسان هستند و آمار بالای مرگ‌و میر ناشی از آن ها، بشر را بر آن داشته تا به دنبال راه های مقابله با آن ها باشد. یکی از راه های مقابله با آنها گیاهان دارویی است؛ اولین گیاه مورد آزمایش ما زيره سبز است که به عنوان داروي طب سنتي استفاده می شده است. در طب سنتی از زیره سبز در درمان بیماري‌هاي دستگاه گوارش و بیماري هاي ریوي استفاده می شود و کاربرد صنعتی این گیاه نیز در طعم دهنده های غذایی، عطرها و مصارف پزشکی است؛ گیاه دوم ما گیاه کاسنی است که از همه ی قسمت های آن به عنوان داروی ادرارآور، ملین، تب بر، تصفیه کننده خون و تقویت کننده معده در پزشکی استفاده می شود، همچنین کاسنی غنی از آلکالوئیدهاست و ریشه ی آن به طور بالقوه خاصیت ضدسرطانی دارد؛ و آخرین گیاه ما نعناع خوراكي است که استفاده های صنعتي و دارويي فراواني دارد. از اسانس اين گياه در تهيه داروهاي مسكن، در درمان تب، سردرد و غيره و در صنايع غذايي به عنوان طعم دهنده غذاها و شيريني‌جات استفاده می شود. یکی از مشکلاتی که توسط میکروارگانیسم ها ایجادمی شود، عفونت های بیمارستانی است که باکتری سودوموناس‌آئروژینوزا از عوامل مهم عفونت های بیمارستانی به حساب می آید و به عنوان سومین عامل متداول عفونت های بیمارستانی شناخته می شود. این باکتری ازجمله باکتری های گرم منفی غیرتخمیرکننده است که از پاتوژن های فرصت‌طلب بوده و نیز عامل ایجاد عفونت های ادراری، چشم، گوش و عفونت های زخم و پنومونی می باشد که بخش های جراحی و سوختگی بیمارستان‌ها را درگیر می کند.

خلاصه نتایج حاصله

بر اساس یافته های به دست آمده در این مطالعه، MIC (حداقل غلظت مهارکنندگی رشد) برای هر کدام از عصاره‌های هیدروالکلی زیره سبز، کاسنی و نعناع به ترتیب برابر 144/6 ، 24/10و 192/8 میلی‌گرم برمیلی‌لیتر؛ برای ترکیب عصاره های هیدروالکلی کاسنی و زیره‌سبز برابر 216/9 ، کاسنی و نعناع برابر 264/11 و زیره‌سبز ونعناع برابر 168/7 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر؛ و برای ترکیب هر سه گیاه باهم برابر 216/9 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر به دست آمد و MBC (حداقل غلظت باکتری‌کشی) نیز برای هر کدام از عصاره‌های هیدروالکلی زیره سبز، کاسنی و نعناع به ترتیب برابر 288/12، 96/40 و 384/16 میلی‌گرم برمیلی‌لیتر؛ برای ترکیب عصاره های هیدروالکلی کاسنی و زیره‌سبز برابر 864/36 ، کاسنی و نعناع برابر056/45 و زیره‌سبز ونعناع برابر 336/14 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر؛ و برای ترکیب هر سه گیاه باهم 864/36 میلی‌گرم بر میلی‌لیتر حاصل شد


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top