عنوان پژوهش: بررسی می زان بی ان MIR-21 و ژن FOXP3 درسلولهای تک هسته ای خون محی طی بی ماران مبتلا به آرتری ت روماتوئی د مراجعه کننده به کلی نی ک روماتولوژی امام علی ) ع) وبی مارستان هاجر شهرکرد درسال 1394.
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/11/17
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات بیوشیمی بالینی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
بتول پور قیصری دانشکده پزشکی هماتولوژی ازمایشگاهی دکترای تخصصی (PhD) بیرمینگهام انگلستان

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
هاجر بهادیوند - - - -
زهرا سورانی خارج از دانشگاه - - -
صدیقه کاظمی - - - -
فاطمه دریس دانشکده بهداشت اپیدمیولوژی کارشناسی ارشد -
محمد موسوی دانشکده پزشکی - - -

چکیده پژوهش

بیماری آرتریت روماتوئید یک بیماری مزمن التهابی، خود ایمن و سیستمیک است؛ که مفاصل را درگیر می‌کند. حدود 1- 5/0 درصد جمعیت جهان را تحت تأثیر خود قرار می‌دهد. این بیماری به شکل ناهمگون است؛ و نخست با التهاب قرینه مفاصل شروع‌شده و در صورت عدم کنترل می‌تواند به آسیب غضروف و مفاصل منجر گردد .عدم توازن بین سایتوکاین‌های پیش التهابی و ضدالتهابی باعث بروز بیماری‌های اتوایمیون و التهابی مزمن مانند آرتریت روماتوئید می‌شود که درنهایت منجر به آسیب مفاصل می‌گردد. گرچه چگونگی تنظیم این سایتوکاینها کاملاً مشخص نیست، اما یک فرضیه جدید ارائه شده است که عدم توازن بین سلول‌های Treg و Th17 و همچنین بین سلول‌های Th1 و Th2 عامل ابتلا و پیشرفت بیماری آرتریت روماتوئید می‌باشد. فاکتور نسخه‌برداری FOXP3 عامل اصلی تکامل سلول‌های Treg در تیموس است و همچنین عامل اصلی عملکرد سرکوبگری و به‌عنوان مارکر مولکولی اختصاصی سلول‌های Treg در خون محیطی است. کاهش بیان ژن FOXP3 در سلول‌های Treg باعث تبدیل این سلول به سلول‌های T اجرایی می‌شود. سلول‌های Treg تنظیم کننده عملکرد سلول‌های T اجرایی (T17,Th1,Th2) می‌باشند. Th17 یک سلول پیش التهابی است که در دفاع میزبان و همچنین در بیماری‌زایی بیماری‌های التهابی و اتوایمیون از طریق ترشح IL17 نقش دارند. IL17، سلول‌های زیادی را از جمله ماکروفاژها، فیبروبلاست‌ها، کندروسیت‌ها و استئوبلاست‌ها که در بیماری‌زایی آرتریت روماتوئید دخالت دارند را فعال می‌کند. miRNAs، گروه جدیدی از RNA‌های غیر‌کد‌کننده و تک‌رشته‌ای به طول تقریباً 20 الی 25 نوکلئوتید هستند که نقش محوری در تنظیم فرآیند‌های سلولی دارند. این دسته از RNA‌ها با تنظیم و کنترل بیان ژن‌ها در سطح پس از رونویسی، اثر خود را اعمال می‌کنند به‌طوری که با تخریب و یا مهار ترجمه‌ی mRNA از بیان پروتئین‌ها، جلوگیری به عمل می‌آورند. miRNAs در تعداد زیادی از بیماری‌های انسانی از جمله بیماری‌های عصبی و خودایمنی، عقب‌افتادگی‌های ذهنی، بیماری‌های متابولیک، بیماری‌های قلبی و سرطان دخیل هستند. از جمله فاکتورهایی که بر بیان ژن FOXP3 دخالت دارند miR‌ها هستند. 8 مورد از این miR ها ترجیحاً در سلول‌های Treg بیان می‌شوند که miR21 نیز در بین انهاست. در آینده استراتژیهای جدیدی برای درمان مداخلهای در بیماری‌های مرتبط با ایمنی می‌تواند براساس دستکاری سلول‌های Treg و miR باشد. اگرچه درمان‌های مؤثری برای بیماری آرتریت روماتوئید در دسترس است ولی چالش‌های زیادی در این زمینه هنوز باقی مانده است. شناسایی بیومارکرهای برای تشخیص زود هنگام بیماری و پیش‌بینی‌های درمانی، پزشکان را در درمان بیماران مبتلا به آرتریت روماتوئید در سریع‌ترین زمان ممکن و با بهینه‌ترین درمان‌های بیولوژیکی قادر می‌سازد.

خلاصه نتایج حاصله

در میان مولکول‌هایی که برای تحقق این امر لازم است miR‌ها جزء مهم‌ترین کاندیدها هستند.میزان بیان miR21 و FOXP3 پس از استخراج RNA از سلول های تک هسته ای خون محیطی بیماران ارتریت روماتوئید و گروه شاهد با روش qRT PCR بررسی گردید . FOXP3 تفاوتی در بیماران و کنترل نداشت ، اما miR21 در بیماران به صورت معنی دار از کنترل کمتر بود و با سن شروع بیماری همبستگی مثبت داشت. بنابر این می تواند به عنوان یک بیو مارکر در اهداف تشخیصی و درمانی مورد توجه قرار گیرد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top