عنوان پژوهش: بررسی ترجیح میزبانی سرشاخه خوار هلو Anarsia lineatella Zell بر روی ارقام مختلف هلو
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1395/01/01
مکان اجرای پژوهش: باغ های منطقه سامان

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
زریر سعیدی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری گیاهپزشکی- حشره شناسی کشاورزی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی بنگلور هند

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

کرم سرشاخه خوار هلو یکی از آفات کلیدی و از عوامل مهم محدود کننده توسعه کشت هلو در استان چهارمحال و بختیاری است. هدف از انجام این پروژه مقایسه ارقام مختلف هلو از نظر آلودگی سرشاخه و میوه نسبت به آفت به منظور کاهش مصرف سموم شیمیایی و حفظ دشمنان طبیعی بوده است. پروژه در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی شامل4 رقم هلو ("کاردی" ، "زعفرانی" ، "ردتاپ" ، "البرتا") به همراه پایه "جی اف" در 5 تکرار اجرا گردید. فاکتورهای مورد بررسی عبارت ¬بودند از: درصد آلودگی سرشاخه¬ها، طول دالان لاروی روی سرشاخه، درصد آلودگی میوه، تعداددالان در میوه و تعداد لارو در میوه. نمونه¬برداری جهت تعیین درصد آلودگی سرشاخه در اواخر شهریور و اوایل مهرماه پس از تخمریزی پروانه¬ها و خروج لاروهای سن اول و همچنین از اوایل بهارهمزمان با شروع فعالیت لاروهای زمستان گذران انجام گردید. برای تعیین درصد آلودگی میوه ها نیز نمونه¬برداری از پانزدهم تیرماه تا پانزدهم شهریورماه به فاصله هر 15روز صورت گرفت.آمارهای به دست آمده با استفاده از نرم‌افزار SAS و SPSS تجزیه و تحلیل ¬شدند و مقایسه ميانگين تيمارها با استفاده از آزمون توکی صورت گرفت. بر اساس نتایج به دست آمده اختلاف معنی¬داری بین ارقام مختلف هلو از نظر خسارت ایجاد شده روی سرشاخه وجود دارد و آفت بیشترین خسارت را به سرشاخه، پایه "جی اف" و رقم "زعفرانی" وارد کرده است. همچنین طویل¬ترین تونل‌های لاروی در روی پایه "جی اف" ( به ترتیب 28/1± 44/68 و 24/1± 80/56 میلیمتر در سال¬های 1395 و 1396) مشاهده گردید. مقایسه ارقام مختلف هلو از نظر خسارت ایجاد شده روی میوه نشان داد که در هر دو سال، در مرحله اول نمونه¬برداری بالاترین خسارت روی رقم "ردتاپ" (به ترتیب 99/0± 96/13 و 21/1± 59/16 درصد آلودگی برای سال¬های 1395 و 1396) بوده است. اما در نوبت¬های دوم تا پنجم نمونه¬برداری، از نظر ارجحیت برای آفت به ترتیب ارقام "کاردی"، "البرتا" و "زعفرانی" قرار داشتند. در مجموع نتایج حاصله از این پژوهش نشان داد که فعالیت سرشاخه¬خواری آفت روی ارقام پررشد و دارای سرشاخه¬های نرم و شاداب، بیشتر است. همچنین خسارت وارده توسط آفت روی میوه ارقام دیررس نیز شدیدتر است، لذا استفاده از ارقام زودرس در کاهش خسارت آفت موثر است.

خلاصه نتایج حاصله

. بر اساس نتایج به دست آمده اختلاف معنی¬داری بین ارقام مختلف هلو از نظر خسارت ایجاد شده روی سرشاخه وجود دارد و آفت بیشترین خسارت را به سرشاخه پایه "جی اف" و رقم "زعفرانی" وارد کرده است. همچنین طویل¬ترین تونل‌های لاروی در روی پایه "جی اف" ( به ترتیب 28/1± 44/68 و 24/1± 80/56 میلیمتر برای سال-های 1395 و 1396) مشاهده گردید. مقایسه ارقام مختلف هلو از نظر خسارت ایجاد شده روی میوه نشان داد که در هر دو سال، در مرحله اول نمونه¬برداری بالاترین خسارت روی رقم "ردتاپ" (به ترتیب 99/0± 96/13 و 21/1± 59/16 درصد آلودگی برای سال¬های 1395 و 1396) مشاهده شد، اما در تاریخ¬های دوم تا پنجم نمونه¬برداری، از نظر ارجحیت برای آفت به ترتیب ارقام "کاردی"، "البرتا" و "زعفرانی" قرار داشتند.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top