عنوان پژوهش: مقایسه اثر عصاره های خام و فراکسیونهای پلی فنلی استخراجی از پوست انار و پوست پسته در محافظت از اکسیداسیون روغن¬ آفتابگردان
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1396/11/01
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات گیاهان داروئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمود رفیعیان هیات علمی بازنشسته فارماکولوژی دکترای تخصصی (PhD) علوم پزشکی تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
هدایت الله حدادی - - -
فریده زندی - - -
عزیزالله فلاح - - -
شیرین اصغریان - - -
زهرا عباسیان - - -

چکیده پژوهش

اکسیداسیون لیپیدی نه تنها باعث تولید فساد شیمیایی می¬شود بلکه کیفیت تغذیه¬ای محصولات غذایی و روغن های خوراکی را کاهش می¬دهد و در نتیجه اثرات مضری بر سلامت انسان می¬گذارد. در حال حاضر برای نگهداری روغن های خوراکی از آنتی اکسیدان¬های مصنوعی مانند BHA، BHT و TBHQ استفاده می¬شود که گزارش¬های زیادی در مورد عوارض جانبی آنها از جمله سرطان داده شده است. گزارش ها نشان داده¬اند منابع گیاهی که حاوی ترکیبات پلی فنلی هستند می¬توانند به عنوان نگهدارنده از اکسیداسیون، در محصولات صنعتی و روغن¬های خوراکی استفاده شوند. هزاران تن ضایعات کشاورزی نظیر پوست پسته و پوست انار، در سراسر دنيا و از جمله ایران سالانه توليد می شود که مي توانند منبع با ارزشي براي تهيه تركيبات پلي فنلي باشد. بنابراین با توجه به سهولت و ارزانی این منابع گیاهی و درصد بالای پلی¬فنل¬های آنها و اثرات اثبات شده آنتی اکسیدانی آن¬ها و همچنین ایجاد ارزش افزوده بر ضایعات کشاورزی تصمیم گرفته شد که از این منابع به عنوان منبع تولید پلی فنلها استفاده شود.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج حاصل از این پژوهش نشان می¬دهند که ترکیبات پلی¬فنلی جداسازی شده از ضایعات کشاورزی پوست پسته و پوست انار فعالیت آنتی اکسیدانی مشابه و حتی بهتر از آنتی¬اکسیدان مصنوعی BHT و عصاره¬ دارند. این ترکیبات یک منبع فعال زیستی از ضایعات کشاورزی هستند که به عنوان آنتی¬اکسیدان طبیعی فعالیت ضد رادیکال و ضد اکسیداسیون قابل توجهی را در روغن آفتابگردان نشان دادند.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top