عنوان پژوهش: بررسی وضعیت کمی و کیفی تولید صنوبرکاری¬های استان چهارمحال و بختیاری
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1396/02/01
مکان اجرای پژوهش: استان چهارمحال و بختیاری

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمود طالبی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری جنگلداری گرایش صنوبر و درختان سریع الرشد کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات عالی تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

صنوبر با داشتن صفات مناسب برای زراعت چوب، نقش مهمي در حفظ عرصه¬هاي جنگلي كشور دارد و به همين دلیل مورد توجه دست¬اندرکاران منابع طبیعی کشور قرار گرفته است. این بررسی در استان چهارمحال و بختیاری انجام شد. ابتدا با استفاده از منابع و اطلاعات محلی و نیز عملیات میدانی، مناطق صنوبرکاری و نوع کشت آن (گروهی یا خطی) شناسایی و موقعیت جغرافیایی این مناطق مشخص شد. در هر توده صنوبرکاری ویژگی¬های اقتصادی و اجتماعی و عملیات داشت شامل تغذیه خاک، آبیاری، شناسایی مهم¬ترین آفات و عوامل بیماری¬زا ثبت و اندازه¬گیری شد. نتایج این بررسی نشان داد که 95 درصد توده¬های انتخابی صنوبر به صورت گروهی و متراکم و 5 درصد نیز به صورت حاشیه¬ای در اطراف مزارع کاشته شده¬اند. از نظر فراوانی گونه¬های صنوبر کاشته شده نیز 97 درصد درختان صنوبر از درختان گونه کبوده و 3 درصد از درختان گونه نیگرا بودند. متوسط سن توده¬هاي انتخابي صنوبركاري در استان 5/8 سال و متوسط قطر برابر سينه درخت و ارتفاع كل در نمونه¬هاي انتخابي صنوبر استان با این میانگین سن، به ترتيب معادل 30/8 سانتي¬متر و 23/12 متر بود. بيشترين میانگین رویش حجمی سالیانه در هکتار نیز مربوط به توده¬هاي صنوبرکاری کیار با ميانگين 45/21 مترمكعب و بعد از آن توده¬های فارسان با میانگین 12/21 متر مکعب است. بیشه¬های صنوبر موجود استان در حال حاضر تولیدی حدود 21 متر مکعب در هکتار و در سال دارند که در صورت اجرای یک برنامه اصلاحی مدون 5 تا 10 ساله، امکان افزایش تولید تا دو برابر وجود دارد.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج تحقیق حاضر نشان داد که 95 درصد توده¬های انتخابی صنوبر به صورت گروهی و متراکم و 5 درصد نیز به صورت حاشیه¬ای در اطراف مزارع کاشته شده¬اند. کشت انبوه صنوبرهای بومی (کبوده) و عدم رعایت فاصله های کاشت در بیشه های زراعی صنوبر، از یک سو موجب تولید درختانی با قطر کم و ارتفاع زیاد می¬شود ولی از سوی دیگر به دلیل تراکم زیاد، موجب کاهش خسارت سرما به درختان در این بیشه¬ها می-شود و می¬توان گفت که محدودیت¬های اقلیمی در طی سالیان متمادی موجب شده است صنوبرکاران به کشت انبوه و متراکم صنوبر روی آورند تا خسارت¬های وارده در اثر سرما را به حداقل برسانندنتایج حاصل از اطلاعات كمي درختان سرپا در قطعات نمونه صنوبركاري استان چهارمحال و بختیاری در تحقیق حاضر نشان داد که متوسط سن توده¬هاي انتخابي صنوبركاري در استان 5/8 سال است. بين شهرستان¬هاي استان، توده¬هاي صنوبر شهرستان کیار با متوسط سن 9/04 سال مسن¬ترين و توده¬هاي صنوبر شهرستان فارسان با متوسط سن7/64 سال جوان¬ترين توده¬ها در بين توده¬هاي انتخابي صنوبركاري استان بوده¬اند. از نظر صنوبرکاران محلی، افزایش حجم بیشه¬های صنوبر معمولاً از سال دهم به بعد است و به همین دلیل بیشتر بیشه-های کبوده استان بین سال¬های چهاردهم تا هفدهم مورد بهره¬برداری قرار می¬گیرند.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top