عنوان پژوهش: بررسی اثر سمیت عصاره هیدروالکلی میوه بلوط (.Quercus persica L) بر شاخص‌های خونی و عملکردی کبد، کلیه و پانکراس رت های نر آزمایشگاهی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1398/06/10
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-کمیته تحقیقات دانشجوئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
نیلوفر صفایی کمیته تحقیقات دانشجوئی گیاهان دارویی دکترای تخصصی (PhD) دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
صدرا انصاریپور کمیته تحقیقات دانشجوئی - - -
نیلوفر نظامی نیا کمیته تحقیقات دانشجوئی - - -
حمیدرضا اسدیان دانشکده پزشکی - - -
الهام سقایی کمیته تحقیقات دانشجوئی - - -
محمدرضا حجتی دانشکده پزشکی - - -

چکیده پژوهش

گیاهان دارویی از هزاران سال قبل در کل جهان توسط ملل مختلف شناخته‌شده و طی قرن‌های متمادی به دلیل امنیت استفاده از آن‌ها، کارآمدی، مقبولیت فرهنگی و عوارض جانبی کمتر نسبت به داروهای شیمیایی مورد استفاده مردم اغلب جوامع و کشورهای مختلف قرار می‌گیرند. لذا امروزه گياهان نقش و جايگاه مهمي در بين روش‌های درمانی و داروهای جدید مورد استفاده در درمان بیماری‌ها دارند. اکثر داروهای گیاهی مورد استفاده در طب سنتی، هرچند اثرات مفید درمانی آن¬ها اثبات شده است اما از نظر کیفیت و ایمنی مورد ارزیابی قرار نگرفته¬اند. با افزایش استفاده از گیاهان در درمان بیماری¬ها، تحقیق در جهت گرفتن نتایج علمی و درباره ویژگی¬های درمانی، مکانیسم عمل آن¬ها و شناسایی عوارض نامطلوب احتمالی لازم است.

خلاصه نتایج حاصله

در این پژوهش اثر گاواژ طولانی مدت عصاره هیدروالکلی میوه بلوط در دوزهای مختلف، بر شاخص¬های خونی و عملکردی کبد، کلیه و پانکراس رت¬های نر موردبررسی قرار گرفت و مؤثرترین دوز عصاره در ایجاد تغییرات احتمالی در مصرف طولانی مدت مشخص شد. در این مطالعه که بر روی 40 سر رت نژاد ویستار انجام شد؛ یافته¬ها حاکی از آن بود که از نظر پارامترهای خونی تنها گلبول¬های سفید در گروه دریافت¬کننده عصاره بلوط با دوز 25 میلی¬گرم بر کیلوگرم به طور معنی¬داری نسبت به گروه کنترل افزایش داشت و همچنین از نظر پارامترهای عملکردی بافت¬ها نیز میانگین و انحراف¬معیار AST، BUN و Cr در گروه بلوط با دوز 200 میلی¬گرم بر کیلوگرم نسبت به گروه کنترل به طور معنی¬داری افزایش یافت. تغییرات سایر پارامترها نسبت به گروه کنترل معنادار نبود.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top