عنوان پژوهش: بررسی خصای ص فی توشی می ای ی و مکانی سم های احتمالی عصاره هی دروالکلی ری واس کوهی (Rheum ribes) بر عوامل مؤثر برآترواسکلروز در رات های تغذیه شده با رژیم پرچربی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1394/03/10
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات گیاهان داروئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمود رفیعیان هیئت علمی باز نشسته دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد فارماکولوژی دکترای تخصصی (PhD) -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
سلیمان خیری دانشکده بهداشت آمار زیستی دکترای تخصصی (PhD) -
حجت روحی معاونت درمان - - -
گشتاسب مردانی دانشکده بهداشت - - -
نجمه شاهین فرد واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان هاجر - - -
علیرضا کریمی مرکز تحقیقات گیاهان داروئی - - -
ویدا نادری مرکز تحقیقات گیاهان داروئی - - -

چکیده پژوهش

بیماری‌های قلبی عروقی شایع ترین علت مرگ و میر در جهان می باشند. مهمترین ریسک فاکتور این اختلالات هیپرکلسترولمیا بوده که ارتباط نزدیکی با بروز آترواسکلروزیس دارد. اندازه گیری آنتی اکسیدان ها و ارزیابی ملکول های بیولوژیکی اکسید شده و صدمه دیده از مهمترین روشهای تشخیصی برای پیش بینی بروز استرس اکسیداتیو بوده که امروزه کاربرد زیادی پیدا کرده اند. داروهای شیمیایی که برای کاهش چربی خون مورد استفاده قرار می‌گیرند با عوارض جانبی نامطلوبی همراه بوده و برغم وجود داروهای ضد چربی مناسب به خصوص استاتین‌ها، متاسفانه بدلیل عوارض جانبی و بعضاً موارد منع استعمال، خاصه در مصرف دراز مدت، سبب شده که آنطور که باید و شاید در درمان موفق نباشیم. اختلالات کبدی، دردهای شدید عضلانی، رابدومیولیز، افزایش قند خون ، عوارض نامطلوب جنینی، برافروختگی و تداخل دارویی ناخوشایند، سبب شده که در اندیشه داروهای مطلوبتری باشیم.

خلاصه نتایج حاصله

در این مطالعه کاهش معنی داری در ظرفیت آنتی اکسیدانی تام سرم، مشهود بود. همچنین کاهش معنادار پراکسید لیپیدها در هر دوفاز و کاهش معنا دار کاتالاز و SOD به عنوان بیومارکرهای استرس اکسیداتیو نقش بارز این گیاه را در جلوگیری از تشکیل چربی و نهایتا پلاک های آترواسکلروتیک ، مورد تایید قرار می دهد. بنابر این از آنجایی که ظرفیت آنتی اکسیدانی تام مربوط به عوامل متعدد است. مطالعه این عوامل مورد علاقه محققین است و اطلاعات جدیدی در این زمینه به دست آمده است. دو جزء اصلی این ظرفیت آنتی اکسیدانی آنزیم های سوپر اکسید دیسموتاز و کاتالاز می باشند. کاهش معنی دار این دو آنزیم در رات های تغذیه شده با رژیم پرچرب و گیاه در هر دو دز، در قیاس با رژیم انحصارا پر چرب، سبب کاهش تخریب گلبولی شده و از این نظر بسیار با اهمیت است.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top