عنوان پژوهش: تدوین زیر برنامه پژوهشی شناخت و پایش حاصلخیزی خاک ها و وضعیت تغذیه ای محصولات زراعی، باغی و گلخانه ای
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1391/03/01
مکان اجرای پژوهش: اراضی کشاورزی استان

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
رامین ایرانی‌پور مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری خاکشناسی، شیمی ‌و‌ حاصلخیزی خاک دکتری دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات عالی تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

برای مقابله با چالش امنیت غذایی، تولید در واحد سطح می بایست افزایش یابد. یکی از مهمترین عوامل مرتبط با تولید محصول، وضعیت عناصر غذائی قابل جذب خاک است که در حفظ حاصلخیزی خاک و پیشگیری از تخریب خاک موثرند. با توجه به امکانات کشور تغییر نظام های توصیه کودی از روش عمومی به روش تخصصی بر اساس آزمون خاک، نیاز به ایجاد بستری مناسب برای تحقق این امر دارد. این پژوهش با هدف بررسی وضعیت برخی خصوصیات شیمیائی و پراکندگی عناصر غذائی قابل جذب خاک در اراضی کشاورزی (باغی و زراعی) به منظور تعیین الویت های تحقیقاتی و نیز بهینه کردن مصرف کودهای شیمیایی برای دستیابی به کشاورزی پایدار، تولید مستمر با داشتن حداکثر عملکرد کمی و کیفی و کاهش هزینه های تولید بر اساس تجزيه نمونه های خاک مرکب از اراضي کشاورزی مناطق مختلف استان، اجرا و نتايج حاصل در قالب جداول آمار توصیفی و نمودارها ارائه گرديد.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج این تحقیق نشان داد که 60 درصد باغات و 80 درصد مزارع مورد مطالعه دارای مقادیر نیتروژن کل کمتر از 12/0 درصد (مقادیر کم و خیلی کم از نظر تقسیم بندی کیفی)، 20 درصد باغات و 28 درصد مزارع مورد مطالعه دارای مقادیر فسفر قابل جذب کمتر از 10 میلی گرم بر کیلوگرم خاک (مقادیر کم و خیلی کم از نظر تقسیم بندی کیفی)، 40 درصد باغات مورد مطالعه دارای مقادیر پتاسیم قابل جذب کمتر از 150 میلی گرم بر کیلوگرم خاک (مقادیر کم و خیلی کم از نظر تقسیم بندی کیفی)، 55 درصد باغات و 24 درصد مزارع مورد مطالعه دارای مقادیر کربن آلی کمتر از 7/0 درصد (مقادیر کم و خیلی کم از نظر تقسیم بندی کیفی)، تمامی باغات و مزارع مورد مطالعه دارای مقادیر آهن قابل جذب کمتر از 10 میلی گرم بر کیلوگرم در خاک (مقادیر کم و خیلی کم از نظر تقسیم بندی کیفی)، 90 درصد باغات و 60 درصد مزارع مورد مطالعه دارای مقادیر روی قابل جذب کمتر از 1 میلی گرم بر کیلوگرم خاک (مقادیر کم و خیلی کم از نظر تقسیم بندی کیفی)، 55 درصد باغات و 84 درصد مزارع مورد مطالعه دارای مقادیر منگنز قابل جذب کمتر از 8 میلی گرم بر کیلوگرم خاک (مقادیر کم و خیلی کم از نظر تقسیم بندی کیفی)، 20 درصد مزارع و 10 درصد باغات مورد مطالعه دارای مقادیر مس قابل جذب کمتر از 8/0 میلی گرم بر کیلوگرم (مقادیر خیلی کم و کم از نظر تقسیم بندی کیفی) بودند. بررسی فراوانی کمبود عناصر غذایی پر مصرف و کم مصرف در اراضی زراعی و باغی مورد مطالعه در سطح استان نشان می دهد که از نظر رتبه بندی، عناصر آهن(100%)، روی(90%)، نیتروژن(60%)، منگنز (55%)و پتاسیم(40%) دارای بیشترین فراوانی و احتمال کمبود در باغات و عناصر آهن(100%)، منگنز(84%)، نیتروژن(80%)، و روی(60%) بیشترین فراوانی و احتمال کمبود در اراضی زراعی را بر اساس نتایج آزمون خاک این مناطق را به خود اختصاص داده اند. نتایج همین بررسی نشان داد فسفر قابل جذب با فراوانی کمبود 20% در باغات و 28% در اراضی زراعی و مس قابل جذب با فراوانی کمبود 10% در باغات و 20% در اراضی زراعی، کمترین مقادیر فراوانی کمبود عناصر غذایی قابل جذب در خاک را به خود اختصاص داده بودند و چنین به نظر می رسد که تولید محصولات زراعی و باغی در گستره نسبتاً محدودی از اراضی کشاورزی با کمبود این عناصر مواجه می باشد.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top