عنوان پژوهش: بررسی تاثیر عصاره هیدرو الکلی گیاه ریواس (Rheum ribes.L ) بر حافظه فضایی، یادگیری احترازی وتعادل حرکتی در موش های صحرایی سالم و آلزایمریک
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1392/08/26
مکان اجرای پژوهش: مرکز تحقیقات گیاهان داروئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمدرضا حجتی علوم پزشکی شهرکرد - دکتری -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
مهرداد شهرانی علوم پزشکی شهرکرد - دکتری
محمود رفیعیان علوم پزشکی شهرکرد - دکتری
مریم زاهدی علوم پزشکی شهرکرد - -
زهرا ربیعی علوم پزشکی شهرکرد - -
زهرا علی بابایی علوم پزشکی شهرکرد - -

چکیده پژوهش

اختلالات حافظه و یادگیري با از دست دادن حافظه کوتاه مدت، فراموش کردن آدرس ها و اسم ها آغاز می شود و کم کم تا آنجا پیش می رود که فرد حتى راه بازگشت به خانه را فراموش می کند. بیمارى آلزایمر متاسفانه درمانى قطعی و سهل الوصول ندارد اما می توان از پیشرفت آن جلوگیرى کرد.این مطالعه با هدف بررسی تأثیر عصاره هیدروالکلی گیاه ریواس بر حافظه فضایی، یادگیري احترازي غیرفعال و تعادل حرکتی در موش صحرایی سالم و آلزایمري انجام شد. براي ایجاد مدل حیوانی آلزایمري در رت ها از تخریب الکتریکی دو طرفه هسته قاعده اي ماینرت استفاده گردید. حیوانات به 6 گروه کنترل،آلزایمري،گروه هاي آلزایمري دریافت کننده عصاره و گروه رت هاي سالم دریافت کننده عصاره با دوز هاي 250 و 500 میلی گرم بر کیلوگرم بصورت داخل صفاقی به مدت 20 روزتقسیم شدند. گروه کنترل و آلزایمري نیز 20 روز آب مقطر داخل صفاقی دریافت کردند.سپس تست هاي رفتاري ماز آبی موریس،یادگیري احترازي غیر فعال و تعادل حرکتی انجام شد.. تخریب الکتریکی NBM باعث کاهش حافظه و یادگیري در رتهاي آلزایمري گردید. عصاره ریواس در هر دو دوز 250 و 500 میلیگرم بر کیلوگرم حافظه فضایی و احترازي را در موش هاي آلزایمري بهبود داد ولی تنها در دوز 250 تاثیر مثبت بر تعادل حرکتی داشت. میزان ظرفیت آنتی اکسیدانی سرم خون موش هاي دریافت کننده عصاره با دوز هاي 250 و 500 میلی گرم افزایش چشمگیري نسبت به گروههاي کنترل و آلزایمري داشت. نتیجه گیري کلی و بهترین پیام این تحقیق این است که عصاره ریواس می تواند حافظه فضایی و احترازي و تعادل حرکتی را در موش هاي آلزایمري بهبود بخشد. پیشنهاد می شود در مطالعات بعدي شناسایی ترکیبات شمیایی عصاره هیدروالکلی ریواس با استفاده ازجی سی مس1 و ارزیابی خصوصیات ترکیبات عمده آن واندازه گیري پارامترهاي استرس اکسیداتیو در بافت مغز و خون موشها به منظور تعیین مکانیسم اثر عصاره ریواس انجام گیرد.

خلاصه نتایج حاصله

در تحقيق ما مشخص شد كه تخريب هسته ماينرت مي تواند مدل آلزايمر را در موش هاي صحرايي ايجاد كند و اين كار موافق با تحقيقات انجام شده قبلي است. در تحقيقات متعددي گزارش شده است كه تخريب NBM باعث كاهش يادگيري و حافظه فضايي ميشود. براي مثال ريسپولي و همكاران نشان دادند تخريب هسته NBM باعث كاهش حافظه فضايي ميشود.(٤٨ .(معاضدي و همكارانش نيز در سال ٢٠١١ دريافتند كه تخريب الكتريكي دو طرفه هسته NBM باعث كاهش حافظه در موش ها ميشود(٤٩ .(در مطالعهاي ديگر سركاكي و همكاران با تخريب الكتريكي هسته NBM مدل آلزايمري ايجادكردند كه در آن حافظه فضايي موش ها كاهش يافته بود (٥٠ .(اين نتايج ٣٠ مي توانند مويد نتايج بدست آمده در پژوهش حاضر متعاقب تخريب الكتريكي دو طرفه NBM باشند. تحقيقات زيادي در خصوص افزايش مالون دي آلدئيد در سرم خون بيماران آلزايمري انجام شده كه از آن جمله مي توان به تحقيقي كه توسط اوزكان كايا انجام شده اشاره كرد. در اين تحقيق ميزان مالوندي آلدئيد در سرم خون بيماران آلزايمري افزايش قابل توجهي داشته است .(٥١ ( در مطالعه اي ديگر كه توسط تورس بر روي بيماران با نقص شناختي انجام شد ميزان مالون دي آلدئيد در سرم خون اين افراد بالاتر از افراد مسن سالم بوده است. اين افراد مستعد ابتلا به آلزايمر ميباشند (٥٢.(اين نتايج تائيد كننده نتايج تحقيق ما ميباشد كه در آن متعاقب تخريب هسته NBM ميزان مالون دي آلدئيد در گروه آلزايمري افزايش معنيداري داشته است. خاصيت آنتي اكسيداني بالاي عصاره آبي-الكلي گياه ريواس در اين تحقيق به اثبات رسيد اين نتايج توسط نتايجي كه محققان ديگر بر روي خواص آنتي اكسيداني عصاره هاي متفاوت بخش هاي مختلف اين گياه انجام شده تائيد ميگردد. اكتاي و توزلاك با بررسي خاصيت آنتي اكسيداني گياه ريواس خاصيت آنتي اكسيداني اين گياه را تائيد كردهاند(٥٤ و ٥٣ .(همچنين در سال ٢٠٠٧ انديك و همكاران فعاليت آنتي اكسيداني عصاره اتري، اتانولي و آبي قسمتهاي مختلف گياه را اندازه گيري كردند و بالا بودن آن را گزارش كردند.(٥(آزتورك و همكاران نيز با بررسي عصاره كلروفرمي و متانولي ساقه و ريشه گياه ريواس فعاليت آنتي اكسيداني را در اين گياه به اثبات رسانيدند(٣٠ .( گياه ريواس به مقدار قابل ملاحظهاي داراي ويتامينهاي مختلف مخصوصاً ويتامين C و E ميباشد.(٢٢ .(با توجه به اثرات مثبت ويتامين C و E بر حافظه كه در مطالعات قبلي به اثبات رسيده است (٥٥ و ٥٦ (مي توان نتيجه گرفت كه گياه ريواس با داشتن اين ويتامينها ضمن كاهش استرس اكسيداتيو باعث بهبودي حافظه در موش هاي آلزايمري شده است.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top