عنوان پژوهش: تهیه و ارزیابی نانوذرات مزوپروس سیلیکا هدفمند شده با فولات و بارگیری شده با روتین به منظور دارورسانی هدفمند به سلولهای سرطانی سینه
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1399/02/30
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
پگاه خسرویان مرکز تحقیقات گیاهان دارویی فارماسیوتیکس دکترای تخصصی (PhD) -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
زهرا لری گوئینی مرکز تحقیقات گیاهان دارویی فارماکوگنوزی دکترای تخصصی (PhD) داروسازی -
محمود رفیعیان دانشکده پزشکی فارماکولوژی دکترای تخصصی (PhD) -
امین سلطانی مرکز تحقیقات گیاهان داروئی - - -
حسین امینی مرکز تحقیقات گیاهان داروئی داروشناسی (فارماکولوژی) دکترای تخصصی (PhD) -

چکیده پژوهش

دارورسانی هدفمند راهی است برای ایجاد درمان موثرتر از طریق رساندن دارو به صورت اختصاصی تر به محل مورد نظر تا بدین ترتیب از پراکنده شدن و ایجاد اثر دارو در بافت های سالم بدن اجتناب شود و از عوارض ناخواسته پیشگیری شود. فولیک اسید از لیگاندهای است که می توان از آن در دارورسانی هدفمند بهره برد چرا که رسپتور های فوليک اسيد به ميزان زيادی در سطح سلولهای سرطانی over express می شوند و به اين ترتيب تمايل ورود نانو ذرات تغيير سطح يافته با اين ليگاندها را به مراتب افزايش می دهد. روتین یک آنتی اکسیدان فلاونوئید کم محلول است که در استراتژی های نوین درمانی سرطان ها توجه ویژه ای به آن شده است. نانو ذرات مزوپروس سيليکای با حفرات بزرگ شده بوسيله مزيتيلن با استفاده از روش sol-gel تهيه شد و نتايج SEM و TEM ذراتی با سايز تقریبی nm 50 را نشان می دهد و نتايج XRD ساختار کريستالی MSN را اثبات می کند. نتايج BET سايز حفرات اين ذرات را nm 6/3 نشان داده و مساحت سطحی بالای g/m2 200 را نشان می دهد. ساير نتايجFTIR و TGA و NMR ساختار شیمیایی نانوذرات را اثبات می کند. ميزان loading efficency در نانوذرات MSNکوت شده با کایتوزان (MSN-CHI-Folate) 60.4%±1.21 و ميزان loading capasity در نانوذرات MSNکوت شده با کایتوزان و فولات (MSN-CHI-Folate) 21.6%±0.45بوده و همچنين آزاد سازی روتین از نانوذرات تحت تاثير pH اسيدی افزايش می يابد.

خلاصه نتایج حاصله

نتايج BET سايز حفرات اين ذرات را nm 6/3 نشان داده و مساحت سطحی بالای g/m2 200 را نشان می دهد. ساير نتايجFTIR و TGA و NMR ساختار شیمیایی نانوذرات را اثبات می کند. ميزان loading efficency در نانوذرات MSNکوت شده با کایتوزان (MSN-CHI-Folate) 60.4%±1.21 و ميزان loading capasity در نانوذرات MSNکوت شده با کایتوزان و فولات (MSN-CHI-Folate) 21.6%±0.45بوده و همچنين آزاد سازی روتین از نانوذرات تحت تاثير pH اسيدی افزايش می يابد. نتايج فلوسايتومتری نانوذرات بر روی سلول های MCF-7 نشان می دهد که ميزان برداشت سلولی نانوذرات MSN پوشش داده شده با کایتوزان فولات حاوی روتین بيش از روتین آزاد بوده و نتايج سلولی تست MTT بر روی سلول های MCF-7 افزايش اثر سايتوتوکسيسيتی را در نانوذرات MSNهدفمند شده با فولات و بارگيری شده با دارو نسبت به روتین تنها نشان داد، درحالی که بررسی نانوذرات بدون دارو مؤید ناچيز بودن سميت نانوذرات بدون دارو بوده و ثابت می کند که اين نانوذرات می توانند گزینه مناسبی برای حمل دارو باشند. بررسی آپوپتوز سلولی بوسيله کيت annexinV/PI نيز افزايش آپپتوز و نکروز را در نانوذرات بارگيری شده نسبت به روتین نشان می دهند. همچنین بررسی اثرات آنتی اکسیدانی به روش ROS و نیتریک اکساید، افزایش تاثیر را با استفاده از نانوذره نسبت به روتین آزاد نشان می دهد. با توجه به نتایج بدست آمده می توان گفت که استفاده این نانوذرات هدفمند می تواند گزینه مناسبی برای دارورسانی به سلول های سرطانی سینه باشد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top