عنوان پژوهش: بررسی عوامل موثر بر تغییرات الگوی سن ازدواج و عوامل به تعویق افتادن ازدواج در بین جوانان استان چهارمحال و بختیاری و پیامد های آن
دستگاه اجرایی کارفرما: اداره کل ورزش و جوانان
تاریخ اجرای پژوهش: 1398/01/29
مکان اجرای پژوهش: استان چهار محال و بختیاری

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
محمد ربیعی دانشگاه شهرکرد مشاوره دکترا دانشگاه اصفهان

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

هدف از پژوهش حاضر بررسی عوامل تاخیر در ازدواج و پیامدهای منفی آن در جوانان 25 سال به بالای استان چهارمحال و بختیاری بود. به این منظور 225 نفر از جوانان به شیوه تصادفی انتخاب و پرسشنامه محقق ساخته عومال تاخیر در ازدواج پاسخ دادند. یافته های پژوهش نشان داد: مهمترین عوامل تاخیر در ازدواج جوانان عبارتند از: 1- بیکاری، 2- بالا بودن هزینه ازدواج، 3- فقدان شغل مناسب، 4- فقدان درآمد کافی، 5- تغییرات شدید اقتصادی. عواملی که کمترین نقش را در عدم تمایل به ازدواج دارند عبارتند از 1- داشتن خواهر و برادر بزرگتر، 2- کار کردن دور از خانواده، 3- پیدا نکردن فرد زیباروی، 4- ترس از بارداری، 5- دخالت والدین در انتخاب. همچنین نتایج تحقیق نشان داد تفاوت چندانی بین عوامل تاخیر ازدواج در بین جوانان دختر و پسر وجود نداشته و هر دو جنس نقش عوامل اقتصادی را در اولویت قرار دادند. در دختران نگرانی از آینده، پیدا نشدن فرد مورد علاقه و پیدا نشدن فرد مناسب برای ازدواج از دلایل تاخیر سن ازدواج بود که مورد در مورد مردان صدق نمیکرد. عوامل مربوط به بیکاری، فقدان شغل مناسب، بالا بودن هزینه های ازدواج از عوامل مشترک در بین افراد با تحصیلات مختلف بود. عدم اعتماد به جنس مخالف در افراد با تحصیلات فوق لیسانس و بالاتر و تحصیلات کمتر از دیپلم جزء دلایل متفاوت برای تاخیر ازدواج گزارش شده است که متفاوت از سایر مقاطع تحصیلی بود. در افراد شاغل، بیکار و دانشجو نیز عوامل اقتصادی مثل هزینه های بالای ازدواج، بیکاری، تغییرات شدید اقتصادی از عوامل تاخیر ازدواج گزارش شده اند. طبقه اجتماعی از دیدگاه پاسخ دهندگان نقش چندانی در عوامل تاخیر سن ازدواج نداشت و افراد متعلق به پایگاههای اقتصادی اجتماعی بالا، پائین و متوسط همه عوامل اقتصادی و شغلی را از دلایل تاخیر سن ازدواج ذکر کرده اند و تنها تفاوت در افراد با طبقه اجتماعی بالا عدم اعتماد به جنس مخالف از دلایل متفاوت ذکر شده می باشد. یافته های قسمت دوم پژوهش که پیامدهای منفی تاخیر ازدواج جوانان می باشد عبارتند از 1- گسترش روابط نامشروع، 2- کاهش زاد و ولد، 3- پیر شدن جمعیت، 4- افزایش ناهنجاریهای اجتماعی، 5- افزایش گناه. هر دو جنس مرد و زن پیامدهای منفی تاخیر ازدواج را در کل مشابه گزارش نمودند و بیشتر تغییر در اولویتها بود. افراد دارای تحصیلات دیپلم و بالاتر مهمترین پیامد تاخیر سن ازدواج را گسترش روابط نامشروع می دانند و فقط افراد با تحصیلات زیر دیپلم رکود اقتصادی را اولین پیامد تاخیر سن ازدواج گزارش کرده اند. تحلیل پاسخهای سوالات بازپاسخ نیز نشان داد پاسخ دهندگان 1- عدم پیدا کردن فرد مورد علاقه، 2- اوضاع اقتصادی، 3- عدم اعتماد به جنس مخالف،4- عاشق نشدن و عدم احساس نیاز به ازدواج، 5- ترس از آینده را مهمترین دلایل خود برای ازدواج نکردن گزارش کرده اند. همچنین 1- گسترش روابط نامشروع، 2- افزایش مشکلات روانشناختی، 3- کاهش جمعیت، 4- پیر شدن جمعیت، 5- افزایش گناه پنج پیامد منفی تاخیر ازدواج از پیامدهای منفی تاخیر در ازدواج گزارش شده است.

خلاصه نتایج حاصله

یافته های پژوهش نشان داد: مهمترین عوامل تاخیر در ازدواج جوانان عبارتند از: 1- بیکاری، 2- بالا بودن هزینه ازدواج، 3- فقدان شغل مناسب، 4- فقدان درآمد کافی، 5- تغییرات شدید اقتصادی. این یافته نشان می دهد پنج دلیل عمده از نظر جوانان همگی اقتصادی می باشند. عواملی که کمترین نقش را در عدم تمایل به ازدواج دارند عبارتند از 1- داشتن خواهر و برادر بزرگتر، 2- کار کردن دور از خانواده، 3- پیدا نکردن فرد زیباروی، 4- ترس از بارداری، 5- دخالت والدین در انتخاب. همچنین نتایج تحقیق نشان دادتفاوت چندانی بین عوامل تاخیر ازدواج در بین جوانان دختر و پسر وجود نداشته و هر دو جنس نقش عوامل اقتصادی را در اولویت قرار دادند. در دختران نگرانی از آینده، پیدا نشدن فرد مورد علاقه و پیدا نشدن فرد مناسب برای ازدواج از دلایل تاخیر سن ازدواج بود که مورد در مورد مردان صدق نمیکرد. عوامل مربوط به بیکاری، فقدان شغل مناسب، بالا بودن هزینه های ازدواج از عوامل مشترک در بین افراد با تحصیلات مختلف بود. عدم اعتماد به جنس مخالف در افراد با تحصیلات فوق لیسانس و بالاتر و تحصیلات کمتر از دیپلم جزء دلایل متفاوت برای تاخیر ازدواج گزارش شده است که متفاوت از سایر مقاطع تحصیلی بود. در افراد شاغل، بیکار و دانشجو نیز عوامل اقتصادی مثل هزینه های بالای ازدواج، بیکاری، تغییرات شدید اقتصادی از عوامل تاخیر ازدواج گزارش شده اند. طبقه اجتماعی از دیدگاه پاسخ دهندگان نقش چندانی در عوامل تاخیر سن ازدواج نداشت و افراد متعلق به پایگاههای اقتصادی اجتماعی بالا، پائین و متوسط همه عوامل اقتصادی و شغلی را از دلایل تاخیر سن ازدواج ذکر کرده اند و تنها تفاوت در افراد با طبقه اجتماعی بالا عدم اعتماد به جنس مخالف از دلایل متفاوت ذکر شده می باشد. یافته های قسمت دوم پژوهش که پیامدهای منفی تاخیر ازدواج جوانان می باشد عبارتند از 1- گسترش روابط نامشروع، 2- کاهش زاد و ولد، 3- پیر شدن جمعیت، 4- افزایش ناهنجاریهای اجتماعی، 5- افزایش گناه. هر دو جنس مرد و زن پیامدهای منفی تاخیر ازدواج را در کل مشابه گزارش نمودند و بیشتر تغییر در اولویتها بود. افراد دارای تحصیلات دیپلم و بالاتر مهمترین پیامد تاخیر سن ازدواج را گسترش روابط نامشروع می دانند و فقط افراد با تحصیلات زیر دیپلم رکود اقتصادی را اولین پیامد تاخیر سن ازدواج گزارش کرده اند. تحلیل پاسخهای سوالات بازپاسخ نیز نشان داد پاسخ دهندگان 1- عدم پیدا کردن فرد مورد علاقه، 2- اوضاع اقتصادی، 3- عدم اعتماد به جنس مخالف،4- عاشق نشدن و عدم احساس نیاز به ازدواج، 5- ترس از آینده را مهمترین دلایل خود برای ازدواج نکردن گزارش کرده اند. همچنین 1- گسترش روابط نامشروع، 2- افزایش مشکلات روانشناختی، 3- کاهش جمعیت، 4- پیر شدن جمعیت، 5- افزایش گناه پنج پیامد منفی تاخیر ازدواج از پیامدهای منفی تاخیر در ازدواج گزارش شده است.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top