عنوان پژوهش: بررسی اثر ضد باکتریایی عصاره هیدرو الکلی گل محمدی، پنیرک و آویشن و خاصیت هم‌افزایی آن‌ها با جنتامایسین بر روی باکتری‌های کلبسیلا پنمونیه و اسینتو باکتربومانی در شرایط آزمایشگاهی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/12/22
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-کمیته تحقیقات دانشجوئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
وحید رئیسی وانانی کمیته تحقیقات دانشجوئی پزشکی دانشجوی دکترای حرفه ای دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
اسماعیل فتاحیان - - -
رضا حیدری - - -
ابوالفضل قلی پور - - -

چکیده پژوهش

مقاومت روزافزون باکتری‌ها به درمان‌های آنتی‌بیوتیکی به يک چالش پيش روی بشر تبدیل‌شده و يافتن راهی برای مقابله با اين پديده و يا حتی کاهش سرعت آن از ملزومات جامعه پزشکی به‌حساب می‌آید. ازجمله باکتری‌هایی که مقاومت آنتی‌بیوتیک آن‌ها موجب افزایش مرگ‌ومیر آن‌ها شده می‌توان به کلبسيلا پنمونيه و اسینتوباکتر بومانی اشاره کرد که مقاومت آن‌ها به تتراسايکلين‌ها، بتالاکتام‌ها، نسل سوم سفالوسپورين‌ها و ... باعث بروز نگرانی‌هایی برای جامعه پزشکی شده به‌طوری‌که سازمان جهانی بهداشت مقابله با مقاومت آنتی‌بیوتیکی باکتری‌هایی نظیر اسینتوباکتر بومانی را در اولویت‌های خود قرار داده است. يکی از راه‌های مقابله با اين مقاومت دارويی استفاده از گياهان دارويی است، خاصيت هم‌افزایی محتمل بين آنتی‌بیوتیک‌ها و عصاره گياهان می‌تواند شروعی برای يافتن يک ترکيب دارويی مؤثر عليه ارگانیسم‌های مقاوم باشد. گل محمدی، آویشن شیرازی و پنیرک ازجمله گیاهانی هستند که خواص درمانی آن‌ها بر روی بسیاری از بیماری‌ها ازجمله بیماری‌های عفونی به اثبات رسیده است. ازآنجایی‌که مقاومت باکتری‌ها نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ها رو به افزایش است و خاصیت ضد باکتریایی ترکیب این سه گیاه با آنتی‌بیوتیک بر روی باکتری‌های کلبسیلا پنمونیه و اسینتوباکتر بومانی موردمطالعه واقع نشده است بر آن شدیم تا خاصیت هم‌افزایی گیاهان آویشن، گل محمدی و پنیرک را با جنتامایسین موردبررسی قرار دهیم.

خلاصه نتایج حاصله

بر اساس یافته‌های این مطالعه حداقل غلظت مهارکنندگی رشد (MIC) ترکیبات برای گل محمدی، آویشن شیرازی، پنیرک، جنتامایسین و مروپنم بر روی اسینتوباکتر بومانی به ترتیب به میزان‌های 256، 2048، 32768، 2 و 2 میکروگرم بر میلی‌لیتر محاسبه گردید و حداقل غلطت کشندگی (MBC) ترکیبات نیز به میزان‌های 8192، 4096، 131072، 4 و 4 میکروگرم بر میلی‌لیتر محاسبه شد. MIC ترکیبات مذکور بر روی کلبسیلا پنمونیه به ترتیب 4096، 8192، 65536، 8 و 0.03125 میکروگرم بر سی‌سی محاسبه شد و MBC این ترکیبات نیز 16384، 32768، 262144، 32 و 0.5 محاسبه گردید.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top