عنوان پژوهش: تأثیر استفاده از ویتامین ای در جیره فصل جفت¬گیری بر روی صفات تولیدی و تولیدمثلی میش های لری بختیاری
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1391/12/01
مکان اجرای پژوهش: استان چهارمحال و بختیاری

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محسن باقری مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری علوم دامی کارشناسی ارشد دانشگاه مازندران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

هدف اين تحقيق افزایش مجموع وزن بره¬های ازشیرگرفته به ازاي هر ميش در معرض آمیزش با استفاده از ویتامین ای در جیره فلاشینگ میش¬ها بود. این مطالعه بر روی دو گله گوسفند لری بختیاری در استان چهارمحال و بختیاری و طی سال¬های 1391 تا 1394 صورت گرفت. 100 رأس از میش¬های هر گله انتخاب و هر 50 رأس آن بطور تصادفی به یکی از دو تیمار شاهد (جیره فلاشینگ بدون استفاده از ویتامین ای) و تیمار ویتامین ای (جیره فلاشینگ بعلاوه ویتامین ای) اختصاص داده شدند. جیره فلاشینگ به هنگام عصر و در جایگاه شب¬گذرانی میش¬ها از دو هفته قبل از قوچ اندازی تا سه هفته پس از آن در اختیار میش¬ها قرار گرفت. تاریخ زایش و همچنین صفات نرخ آبستنی، تعداد بره متولد شده، وزن تولد بره¬ها، جنس بره¬ها و وزن شیرگیری بره¬ها رکوردگیری شد. داده¬ها با استفاده از نرم افزار SAS و رویه GLM مورد تجزیه آماری قرار گرفتند. باوجود تفاوت بین تیمارها از نظر میزان آبستنی کل، تفاوت از نظر آماری معنی¬دار نبود. نرخ آبستنی تا 21 روز پس از رهاسازی قوچ¬ها، در میش¬های تیمار ویتامین ای بالاتر از شاهد بود (01/0>p). اختلاف بین دو گروه از نظر تعداد بره متولد شده معنی¬دار نبود. همچنین میانگین وزن تولد بره¬ها بین دو گروه اختلاف معنی¬دار نداشت. از نظر مجموع وزن بره¬های متولد شده به ازای هر رأس میش در معرض آمیزش بین تیمارها اختلاف معنی¬دار وجود داشت به طوری که مجموع وزن بره¬های متولد شده در تیمار ویتامین ای بالاتر از تیمار شاهد بود (01/0>p). همچنین تعداد بره از شیرگرفته (01/0>p) و مجموع وزن بره¬های از شیرگرفته به ازای هر رأس میش در معرض آمیزش (01/0>p) و به ازای هر رأس میش زایمان کرده (05/0>p) در تیمار ویتامین ای بالاتر از تیمار شاهد بود. به طور کلی می¬توان گفت که، استفاده از ویتامین ای در جیره فلاشینگ میش¬های لری بختیاری می¬تواند مجموع وزن بره¬های از شیرگرفته را افزایش دهد.

خلاصه نتایج حاصله

باوجود تفاوت بین تیمارها از نظر میزان آبستنی کل، تفاوت از نظر آماری معنی¬دار نبود. نرخ آبستنی تا 21 روز پس از رهاسازی قوچ¬ها، در میش¬های تیمار ویتامین ای بالاتر از شاهد بود (01/0>p). اختلاف بین دو گروه از نظر تعداد بره متولد شده معنی¬دار نبود. همچنین میانگین وزن تولد بره¬ها بین دو گروه اختلاف معنی¬دار نداشت. از نظر مجموع وزن بره¬های متولد شده به ازای هر رأس میش در معرض آمیزش بین تیمارها اختلاف معنی¬دار وجود داشت به طوری که مجموع وزن بره¬های متولد شده در تیمار ویتامین ای بالاتر از تیمار شاهد بود (01/0>p). همچنین تعداد بره از شیرگرفته (01/0>p) و مجموع وزن بره¬های از شیرگرفته به ازای هر رأس میش در معرض آمیزش (01/0>p) و به ازای هر رأس میش زایمان کرده (05/0>p) در تیمار ویتامین ای بالاتر از تیمار شاهد بود.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top