عنوان پژوهش: ارزیابی خصوصیات کیفی آب برخی رودخانه¬های استان چهارمحال و بختیاری (سبزکوه، کاج، پروز، سندگان، دیناران و صمصامی) برای توسعه پرورش ماهی
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1394/12/01
مکان اجرای پژوهش: استان چهارمحال و بختیاری

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محسن باقری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری علوم دامی کارشناسی ارشد دانشگاه مازندران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

کیفیت آب تعداد شش رودخانه در استان چهارمحال و بختیاری برای توسعه پرورش ماهی مورد بررسی قرار گرفت. پس از تعیین ایستگاه¬های نمونه¬برداری، از هر ایستگاه به طور ماهانه نمونه¬برداری شده و نمونه¬ها در همان روز برای ارزیابی کیفیت تحت شرایط استاندارد به آزمایشگاه منتقل شد. تنها پارامترهای مهم در صنعت پرورش ماهی قزل¬آلا مورد تجزیه و تحلیل و بحث قرار گرفت. در اکثر رودخانه¬های تحت مطالعه نیتریت و فسفات محلول خصوصاً در ایستگاه¬های آخر بسیار بالاتر از مقدار استاندارد بود. در مورد تمامی پارامترهای اندازه¬گیری شده روند افزایشی از ایستگاه اول تا ایستگاه آخر وجود داشت. میزان BOD5 و COD بجز در تعداد معدودی از ایستگاه¬ها، پایین¬تر از مقدار استاندارد (0001/0>p) یا در حد استاندارد بود. در رودخانه¬های تحت مطالعه خصوصا در ایستگاه¬های آخر مقداری مالاشیت گرین وجود داشت. مقدار مواد جامد محلول در رودخانه سندگان بالاتر از مقدار استاندارد بود (0001/0>p). سایر پارامترها در تمامی رودخانه¬ها بجز در موارد استثناء پایین¬تر از میزان استاندارد قرار داشت. بطور کلی در حال حاضر مزارع پرورش ماهی موجود مشکل زیست-محیطی حادی برای آب رودخانه¬ها ایجاد نکرده¬اند اما گسترش فعالیت-های جدید مستلزم کنترل میزان فسفات، نیتریت و مالاشیت گرین می¬باشد. تعیین دقیق میزان احتیاجات غذایی و تأمین آنها در جیره به همراه احداث تصفیه خانه در مزارع می¬تواند موثر باشد.

خلاصه نتایج حاصله

در اکثر رودخانه¬های تحت مطالعه نیتریت و فسفات محلول خصوصاً در ایستگاه¬های آخر بسیار بالاتر از مقدار استاندارد بود. در مورد تمامی پارامترهای اندازه¬گیری شده روند افزایشی از ایستگاه اول تا ایستگاه آخر وجود داشت. میزان BOD5 و COD بجز در تعداد معدودی از ایستگاه¬ها، پایین¬تر از مقدار استاندارد (0001/0>p) یا در حد استاندارد بود. در رودخانه¬های تحت مطالعه خصوصا در ایستگاه¬های آخر مقداری مالاشیت گرین وجود داشت. مقدار مواد جامد محلول در رودخانه سندگان بالاتر از مقدار استاندارد بود (0001/0>p). سایر پارامترها در تمامی رودخانه¬ها بجز در موارد استثناء پایین¬تر از میزان استاندارد قرار داشت.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top