عنوان پژوهش: بررسی تاثیر مداخله آموزشی مبتنی بر الگوی اعتقاد بهداشتی، بر اتخاذ رفتارهای پیشگیری کننده از عقرب گزیدگی در روستاهای منتخب شهرستان لردگان
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1399/02/30
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-معاونت بهداشتی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
زهرا پرمر معاونت بهداشتی کارشناس بهداشت عمومی کارشناسی علوم پزشکی تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
الهه توسلی دانشکده بهداشت آموزش بهداشت و ارتقا سلامت دکترای تخصصی (PhD) -

چکیده پژوهش

نظامیان، پرسنل خدمات بهداشتی درمانی، گردشگرها، کشاورزان، دامداران و افراد شکارچی و جنگلبانان بیشتر از سایرین در محیط های زیست و نشو و نمای حشرات وارد می شوند و لذا بیشتر در معرض گزش های آلوده و نیش های سمی آنها واقع می گردند. البته این بدین معنی نیست که فقط افراد مذکور در معرض و خطرات ناشی از بندپایان می باشند، بلکه افراد در جوامع روستایی و حتی شهری و در محیط های مسکونی خود نیز در معرض خطر حشرات شهری که به داخل اماکن راه می یابند، واقع می شوند.انسان ممکن است تحت حمله سایر موجودات وحشی و یا سمی واقع شود ولی با توجه به تنوع گونه ها و وفور اعجاب انگیز جمعیت های بندپایان، این موجودات بیش از سایرین، زندگی و حیات و سلامت انسان را تحت تاثیر قرار می دهند. الگوی اعتقاد بهداشتی تناسب بسیار خوبی برای طراحی و اجرای مداخلات آموزشی به منظور پیشگیری از عقرب گزیدگی دارا است. در پژوهش حاضر الگوی اعتقاد بهداشتی، یکی از قدیمی ترین و پر استفاده ترین الگوهای تغییر رفتار، به عنوان چارچوب تئوریک مطالعه انتخاب گردیده است و بر طبق این الگو که دارای 5 سازه می باشد. در سازه حساسیت درک شده فرد باید خود یا خانواده خویش را در معرض خطر عقرب گزیدگی احساس کند. در سازه شدت درک شده تلاش می کنیم تا فرد را نسب به مهلک بودن عقرب گزیدگی و اینکه احتمال وقوع عفونت، فلج و مرگ بالا می باشد را به او هشدار دهیم. در منافع درک شده ادراک افراد نسبت به منافع پیشگیری از گزش و عوارض گزش و پیشگیری از صرف وقت و پول برای درمان افزایش می یابد. در منافع درک شده تلاش می شود تا موانع موجود بر راه افزایش اطالاعات در این زمینه را از بین ببریم همچنین موانعی مانند حرفه فرد که ممکن است تماس با عقرب ها را اجتناب ناپذیر نماید، باید رفع شود بنابراین رفع این موانع در مداخلات 73 سال /55±1/ آموزشی باید مورد توجه و تاکید جدی قرار گیرد.

خلاصه نتایج حاصله

میانگین سنی افراد در گروه آزمون 55 73 سال بود، که از این نظر اختلاف معناداری بین دو گروه مشاهده نشد /13±1/ و گروه شاهد 95 9/955( p= (. بین اختلاف میانگین نمره حساسیت درک شده، شدت درک شده، منافع درک شده، موانع درک شده در گروه آزمون و شاهد قبل از مداخله تفاوت معناداری مشاهده نشد، در حالی که این 9/ اختلاف دو ماه بعد از مداخله ) 991 p< ( به طرز معناداری بین دو گروه آزمون و شاهد معنادار بود.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top