عنوان پژوهش: بررسی و امکان¬سنجی تولید مواد بودار کننده با پایه¬ی گیاهی (اسانس ها) با هدف حذف آثار منفی بودارکننده¬های شیمیایی فعلی و مطالعه اسانس های پیشنهادی در یک طرح پایلوت در شبکه توزیع گاز طبیعی
دستگاه اجرایی کارفرما: شرکت گاز
تاریخ اجرای پژوهش: 1396/05/23
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه صنعتی اصفهان

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
حسن حداد زاده دانشگاه صنعتی اصفهان شیمی معدنی دکتری دانشگاه شهید بهشتی تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
رضا مختاری دانشگاه صنعتی اصفهان شیمی معدنی دکتری

چکیده پژوهش

در این پروژه پژوهشی تعدادی از مشهورترین، معطرترین و متداول ترین گونه های گیاهی و درختی بومی ایران به خصوص استان های اصفهان، یزد، فارس و کرمان شامل یاس، زنیان، اسطوخودوس، رزماری، اکالیپتوس، فلفل، پونه و سیر انتخاب شده و اسانس یا عصاره آن¬ها به چندین روش متداول استخراج شد. نتایج نشان دادند که روش تقطیر با بخار آب برای اسانس ها و روش استخراج پیوسته با دستگاه سوکسله برای عصاره های گیاهی بهترین انتخاب بودند. مواد معطر گیاهی بعد از خالص سازی با روش های طیف سنجی فروسرخ و کروماتوگرافی گازی-طیف سنجی جرمی(GC/MS) همراه با استفاده از مراجع معتبر شناسایی شدند. برآوردهای اولیه هزینه تولید برای هر یک از این مواد معطر گیاهی انجام شد. آنگاه با تنظیم یک پرسشنامه جامع و دقیق هر یک از این مواد معطر تهیه شده تحت آزمون نظرخواهی میدانی در جوامع آماری مختلف قرار گرفتند. سپس این نتایج بررسی و تحلیل آماری شدند و چهار اسانس اکالیپتوس، زنیان، پونه و رزماری به عنوان بهترین انتخاب برای استفاده در فرایند بودارکنندگی گاز شهری معرفی شدند. همچنین آزمون اولیه پخش و پایداری این مواد معطر گیاهی در جریان هوای فشرده در یک مجموعه آپارتمان پنج واحدی بررسی شد که نتایج آن بسیار قابل قبول بود. در پایان ارزیابی اقتصادی نهایی روی این مواد معطر گیاهی انتخاب شده صورت گرفت که نتایج افزایش قابل توجه هزینه عملیات بودارکنندگی با این مواد گیاهی نسبت به مرکاپتان ها را نشان داد.

خلاصه نتایج حاصله

صرف نظر از مشکلات تهیه مواد اولیه گیاهی و کمبود آنها در بازار ناشی از خشکسالی و همچنین افزایش شدید قیمت شیشه آلات و ابزار آزمایشگاهی مورد نیاز در اثر افزایش شدید نرخ ارز، عملیات استخراج عصاره ها و اسانس ها بسیار وقت گیر و حساس است و نیاز به صرف ساعات کاری زیادی دارد که این موضوع هزینه نیروی انسانی را افزایش می دهد. سنتز مستقیم اجزاء بودار این ترکیب ها نیز نیاز به صنایع مدرن پتروشیمی و تامین مواد اولیه از یک منبع قابل اطمینان و دایمی دارد. به عنوان مثال، سنتز مستقیم تیمول (ساختار زیر) نیاز به راکتور تحت فشار از گاز پروپان دارد که در این حالت، این گاز می تواند با متا-کروزل واکنش داده و تیمول تولید کند.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top