عنوان پژوهش: بررسی شیوع عفونت میکروسپوریدیایی و تعیین هویت میکروسپوریدیای یافت شده در گوساله های شهرستان شهرکرد با استفاده از روشهای رنگ آمیزی و مولکولی در سال 1395
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/10/05
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات سلولی و مولکولی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
رحمان عبدی زاده دانشکده پزشکی انگل‌شناسی پزشکی دکترای تخصصی (PhD) -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
بهمن خلیلی - - - -
منصور رستمی - - - -
شهربانو پرچمی - - - -

چکیده پژوهش

عفونت های میکروسپوریدیایی در تمام میزبانان مهره دار و بی مهره اعم از پستانداران رخ می دهد و به عنوان یک میکروارگانیسم زئونوز باعث ابتلا انسان می گردد. در انسان این ارگانیسم های تک سلولی یوکاریوتی کوچک بعنوان عوامل بیماریزای فرصت طلب و نوظهور شناخته می شوند که با طیف وسیعی از علائم بالینی در افراد HIV/AIDS، مسافران، کودکان، گیرندگان پیوند و افراد کهن سال همراه می باشد. شایعترین میکروسپوریدیاهای آلوده کننده انسان انتروسایتوزون بینئوسی و اعضای جنس انسفالیتوزون می باشند. علفخوان از قبیل گوساله ها به عنوان یکی از میزبان های این تک یاخته محسوب می شوند که جهت تهیه غذا پرورش داده می شوند و در تماس نزدیک با انسان به خصوص دامداران، کارگران دامداری ها، دامپزشکان، کارکنان کشتارگاه ها و قصابان می باشند و در صورت ابتلا این حیوانات، می توانند افراد در تماس مستقیم با آنها نیز مبتلا گردند. بنابراین آگاهی از ابتلا این حیوانات می تواند در پیشگیری از عوارض انتقال آن به انسان موثر باشد. در این پژوهش 245 نمونه مدفوع گوساله های دامداری های صنعتی و سنتی شهرستان شهرکرد در سال 1395 جمع آوری گردیدند و با استفاده از روش های انگل شناسی و مولکولی از نظر آلودگی با میکروسپوریدیا ارزیابی گردیدند.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج این مطالعه نشان می دهد که سن حیوانات کمتر از دو ماه تا دو سال بودند و از نظر جنسیت شامل 133 (3/54%) حیوان نر و 112(7/45%) حیوان ماده بودند. همچنین از لحاظ نوع دامداری 197 راس (4/80%) از گوساله ها در دامداری های صنعتی و 48 راس(6/19%) از گوساله ها در دامداری های سنتی نگهداری می شدند. نتایج آزمون های انگل شناسی (رنگ آمیزی تریکروم اصلاح شده رایان) و مولکولی نشان می دهد که به ترتیب 14 (7/5%) و 18 (34/7 %) حیوان آلوده به تک یاخته میکروسپوریدیا بودند. نتایج مولکولی نشان داد که همه ایزوله های شناسایی شده مربوط به انتروسایتوزون بینئوسی می باشند و تعیین توالی محصول واکنش زنجیره ای پلیمراز بیانگر 13ژنوتیپ D (2/72%) و 5 ژنوتایپJ (8/27%) می باشد. همچنین گونه های انتروسایتوزون بینئوسی شناسایی شده مشابه گونه های جدا شده از گاو در استان خوزستان می باشند. نتایج آنالیز آماری شیوع عفونت میکروسپوریدیایی در گوساله ها شهرستان شهرکرد و متغییرهای سن، جنس، محل نگهداری نشان می دهد که ارتباط آماری معناداری بین شیوع عفونت و متغییرهای مورد بررسی وجود ندارد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top