عنوان پژوهش: ارزیابی تاثیر قارچMetarhiziumanisopliaeدر شرایط مزرعه علیه پوره¬های سن گندم
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/01/30
مکان اجرای پژوهش: استان چهارمحال و بختیاری

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
سیامک روشندل مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری حشره شناسی کشاورزی گرایش اکولوژی و کنترل بیولوژیک دکتری دانشگاه تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

ارزیابی تاثیر قارچMetarhizium anisopliae در شرایط مزرعه علیه پوره¬های سن گندم در مزارع گندم هفشجان در نزدیکی شهرکرد در سالهای 1395و 1396 انجام شد. آزمایش‌ها با استفاده از جدایه¬ی M14 قارچ M. anisopliae از موسسه تحقیقات گیاهپزشکی کشور اجرا ‌گردید. تیمارهای آزمایشی عبارت بودند از: 1) فراورده تجاریNaturalis حاوی بیش از 107×3/2اسپور بر میلی لیتر، 2) اسپورهای پوشش¬دار شده در دز106×1 اسپور بر میلی¬لیتر، 3) شاهد1 (اسپورهای بدون پوشش با دز106×1 اسپور بر میلی¬لیتر)، 4) گرانول فراورده قارچی M. anisopliae (حاوی 108׬3 اسپور در هر گرم محیط کشت 5) فراورده تجاریGreen Muscle و 6) شاهد2 (آب مقطر استریل) در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی در سه تکرار اجرا شد. میانگین درصد مرگ و میر تجمعی پوره¬های سن گندم در سال¬های 1395 و 1396 نشان داد تفاوت معنی¬داری بین فراورده¬های میکروبی در تاریخ¬های مختلف پس از اسپورپاشی وجود دارد. 48 ساعت پس از اسپورپاشی در تیمار گرانول M. anisopliae حدود 72 درصد تلفات پوره های سن دوم سن گندم مشاهده گردید. بیشترین مرگ و میر تجمعی پوره های سن گندم پس از پنج روز حدود4/86 درصد در تیمار گرانول M. anisopliae و پس از هشت روز در تیمارهای گرانول M. anisopliae و Naturalis®حدود 91 درصد تلفات مشاهده شد. تیمار گرانولM. anisopliae تقریبا در تمام تاریخ¬های نمونه برداری تلفات بیشتری موجب گردید. میانگین درصد آلودگی دانه در 10 خوشه گندم رقم سرداری در بیشتر تیمارهای آزمایشی در سال 1396 بیشتر از سال 1395 بود و تیمارگرانول M. anisopliae در هر دو سال میزان آلودگی کمتری داشت. در سال 1395کمترین میانگین درصد آلودگی در 10 خوشه گندم به میزان 8/18 درصد در تیمار گرانول M. anisopliae و در تیمار Green Muscle و شاهد به ترتیب 6/38 و 6/36 درصدبود. در سال 1396کمترین میانگین درصد آلودگی در 10 خوشه گندم به میزان 6/21 درصد در تیمار گرانول M. anisopliae و در تیمار فراورده تجاری Green Muscle و شاهد به ترتیب 1/39 و 9/34 درصدبود.

خلاصه نتایج حاصله

تفاوت معنی¬داری بین فراورده¬های میکروبی در تاریخ¬های مختلف پس از اسپورپاشی وجود دارد. 48 ساعت پس از اسپورپاشی در تیمار گرانول M. anisopliae حدود 72 درصد تلفات پوره های سن دوم سن گندم مشاهده گردید. بیشترین مرگ و میر تجمعی پوره های سن گندم پس از پنج روز حدود4/86 درصد در تیمار گرانول M. anisopliae و پس از هشت روز در تیمارهای گرانول M. anisopliae و Naturalis®حدود 91 درصد تلفات مشاهده شد. تیمار گرانولM. anisopliae تقریبا در تمام تاریخ¬های نمونه برداری تلفات بیشتری موجب گردید. میانگین درصد آلودگی دانه در 10 خوشه گندم رقم سرداری در بیشتر تیمارهای آزمایشی در سال 1396 بیشتر از سال 1395 بود و تیمارگرانول M. anisopliae در هر دو سال میزان آلودگی کمتری داشت. در سال 1395کمترین میانگین درصد آلودگی در 10 خوشه گندم به میزان 8/18 درصد در تیمار گرانول M. anisopliae و در تیمار Green Muscle و شاهد به ترتیب 6/38 و 6/36 درصدبود. در سال 1396کمترین میانگین درصد آلودگی در 10 خوشه گندم به میزان 6/21 درصد در تیمار گرانول M. anisopliae و در تیمار فراورده تجاری Green Muscle و شاهد به ترتیب 1/39 و 9/34 درصدبود.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top