عنوان پژوهش: تأثیر ترکیب فسفر و کود زیستی میکوریزی بر افزایش عملکرد کمی و کیفی لوبیا چیتی در منطقه دزک
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1396/02/01
مکان اجرای پژوهش: شهرستان کیار- دهستان دزک

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمود محمدی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری خاکشناسی، شیمی ‌و‌ حاصلخیزی خاک دکتری دانشگاه تربيت مدرس

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

اين تحقيق به‌منظور بررسی تأثیر ترکیب فسفر و کود زیستی میکوریزی بر افزایش عملکرد کمی و کیفی لوبیا چیتی در شرایط مزرعه¬ای در اراضی لوبیاکاری شهرستان کیار اجرا ‌شد. بدين منظور در بهار سال 1396 دو قطعه زمين زراعی یک هکتاری در مجاورت يكديگر انتخاب و در هر كدام لوبیا چیتی رقم تلاش کشت گردید. در یکی از قطعات از الگوی کود دهی مرسوم موجود در منطقه و مطابق سیستم مدیریتی زارع استفاده شد و در قطعه دیگر کوددهی بر مبنای نتایج آزمون خاک، بدین صورت که مصرف فسفر به میزان نصف میزان توصیه شده بر مبنای آزمون خاک و تلقیح بذری با مایه تلقیح قارچ¬های میکوریزی از جنس Clariodeoglumus etunicatum، Rhizophagus intraradices و Funneliformiss mosseae انجام شد. نتایج نشان داد، بین میزان عناصر غذایی در اندام هوایی، عملکرد دانه، اجزاء عملکرد، درصد پروتئین دانه و درصد کلونیزاسیون ریشه در قطعه طرح نسبت به قطعه شاهد اختلاف معنی¬دار وجود داشت. میزان افزایش نیتروژن، فسفر، پتاسیم، آهن و روی در قطعه طرح نسبت به قطعه شاهد به¬ترتیب به¬میزان 30، 32، 15، 10 و 23 درصد بود. همچنین میزان افزایش عملکرد دانه، تعداد غلاف در بوته، وزن 100 عدد دانه، درصد پروتئین دانه و درصد کلونیزاسیون ریشه در قطعه طرح در مقایسه با قطعه شاهد به ترتیب افزایش 5/15، 20، 12، 10 و 36 درصدی نشان داد. بنابراین برای تولید لوبیا با عملکرد بیشتر و کیفیت مطلوب¬تر می¬توان مصرف قارچ¬های میکوریزی به همراه نصف کود فسفری توصیه شده بر مبنای نتایج آزمون خاک را در مناطق لوبیاکاری شهرستان کیار و مناطق با اقلیم مشابه و شرایط خاک یکسان توصيه نمود.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج نشان داد که مدیریت کوددهی و مصرف قارچ¬ میکوریزی در مقایسه با عرف زارع عملکرد کمی و کیفی و درصد کلونیزاسیون ریشه را افزایش داد و توانست باعث کاهش 50 درصدی مصرف کود شیمیایی فسفری بشود. بنابراین پیشنهاد می¬شود جهت افزایش عملکرد کمی و کیفی لوبیا از قارچ¬های میکوریزی در این زراعت استفاده شود.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top