عنوان پژوهش: بررسی تغییرات ویژگی های شیمیائی خاک در پایگاه های مطالعاتی پایش کیفیت خاک
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1390/02/01
مکان اجرای پژوهش: اراضی کشاورزی استان

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
رامین ایرانی‌پور مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری خاکشناسی، شیمی ‌و‌ حاصلخیزی خاک دکتری دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات عالی تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

كيفيت خاك (با مفهوم توانايي خاك در انجام وظايف) امروزه به عنوان بخش مهمي از پايداري منابع در محيط زيست به شمار مي رود كه همواره تحت تاثير فعاليت هاي بشري قرار گرفته است. كيفيت خاك ابزاري كارامد براي ارزيابي عملكرد خاك در عمل به وظايف خود و تغييرات ناشي از مديريت بر خاك می باشد. براي ارزيابي كيفيت خاك و تغييرات آنها از شاخص ها استفاده مي شود. گروهي از اين شاخص ها مربوط به فرايندهاي شيميايي مرتبط با وظايف و كاركرد خاك می باشد. به منظور بررسي تغييرات ويژگيهاي شيميايي خاك، اين پروژه در 51 پايگاه مطالعاتي انتخاب شده بر اساس پروژه مكان يابي پايگاه هاي مطالعاتي پايش كيفيت خاك هاي كشاورزي در سطح استان به اجرا در آمد. در این تحقیق پايگاه ها بر اساس سطح زير كشت محصولات زراعي، باغي و آيش، نقش هاي خاك، زمين شناسي، اطلاعات كارشناسي انتخاب گردیدند. هر يك از پايگاه هاي مطالعاتي، قطعه اي 1 تا 3 هكتاري با مديريت واحد بود كه در آن در دايره اي به شعاع تقریبی 25 متر بر روي زمين در نظر گرفته و به 5 قطعه مساوي تقسيم می گردید. از هر قطعه يك زير نمونه يك كيلوگرمي از 2 عمق 30-0 و 60-30 سانتي متري براي اراضي زراعي و سه نمونه از عمق های30-0، 60-30 و 90-60 سانتي متري براي باغات تهيه گردید. از تركيب 5 زير نمونه يك نمونه 5 كيلو گرمي تهيه گردید. پس از انجام عمليات خشك و آماده سازی، پارامترهاي شيميايي، شامل نيتروژن كل، فسفر، پتاسيم، آهن، مس، روي، بور، منگنز، منيزيم قابل استفاده، گچ، آهك، سديم، كربنات، بيكربنات و كلر اندازه گيري گردید. از بين كل پايگاه هاي منتخب حدود 10 درصد آنها به عنوان پايگاه هاي شاهد به منظور اندازه گيري هاي تكميلي استفاده گردید كه در آنها ظرفيت تبادل كاتيوني و ساير پارامترها برحسب مورد اندازه گيري شد. بررسی وضعیت پراکنش و فراوانی کمبود عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف در اراضی زراعی و باغی مورد مطالعه در سطح استان نشان داد که از نظر رتبه بندی، عناصر آهن(1/96%)، نیتروژن(4/80%)، منگنز(5/75%)، روی(9/56%)، فسفر(4/29)، مس(8/13) و پتاسیم(9/3%) به ترتیب از بیشترین تا کمترین فراوانی کمبود را بر اساس نتایج آزمون خاک این مناطق به خود اختصاص داده اند و چنین به نظر می رسد که تولید محصولات زراعی و باغی در گستره نسبتاً وسیعی از اراضی کشاورزی به استثناء پتاسیم با کمبود این عناصر مواجه می باشد.

خلاصه نتایج حاصله

بررسی وضعیت پراکنش و فراوانی کمبود عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف در اراضی زراعی و باغی مورد مطالعه در سطح استان نشان داد که از نظر رتبه بندی، عناصر آهن(1/96%)، نیتروژن(4/80%)، منگنز(5/75%)، روی(9/56%)، فسفر(4/29)، مس(8/13) و پتاسیم(9/3%) به ترتیب از بیشترین تا کمترین فراوانی کمبود را بر اساس نتایج آزمون خاک این مناطق به خود اختصاص داده اند و چنین به نظر می رسد که تولید محصولات زراعی و باغی در گستره نسبتاً وسیعی از اراضی کشاورزی به استثناء پتاسیم با کمبود این عناصر مواجه می باشد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top