عنوان پژوهش: بررسی اثرات ضد میکروبی عصاره های کلروفرمی و هیدروالکلی حاصل از گیاهان قدومه شیرازی ، چای ترش ،گزنه و افسنطین، بر باکتری های بیماری زای دهان و دندان در شرایط In vitro
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/02/12
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات گیاهان داروئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمود رفیعیان هیات علمی بازنشسته فارماکولوژی دکترای تخصصی (PhD) تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
بهنام زمانزاد - - -
الهه آل ابراهیم - - -
سلیمان خیری - - -
صفیه عباسی - - -

چکیده پژوهش

توجه روز افزون نسبت به داروهای طبیعی و کم بودن عوارض جانبی آن ها نسبت به داروهای شیمیایی باعث شده که گیاهان دارویی ارزش از دست رفته خود را کسب کنند. امروزه گیاه درمانی به شکل استفاده از فرآورده های گیاهی و یا عصاره آن ها در سر تا سر جهان رایج است. از سوی دیگر، مقاومت باکتری ها به داروهای سنتزی روز به روز در حال افزایش است که این مسأله باعث شده تا بشر به فکر جایگزین کردن عوامل ضد میکروبی مؤثر با عوارض کمتر باشد. اهمیت گیاهان دارویی در درمان بیماری ها و جلوگیری و ممانعت از رشد باکتری های پاتوژن به خوبی شناخته شده است. یافته های جدید نشان می دهد که ترکیبات غیر آنتی بیوتیکی مثل عصاره گیاهان و ترکیبات تشکیل دهنده آنها فعالیت ضد باکتریایی خوبی علیه باکتری های پاتوژن مقاوم به دارو دارند. یافته ها حاکی از آن بود که در روش براث میکرودایلوشن میزان 1MIC برای عصاره کلروفرمی چای ترش بر 426 میکروگرم بر میلی لیتر بوده که /67±147/ روی استرپتوکوکوس موتانس و سالیواریوس بالاترین و برابر با 8 در این میان کمترین MIC 21/33±9/ مربوط به عصاره هیدروالکلی قدومه شیرازی بر استرپتوکوکوس پیوژن ) 24 میکروگرم بر میلی لیتر( میباشد. همچنین میزان 2MBC برای عصارههای کلروفرمی افسنطین و چای ترش بر استرپتوکوکوس پیوژن و قدومه شیرازی بر استرپتوکوکوس سالیواریوس و گزنه بر استرپتوکوکوس موتانس بالاترین) 512 میکروگرم بر میلی لیتر( و برای عصاره هیدروالکلی قدومه شیرازی بر استرپتوکوکوس پیوژن کمترین) 32 میکروگرم بر میلی لیتر( بوده است که بیانگر اثر باکتری کشی قوی تر عصاره های قدومه شیرازی می باشد.

خلاصه نتایج حاصله

در روش دیسک دیفیوژن بیشترین میزان قطر هاله عدم رشد مربوط به عصاره هیدروالکلی قدومه 12 میلیمتر بود. همچنین /67±1/ شیرازی بر استرپتوکوکوس سالیواریوس بوده که در غلظت 75 درصد عصاره 42 کمترین میزان آن مربوط به عصاره کلروفرمی قدومه شیرازی با غلظت 25 درصد بر استرپتوکوکوس سالیواریوس 2/13±1/23 ( می باشد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top