عنوان پژوهش: بررسی اثر عصاره هیدروالکلی کدو تنبل(cucurbita maxia duch) بر شاخص های خونی و آنزیمی ، وزن و دمای بدن موش های سوری نر آزمایشگاهی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/12/22
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-کمیته تحقیقات دانشجوئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
نجمه باقری کمیته تحقیقات دانشجوئی پزشکی دانشجوی دکترای تخصصی دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمد رضا حجتی - - -
فاطمه خالدی - - -
صدرا انصاریپور - - -

چکیده پژوهش

در کشورهای در حال توسعه که طب سنتی نقش مهمی در حفظ سلامت مردم دارد گیاهان منبع عمده تامین داروها می باشند. تنوع گیاهان در مناطق مختلف کشور و عدم شناخت کافی از ترکیبات شیمیایی آن‌ها، بعضا موجب پیدایش مسمومیت¬ها و عوارض ناخواسته¬ای می¬گردد. کدو تنبل به طور گسترده در طب سنتی برای درمان بیماری¬های مزمن استفاده می¬گردد. از خواص درمانی کدوتنبل که در طب سنتی کاربرد دارد می¬توان به خاصیت: تسکین دهندگی، ملین، تب بر، تسکین درد، درمان میگرن، نورالرژی، کاهش التهابات معده، رفع تصلب شرایین، کاهش تشکیل لخته¬های خونی در رگ¬ها، جلوگیری از انقباضات نا منظم قلب و کاهش خطر تشکیل سنگ مثانه و کلیه اشاره کرد. اما گیاهان دارویی مانند تمامی داروها دارای اثرات جانبی از جمله ایجاد تغییراتی در پارامترهای خونی و آنزیمی می¬باشند.

خلاصه نتایج حاصله

یافته¬ها حاکی از آن بود که عصاره هیدروالکلی کدوتنبل در دوز 200 میلی¬گرم بر کیلوگرم به طور معنی¬داری اثر افزاینده بر تعداد گلبول¬های قرمز خون نسبت به گروه کنترل دارد، همچنین عصاره ی هیدروالکلی کدوتنبل در دوز 100 و 200 میلی گرم بر کیلوگرم تعداد پلاکت های خون را افزایش داده است. در مورد شاخص های آنزیمی عصاره در دوز 200 میلی گرم بر کیلوگرم باعث افزایش در میزان آنزیم AST نسبت به گروه کنترل گردید، آنزیم لیپاز در دوزهای 50 و 100 و 200 نسبت به گروه کنترل افزایش یافت و آنزیم آمیلاز در دوزهای 50 و100 نسبت به گروه کنترل افزایش یافت. شاخص¬های دیگری که اندازه¬گیری شد وزن و دمای بدن موش¬ها بود که داده ها نشان می¬دهند عصاره کدوتنبل منجر به ایجاد کاهش وزن در دوزهای 50 و 100 میلی گرم بر کیلوگرم می¬شود، اما تاثیری بر دمای بدن موش¬ها نداشته است. این مطالعه برای نخستین بار اثر عصاره¬¬ هیدروالکلی کدوتنبل را بر پارامترهای خونی، آنزیمی، وزن و دمای بدن موش¬ها نشان می¬دهد که احتمال سمیت و اثر پاتولوژیک از این گیاه و در این دوزهای مورد مطالعه بر برخی شاخص های خونی و آنزیمی وجود دارد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top