عنوان پژوهش: بررسی خواص فیتوشیمیایی و اثر ضدباکتریایی اسانس گیاه ترخون(Artemisia dracunculus) بر روی باکتری استرپتوکوکوس موتانس در مقایسه آنتی بیوتیک آمپی سیلین در شرایط آزمایشگاهی
دستگاه اجرایی کارفرما: دانشگاه علوم پزشکی و خدمات بهداشتی درمانی
تاریخ اجرای پژوهش: 1398/03/05
مکان اجرای پژوهش: دانشگاه علوم پزشکی شهرکرد-کمیته تحقیقات دانشجوئی

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
زهرا رضایی کمیته تحقیقات دانشجوئی پزشکی دکترای عمومی -

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
زهرا لری گوئینی مرکز تحقیقات گیاهان داروئی فارماکوگنوزی دکترای تخصصی (PhD) -
وحید رئیسی کمیته تحقیقات دانشجوئی - - -
ابراهیم سلیمان مرکز تحقیقات گیاهان داروئی - - -

چکیده پژوهش

پلاک دندان یک بیماری عفونی و قابل انتقال است که علل پاتولوژیک متعدد چون حضور باکتری های اسیدوژن مانند استرپتوکوکوس موتانس، در پیشرفت آن نقش دارند. باکتری استرپتوکوکوس موتانس(Streptococcus mutans) با داشتن خاصیت اسیدوژنیک و توانایی سنتز گلوکان خارج از سلولی از ساکاروز به وسیله‌ی آنزیم گلوکوترانسفراز بیشترین ارتباط را با پلاک های دندانی دارد. شواهد زیادی درباره ی توانایی وسیع گیاهان دارویی مورد استفاده در سیستم های سنتی مختلف فراهم آورده است. گیاهان منبع بزرگی برای ترکیبات بیودینامیکی با‌ارزش درمانی هستند که تفاوت‌ها و خواص درمانی مختلفی دارندگیاه Artemisia گونه‌ای بزرگ با توزیع گسترده از خانواده‌ی Astracaea می‌باشد، این جنس دارای حدود 500 گونه‌ی متعدد با توزیع گسترده در مناطق معتدل اروپا، آسیا و آمریکای شمالی می‌باشد. با توجه به طیف گسترده خواص آنتی‌باکتریال گیاه ترخون هدف از این مطالعه بررسی ترکیبات تشکیل دهنده‌ی اسانس ترخون با استفاده از GC-MS و تعیین خواص فیتوشیمیایی چون محتوای فنل و خاصیت آنتی‌اکسیدانی و همچنین تعیین خاصیت آنتی باکتریال اسانس ترخون با استفاده از روش براث میکرودایلوشن و تعیین مقدار MIC و MBC اسانس و مقایسه آن با آنتی‌بیوتیک آمپی‌سیلین بوده است.

خلاصه نتایج حاصله

در این مطالعه تعیین ترکیبات تشکیل دهنده‌ی اسانس گیاه به روش GC-MS ترکیبات پارا-آلیل آنیزول 83.75%، ای-بتا-اُسیمن 5.72%، z-بتا اُسیمن 5.62% و لیمونن 1.94%را به عنوان ترکیبات اصلی تشکیل دهنده ی اسانس نشان داد.تعیین ظرفیت آنتی‌اکسیدانی و میزان فنول اسانس، IC50 اسانس ترخون در مهار رادیکال های آزاد 61/12mg/ml و محتوای فنول اسانس را 353/0mgGA/gEO گزارش کرد. آزمایش های باکتریایی بر روی اسانس ترخون MIC وMBC اسانس ترخون بر علیه باکتری استرپتوکوکوس موتانس را به ترتیب 25/0 و 625/0 گرم بر میلی‌لیتر گزارش کرد.نتایج به طور کلی پتانسیل آنتی باکتریال قوی را در اسانس ترخون علیه باکتری استرپتوکوکوس موتانس نشان نمیدهد اما ممکن است عصاره و فرکشن های مختلف این گیاه بتواند اثر ضدباکتریایی بهتری از خود نشان دهد


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top