عنوان پژوهش: تاثیر مولیبدن بر فعالیت آنزیم نیتروژناز، درصد پروتئین برگ و عملکرد گیاه یونجه
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1391/02/01
مکان اجرای پژوهش: ایستگاه چهارتخته شهرکرد

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
رامین ایرانی‌پور مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری خاکشناسی، شیمی ‌و‌ حاصلخیزی خاک دکتری دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات عالی تهران

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

مولیبدن عنصری ضروری برای گیاهان بخصوص گیاهان تیره لگوم است. مولیبدن با حضور در آنزیم نیتروژناز نقش موثری در تثبیت ازت در گیاهان این تیره دارد. از طرفی در گیاهان تیره لگوم که به عنوان علوفه مورد استفاده قرار می گیرد در صورتی که مولیبدن بیشتر از حد مجاز باشد، موجب بیماری در دام می گردد. بنابراین با هدف بررسی اثر تلقیح بذر و مصرف مقادیر مختلف مولیبدن بر عملکرد کمی و کیفی یونجه، این آزمایش به صورت فاکتوریل و در قالب طرح آماری بلوک های کامل تصادفی با سه تکرار و به مدت دو سال با دو تیمار تلقیح بذر در دو سطح ( بذور تلقیح شده و تلقیح نشده) و مصرف مولیبدن (در سه سطح شامل عدم مصرف، مصرف 5 و 10 میلی گرم بر کیلوگرم خاک) در شهرکرد انجام گردید. کود ازته تنها در یک مرحله و قبل از کاشت از منبع اوره به میزان 25 میلی گرم ازت خالص در کیلو گرم خاک مورد استفاده قرار گرفت. مصرف سایر عناصر بر اساس نتایج آزمون خاک و توصیه های کودی انجام گردید. در این آزمایش گیاه یونجه تا مرحله شکوفایی گل نگهداری گردید و سپس اندام هوایی و ریشه ها برداشت گردیدند. شاخص های رشدی گیاه شامل عملکرد تر، عملکرد خشک، درصد ماده خشک در گیاه، تعداد گره در ریشه، درصد پروتئین برگ و غلظت مولیبدن برگ اندازه گیری گردید. نتایج بوسیله نرم افزار MSTATC تجزیه آماری شده و مقایسه میانگین ها بوسیله آزمون چند دامنه ای دانکن انجام گردید. نتایج تجزیه واریانس این پژوهش نشان داد که اثر مولیبدن بر شاخص های عملکرد تر، عملکرد خشک، غلظت مولیبدن در گیاه و درصد پروتئین گیاه در سطح یک درصد معنی دار گردید ولی بر درصد ماده خشک گیاه و تعداد گره در ریشه تاثیر معنی داری نداشت. نتایج تجزیه واریانس همین پژوهش نشان داد اثر تلقیح بر تعداد گره در سطح یک درصد معنی دار گردید ولی بر سایر پارامترهای اندازه گیری شده تاثیر معنی دار نداشت. تجزیه واریانس اثر متقابل تلقیح و مولیبدن بر هیچیک از شاخص های مورد بررسی معنی دار نگردید.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج تجزیه واریانس اثر تیمارهای مورد استفاده در این پژوهش نشان داد که اثر مولیبدن بر شاخص های عملکرد تر، عملکرد خشک، غلظت مولیبدن در گیاه و درصد پروتئین گیاه در سطح یک درصد معنی دار گردید ولی بر درصد ماده خشک گیاه و تعداد گره در ریشه تاثیر معنی داری نداشت. نتایج تجزیه واریانس همین پژوهش نشان داد اثر تلقیح بر تعداد گره در سطح یک درصد معنی دار گردید ولی بر سایر پارامترهای اندازه گیری شده تاثیر معنی دار نداشت. تجزیه واریانس اثر متقابل تلقیح و مولیبدن بر هیچیک از شاخص های مورد بررسی معنی دار نگردید. بررسی نتایج دو ساله آزمایش در خصوص تاثیر مصرف مولیبدن بر شاخص های عملکرد تر و خشک گیاه بر اساس مقایسه میانگین های انجام شده توسط آزمون چند دامنه ای دانکن نشان داد بین هر دو سطح تیمارهای مصرف کود مولیبدن (سطوح 5 و 10 میلی گرم مولیبدن بر کیلوگرم خاک) اختلاف معنی‌دار بین عملکردهای تر و همچنین عملکردهای خشک با شاهد وجود داشت، ولی تفاوت معنی داری بین سطوح مصرف 5 و 10 میلی گرم مولیبدن بر کیلوگرم خاک مشاهده نگردید که نشان دهنده حد کفایت مصرف 5 میلی گرم مولیبدن در کیلوگرم خاک به منظور دستیابی به عملکردهای بهینه تر و خشک در شرایط اجرای این پژوهش می باشد و با مصرف مقدار 10 میلی گرم مولیبدن بر کیلوگرم خاک از کارایی مصرف این ترکیب در افزایش شاخص های عملکرد تر و خشک محصول به میزان قابل توجهی کاسته گردیده است.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top