عنوان پژوهش: بررسی آگاهی و نگرش زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشتی درمانی شهرکرد در خصوص بهداشت و ایمنی مواد غذایی در سال 1396
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1396/09/05
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-کمیته تحقیقات دانشجوئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
فاطمه موسوی نسب دانشکده بهداشت - - -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
الهه توسلی دانشکده بهداشت - - -
معصومه اسلامی فر - - - -
اکبر حسن زاده - - - -

چکیده پژوهش

حدود نیمی از جمعیت کل جهان را زنان تشکیل می دهند. زنان در جامعه ی انسانی نقش مهمی را برعهده دارند. در کشور ایران، بیشتر زنان خانه دار اند و سایرین نیز در مشاغل مختلف ایفای نقش می کنند. علی رغم اینکه بیشتر زنان در ایران خانه دار اند، اما جمعیت زیادی ازآنان دارای تحصیلات دانشگاهی می باشند. با توجه به اینکه مدیریت خانه و همچنین تهیه ی غذا بر عهده ی زنان می باشد،آگاهی و نگرش زنان ایرانی نسبت به بهداشت و ایمنی موادغذایی بسیار اهمیت دارد. با مطالعه ای که بر روی زنان مراجعه کننده به مراکز بهداشت انجام گرفت، مشخص شد که عواملی همچون سن، شغل و تحصیلات، نقش بسزایی در آگاهی و نگرش زنان نسبت به بهداشت و ایمنی موادغذایی دارند. میانگین نمره آگاهی زنان 72/15_+93/52 و میانگین نمره نگرش زنان 76/9_+09/72 گزارش گردید. بین میانگین نمره آگاهی زنان و شغل آن ها ارتباط معناداری وجود دارد، زیرا زنان کارمند نسبت به زنان خانه دار و دارای شغل آزاد، آگاهی بیشتری نسبت به ایمنی موادغذایی دارند. بین آگاهی زنان و تحصیلات آن ها نیز رابطه ی معناداری وجود دارد، زیرا هرچه که سطح تحصیلات آن ها بالاتر می رود، میزان آگاهی آن ها نسبت به ایمنی موادغذایی افزایش می یابد. بین متغیر دموگرافیک و میزان آگاهی زنان، ارتباط معناداری مشاهده نشد. بین نگرش زنان و متغیر دموگرافیک ارتباط معناداری مشاهده شد، هرچه که سن آن ها بیشتر شد، نگرش آن ها نسبت به ایمنی موادغذایی بهتر شد.بین نگرش زنان و شغل آنها نیز ارتباط معناداری مشاهده شد، زیرا زنان کارمند نسبت به زنان خانه دار و دارای شغل آزاد، نگرش بهتری نسبت به ایمنی موادغذایی داشتند. بین نگرش و تحصیلات زنان،ارتباط معناداری مشاهده نشد. با توجه به نقشی که زنان در خصوص پختن و آماده کردن غذا در خانه دارند، لازم است که جهت آگاه سازی آن ها از اهمیت بهداشتی بودن و ایمن بودن موادغذایی اقدامات مناسبی انجام شود.

خلاصه نتایج حاصله

با توجه به این که بیشتر زنان در ایران خانه دار اند، باید آموزش های لازم در زمینه ی ایمنی موادغذایی به آن ها داده شود. یکی از راه های ممکن برای انجام این کار، تشکیل گروه هایی از افراد متخصص می باشد که با حضور در خانه ها، به صورت تخصصی به زنان خانه دار آموزش دهند. یکی دیگر از راهکار های افزایش آگاهی زنان نسبت به ایمنی موادغذایی، برگزاری کارگاه های آموزشی در ادارات مختلف برای زنان کارمند می باشد که این دسته از زنان بدون دغدغه ی کار، بتوانند در آن شرکت کنند. همچین می توان بروشورهایی را در خصوص اهمیت و راهکار های بهداشتی بودن موادغذایی تهیه کرد و آن ها را در اختیار زنان قرار داد و از این طریق به افزایش آگاهی و بهبود نگرش آنان کمک کرد. ا


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top