عنوان پژوهش: بررسی اثر قرص حاوی عصاره پالپ انار و قرص ویتامین E بر شاخص های التهابی و وضعیت تغذیه ای بیماران همودیالیزی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/11/17
مکان اجرای پژوهش: مرکز تحقیقات گیاهان داروئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
تینا جعفری علوم پزشکی شهرکرد تغذیه دکتری -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
مهشید معصوم بابایی - - -
علی ریحانیان - - -
لیلا محمود نیا - - -
عزیز اله فلاح - - -
زهرا لری گوئینی - - -

چکیده پژوهش

زمینه و هدف: افزایش تولید اکسیدانت‌ها در بیماران اورمی منجر به افزایش اکسیداسیون آلبومین و سیستئین می‌شود، که خود باعث کاهش آلبومین و به تبع آن افزایش سطح التهاب می‌گردد. وجود شرایط التهابی و سطح بالای استرس اکسیداتیو در بیماران همودیالیزی باعث شده است تا محققین به کاربرد ترکیباتی با خواص ضد التهابی و آنتی‌اکسیدانی در این بیماران بپردازند. در این میان، ویتامین E و عصاره‌های گیاهی از جمله ترکیباتی هستند که مدت‌ها به دلیل خواص آنتی‌اکسیدانی کاربرد داشته داشته اند. اخیراً مشخص شده است که ترکیبات آنتی‌اکسیدانی می‌تواند با مهار تولید سیتوکین‌های التهابی از سلول‌های تولید‌کننده در کنترل التهاب نقش داشته باشند. این مطالعه با هدف بررسی تأثیر عصاره پالپ انار و ویتامین E بر استرس اکسیداتیو و کیفیت زندگی در بیماران همودیالیزی انجام شده است. روش بررسی: در این مطالعه بیماران به طور تصادفی به 4 گروه تقسیم شدند. گروه اول از قرص انار حاوی عصاره خشک پوست انار + ویتامین E، گروه دوم از قرص انار + پلاسبوی ، گروه سوم از ویتامین E+ پلاسبوی و گروه چهارم از پلاسبو استفاده کردند. مدت مداخله 8 هفته بود و بیماران دارو را بصورت هفتگی دریافت کردند. در این پژوهش جهت تعیین مارکرهای استرس اکسیداتیو از کیت‌‌های تجاری استفاده شد. و بررسی کیفیت زندگی بیماران توسط پرسشنامه کیفیت زندگی (QOL) بررسی و تحلیل شد. یافته¬ها: نتایج این پژوهش نشان داد که متغیرهای مورد مطالعه در گروه‌های مختلف قبل از مداخله اثر معنی‌داری نداشته در حالی که مقایسه متغیرها در گروه‌های مورد مطالعه بعد از مداخله در برخی موارد اثر معنی‌داری مشاهده شد. در گروه انار و ویتامین E در مورد درصد تغییرات QOL، قبل و بعد از مداخله تفاوت معنی‌داری در سطح احتمال 1 درصد مشاهده شد (001/0P<). در مورد مقایسه درصد تغییرات متغیرها بین گروه‌های مورد مطالعه پس از انجام مداخله از آزمون Post Hock استفاده شد که این آزمون نشان داد برخی از گروه‌ها با هم تفاوت معنی‌داری داشتند. نتیجه‌گیری: نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که مصرف انار و ویتامین E در بیماران تحت درمان با دیالیز به تنهایی یا به صورت همزمان می‌تواند سبب کاهش استرس اکسیداتیو در این بیماران شود.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج این پژوهش نشان می‌دهد که مصرف انار و ویتامین E می‌تواند در بیماران تحت درمان با همودیالیز تا حدودی اثرات مثبت درمانی داشته باشد و باعث کاهش استرس اکسیداتیو در این بیماران شود. با توجه به اثرات بالای آنتی‌اکسیدانی گیاه انار و ویتامین E به دلیل مواد مؤثره آن به نظر می‌رسد که اثر مثبت این دو ترکیب به دلیل اثرات آنتی‌اکسیدانتی آن‌ها باشد. بنابراین این دو ترکیب می‌توانند اثر محافظتی بر بدن داشته باشند.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top