نام و نام خانوادگی | محل اشتغال فعلی | رشته و گرایش تحصیلی | آخرین مدرک تحصیلی | محل اخذ مدرک تحصیلی |
---|---|---|---|---|
رامین ایرانیپور | مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری | خاکشناسی، شیمی و حاصلخیزی خاک | دکتری | دانشگاه آزاد اسلامی- واحد علوم و تحقیقات عالی تهران |
نام و نام خانوادگی | محل اشتغال فعلی | رشته و گرایش تحصیلی | آخرین مدرک تحصیلی | محل اخذ مدرک تحصیلی |
---|
بادام یکی از مهمترین محصولات باغی استان چهارمحال و بختیاری با میزان تولید 22624 تن و میانگین عملکرد 1953 کیلوگرم در هکتار می باشد که بیشترین تولید آن در منطقه حاشیه زاینده رود متمرکز می باشد. تغذیه صحیح بادام و وجود تعادل بین عناصر غذایی، عامل مهمی در افزایش عملکرد و بهبود کیفی محصول بادام می¬باشد. با توجه به سبک بودن بافت خاک در اکثر باغات بادام منطقه، آبشویی عناصر غذایی از منطقه در دسترس ریشه و کاهش ذخائر عناصر غذایی قابل جذب خاک یکی از مشکلات باغات در این استان است. تجزیه برگ روشی مناسب برای ارزیابی وضعیت تعادل تغذیه ای گیاه بوده و همراه با نتایج آزمون خاک در طراحی برنامه های کودی متعادل و ارزیابی بازده عناصر غذایی به وسیله گیاهان می¬تواند مورد استفاده قرار گیرد. روش انحراف از درصد بهینه (DOP)، مدلی جدید و آسان در مقایسه با روش¬های قبلی در تفسیر نتایج تجزیه برگی است. در اين مطالعه به منظور تعیین الویت های تغذیه ای و تعیین حد متعادل عناصر غذایی درختان بادام درباغات منطقه حاشیه زاینده رود، تعداد 65 باغ بادام (رقم مامایی) با عملکردهای متفاوت انتخاب و نمونه برگ و خاک تهیه گردید. با توجه به نتایج به دست آمده از تجزیه برگ و محاسبه شاخص DOP در باغات مورد مطالعه عناصر نیتروژن، منیزیم، بور، مس و فسفر به ترتیب با مقادیر عددی محاسبه شده 21/11-، 04/11-، 29/7-، 25/5- و 56/4- در الویت های اول تا پنجم توصیه کودی قرار گرفتند. براساس نتایج همین بررسی عناصر منگنز، پتاسیم، روی، گوگرد، آهن و مولیبدن به ترتیب با مقادیر 15/3-، 96/2-، 89/2-، 46/2- ، 01/2- و51/1- در الویت های ششم تا یازدهم قرار گرفتند. عناصر کلر و کلسیم نیز با مقادیر عددی مثبت 47/0+ و 36/1+ در الویت مصرف عناصر کودی قرار نگرفتند.
نتایج نشان داد که متوسط ترتیب نیاز غذایی درختان بادام در باغهای مورد مطالعه به صورت N>Mg>B>Cu>P>Mn>K>Zn>S>Fe>Mo می باشد. مدیریت صحیح مصرف کودها یکی از عواملی است که میتواند در افزایش کمیت و بهبود کیفیت میوه بادام نقش موثری داشته باشد. مصرف نامتعادل کود، عامل اصلی بهم خوردن تعادل عناصر غذایی و پایین بودن عملکرد در تعدادی از باغ¬ها می¬باشد.
فایل |
---|