عنوان پژوهش: بررسی خواص فیتوشیمیایی و اثر ضدباکتریایی عصاره خام و فرکشن های اندام هوایی گزنه و ریشه شیرین بیان و خاصیت هم افزایی آن‌ها با آنتی بیوتیک برروی چند گونه باکتری در شرایط آزمایشگاهی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1396/09/05
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-کمیته تحقیقات دانشجوئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
وحید رییسی کمیته تحقیقات دانشجوئی - - -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
ابوالفضل قلی پور خارج از دانشگاه میکروبیولوژی دکترای تخصصی (PhD) -
سجاد مغاره کمیته تحقیقات دانشجوئی - - -
زهر لری گوئینی مرکز تحقیقات گیاهان داروئی فارماکوگنوزی دکترای تخصصی (PhD) -
زهرا عباسیان مرکز تحقیقات گیاهان داروئی - - -

چکیده پژوهش

با توجه به مصرف بیش‌ازحد و نابجا آنتی‌بیوتیک‌های موجود و درنتیجه مقاومت باکتری‌ها به این نوع درمان، یکی از اساسی‌ترین مشکلات جامعه پزشکی در عصر حاضر مقابله با این پدیده پیش‌رونده، شده است به‌طوری‌که مقابله با مقاومت آنتی‌بیوتیکی باكتری‌هايی نظیر اسینتوباكتر بومانی و كلبسیلا پنمونیه از اولویت‌های اصلی سازمان بهداشت جهانی محسوب ‌می‌شود. تتراسايکلین‌ها، بتالاكتام‌ها، سفالوسپورين‌ها و ... مانند گذشته اثر ضد باکتریایی خود را نشان نمی‌دهند که می‌تواند به علت مقاومت باکتری‌ها به این داروها باشد. يکی از راه‌های مقابله با اين مقاومت دارويی استفاده از گیاهان دارويی است. در بافت‌های مختلف گیاهان متابولیت‌هایی مانند فلاونوئیدها، تانن‌ها، آلکالوئیدها و... وجود دارد که می‌توان از آن‌ها برای درمان بیماری‌های عفونی بهره جست خاصیت هم‌افزايی محتمل بین آنتی‌بیوتیک‌ها و عصاره گیاهان می‌تواند شروعی برای يافتن يک تركیب دارويی مؤثر علیه میکروارگانیسم‌های مقاوم باشد. گزنه و شیرین‌بیان ازجمله گیاهانی هستند كه خواص درمانی آن‌ها بر روی بسیاری از بیماری‌ها ازجمله بیماری‌های عفونی از گذشته‌های دور به اثبات رسیده است. با توجه به افزایش مقاومت باكتری‌ها نسبت به آنتی‌بیوتیک‌ها و همچنین خاصیت ضد باكتريايی تركیبات گزنه و شیرین‌بیان بر روی باکتری‌های كلبسیلا پنمونیه و اسینتوباكتر بومانی و استافیلوکوکوس اورئوس بر آن شديم تا خواص فیتوشیمیایی و ضد باکتریایی این گیاهان و همچنین اثر هم‌افزایی فرکشن‌های مختلف با آنتی‌بیوتیک بر باکتری‌های نام‌برده را موردبررسی قرار دهیم.

خلاصه نتایج حاصله

بر اساس یافته‌های اين مطالعه حداقل غلظت مهاركنندگی رشد (MIC)عصاره خام شیرین‌بیان بر روی باکتری‌های اسینتوباكتر بومانی و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب به میزان‌های 32,768، 256 میکروگرم بر میلی‌لیتر محاسبه گرديد و حداقل غلطت كشندگیMBC)) نیز به میزان‌ 512 میکروگرم بر میلی‌لیتر برای باکتری استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده شد و فرکشن هگزانی این گیاه (16μg/ml)F1 کم‌ترین غلظت مهارکنندگی رشد را بر روی استافیلوکوکوس اورئوس داشت. همچنین حداقل غلظت مهاركنندگی رشد (MIC)عصاره گزنه بر روی باکتری‌های كلبسیلا پنمونیه و اسینتوباكتر بومانی و استافیلوکوکوس اورئوس به ترتیب به میزان‌های 65,536 ، 65,536، 8,192 میکروگرم بر میلی‌لیتر محاسبه گرديد و حداقل غلطت كشندگی MBC)) نیز به میزان‌های 16,384 میکروگرم بر میلی‌لیتر بر روی استافیلوکوکوس اورئوس مشاهده شد. در این مطالعه به ترتیب فرکشن‌های (13,653μg/ml)F4، (32,768μg/ml)F1، (8,192μg/ml)F1 بر روی باکتری‌های نامبرده کم‌ترین غلظت مهارکنندگی رشد را نشان‌دادند. ن


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top