عنوان پژوهش: بررسی تأثی ر عصارۀ هی دروالکلی کلپوره(Teucrium Polium L.) بر تغی ی رات بی وشی می ای ی خون و هی ستوپاتولوژی کبد، کلی ه و پانکراس در موشهای صحرای ی دی ابتی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1394/07/05
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-مرکز تحقیقات گیاهان داروئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمود رفیعیان هیئت علمی بازنشسته دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد فارماکولوژی دکترای تخصصی (PhD) -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمد رحیمی مدیسه مرکز تحقیقات گیاهان داروئی - - -
سلیمان خیری دانشکده بهداشت آمار زیستی دکترای تخصصی (PhD) -
نجمه شاهین فرد واحد توسعه تحقیقات بالینی بیمارستان هاجر - - -
علیرضا کریمی مرکز تحقیقات گیاهان داروئی - - -
ویدا نادری مرکز تحقیقات گیاهان داروئی - - -

چکیده پژوهش

دیابت ملیتوس از شایعترین بیماریهای متابولیک بوده و یش بینی می شود که جمعیت مبتلایان جهان در سال 2025 میلادی، از مرز 330 میلیون نفر بگذرد. عوارض متعددی بيماران ديابتي را تهدید می کند که این عوارض موجب معلولیت و علت مرگ 70 درصد آنها را موجب می گردد. در یکی دو قرن گذشته بطور عمده کنترل و درمان این بیماری با داروهای سنتتیک انجام؛ اما در دهه های اخیر به علت محدودیت و مشکلات ناشی از مصرف این قبیل داروها، استقبال مردم جهان از داروهای گیاهی بیشتر شده است. هدف از این مطالعه بررسی و تعیین اثر عصارۀ هیدروالکلی کلپوره بر تغییرات بیوشیمیایی خون و هیستوپاتولوژی کبد، کلیه و پانکراس در موشهای صحرایی دیابتی می باشد که در ابتدا عصاره های مورد نیاز از بخشهای هوایی کلپوره تهیه و دوز های مورد نیاز آماده و 2 گروه موش صحرایی با دوزهای 400mg/kg&800mg/kg عصارۀ کلپوره در کنار 3 گروه کنترل، تحت تیمار قرار گرفتند.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج این مطالعه دربخش بیوشیمیایی نشان داد که استفاده از عصاره کلپوره در دوز 400mg/kg و در مقایسه با گروههای کنترل، بیشتر موجب کاهش قند و پروفایل های چربی خون، آنزیمهای کبدی و مالون دی آلدئید وHbA1C گردید. دربخش هیستوپاتولوژی نیز در گروه دریافت کنندۀ عصاره هیدروالکلی کلپوره با دوز 400mg/kg، تغییرات هیستوپاتولوژی در شاخصهای بررسی شده در هر یک از بافتهای کلیه، کبد و پانکراس در مقایسه با گروههای کنترل آسیب کمتری دیدند. نتایج این مطالعه در رابطه با تعیین ترکیبات آنتی اکسیدانی نشان داد میزان فنل کل، فلاونوئیدکل، ظرفیت آنتی اکسیدانی در عصارۀ کلپوره به ترتیب 62.14، 3.57، 27.84 ( واحدها نیز به ترتیب بر حسب میلی گرم در گرم اسید گالیک، mg.g-1 DW ، DPPHSCE % ) بود. نتايج اين تحقيق نشان داد كه عصاره هیدرو الکلی کلپوره پتانسيل پیشگیری کننده و ضد دیابتی قابل قبولی در کنترل تغییرات ناشی از دیابت در موشهای صحرایی دیابتی شده با آلوکسان دارد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top