عنوان پژوهش: بررسی علل زوال گونه های درختی جنگلکاری فولاد مبارکه
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1393/01/15
مکان اجرای پژوهش: فولاد مبارکه

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
حسن جهانبازی گوجانی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری علوم جنگل گرایش جنگلشناسی و بیولوژی جنگل دکتری دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی ساری

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

در سال های اخیر خشکیدگی گونه های درختی یکی از معضلات مدیریت جنگلکاری مجتمع فولاد مبارکه شده است. یکی از عوامل مهم و تاثیر گذار بر خشکیدگی گونه های گیاهی تنش های محیطی است. بررسی و مقایسه مقدار جذب عناصر سنگین به عنوان آلاینده محیطی، مقدار جذب عناصر کم مصرف و پر مصرف، رنگیزه های گیاهی و پرولین می تواند تاثیر تنش را بر وقوع این پدیده مشخص نماید. برای این منظور در هر یک از قطعات جنگلکاری شده با گونه های سرو نقره ای، اقاقیا، توت و سنجد یک پلات 2000 متر مربعی با پراکنش مناسب احداث گردید. به منظور مقایسه وجود عناصر و فاکتورهای مورد نظر، نمونه ترکیبی برگ از 5 درخت به تفکیک سالم و ناسالم برداشت شد. نتایج نشان داد که مقدار جذب عناصر سنگین شامل سرب، جیوه، کادمیوم و نیکل در برگ درختان ناسالم بیشتر از درختان سالم بود ولی مقدار موجود در درختان ناسالم نیز ایجاد سمیت در گیاه نمی نماید. مقدار جذب عناصر پر مصرف و کم مصرف نظیر کلسیم، پتاسیم، نیتروژن، منگنز، منیزیم، آهن، روی و مس در برگ درختان سالم بیشتر از برگ درختان ناسالم بود ولی مقدار سدیم و کلر در برگ درختان ناسالم بیشتر از برگ درختان سالم اندازه گیری شد. این وضعیت نشان دهنده وجود تنش شوری در این رویشگاه بود. بررسی منابع آب نیز حکایت از این وضعیت داشت. عدم حاصلخیزی خاک نیز مشکلات زیادی را برای تغذیه درختان بوجود آورد، که تنش ناشی از آن موجب تشدید شرایط نامطلوب و خشکیدگی تعداد قابل توجهی از درختان این گونه در این فضای سبز گسترده شده است.

خلاصه نتایج حاصله

با توجه به نتایج به دست آمده از این مطالعه، می توان چنین بیان داشت که خاک های تحت کشت فضای سبز جنگلی مجتمع فولاد مبارکه براساس عوامل مؤثر در تشکیل و تکوین آنها، خاک هایی هستند که برای رشد و نمو مناسب گیاهان پتانسیل بالایی ندارند و دارای محدودیت های متنوع و زیادی هستند. مهم ترین این محدودیت ها که تقریباً در تمام قطعات مشاهده می گردد، شامل: ( وجود سنگریزه بالا (بین 35 تا 75 درصد). بالا بودن میزان آهک خاک در لایه های سطحی و عمقی خاک. متراکم بودن و سخت بودن خاک. فقر شدید مواد غذایی مورد نیاز گیاه در خاک. پایین بودن مواد آلی خاک. بالا بودن اسیدیته خاک. شوری آب و خاک. )


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top