عنوان پژوهش: ارزيابي، احياء، حفاظت و کاربرد منابع ژنتیکی گونه خارمريم Silybum marianum
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1394/07/01
مکان اجرای پژوهش: ایستگاه چهارتخته شهرکرد

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
حسین محمدی نجف آبادی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری باغبانی، گیاهان دارویی کارشناسی ارشد دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات عالی تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

كشور ما يکي از غني¬ترين كشورهاي دنيا از نظر ذخاير توارثي گياهي به شمار مي¬رود كه استفاده از پتانسيل آنها موجب تحول بزرگي در توليدات گياهي كشور اعم از غذا، كشاورزي، دارويي، شيميايي و صنعتي خواهد شد. بنابراين حفاظت و صيانت از اين ثروت عظيم ملي و ظرفيت سازي در استفادۀ بهينه از اين منابع پايه¬اي، براي شكوفايي اقتصاد ملي از اهميت فراواني برخوردار است. این تحقیق با هدف احیا و ارزیابی اکسشن¬های خارمريم (Silybum marianum L.) جمع‌آوری شده از نقاط مختلف کشور پذیرفت. بذر 25 اکسشن در قالب طرح بلوک کامل تصادفي با سه تکرار در ایستگاه شهرکرد کشت شدند و صفات مورفولوژيکی و عملکرد بذر مورد ارزيابي قرار گرفت. نتایج حاصل از تحلیل داده¬ها طی دو سال متوالی، تفاوت معني داری را بين اکسشن¬های مورد مطالعه برای تمامی صفات مورد بررسي به جز صفات ارتفاع ساقه فرعی نشان داد. حداکثر و حداقل میانگین عملکرد بذر به ترتیب مربوط به اکسشن¬های نجف آباد با 33/31 گرم و گیلان با 39/6 گرم در پایه به¬دست آمد. نتايج اين پژوهش نشان داد که بين اکسشن¬های خارمريم بررسي شده از نظر صفات مورد بررسی تنوع بالايي وجود دارد، به طوری که مي‌توان از اين اکسشن¬ها در برنامه‌های به نژادی بهره برد.

خلاصه نتایج حاصله

نتايج نشان داد که در هر دو سال مورد بررسی (1395 و 1396) از لحاظ صفات تعداد گل در بوته، ارتفاع ساقه اصلی، تعداد ساقه، درصد استقرار، سطح تاج پوشش، عملکرد بذر و درصد جوانه زنی، بين ژنوتيپ¬های مورد مطالعه اختلاف معنی داری وجود داشت. در این پژوهش اکسشن 4 (نجف آباد) از بيشترين عملکرد بذر برخوردار بود.عملکرد تولید بذر اکسشن برتر این تحقیق به میزان 3760 کیلوگرم در هکتار خواهد رسید.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top