عنوان پژوهش: تاثیر تلفیق تله های نوری و فرمونی در شکار انبوه پروانه فري در منطقه سامان استان چهارمحال و بختیاری
دستگاه اجرایی کارفرما: مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی
تاریخ اجرای پژوهش: 1393/01/01
مکان اجرای پژوهش: باغ های منطقه سامان

پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی
زریر سعیدی مرکز تحقیقات و آموزش کشاورزی و منابع طبیعی استان چهارمحال و بختیاری گیاهپزشکی- حشره شناسی کشاورزی دکتری دانشگاه علوم کشاورزی بنگلور هند

همکاران پژوهشگر

نام و نام خانوادگی محل اشتغال فعلی رشته و گرایش تحصیلی آخرین مدرک تحصیلی محل اخذ مدرک تحصیلی

چکیده پژوهش

پروانه فری یا کرم خراط ( Zeuzera pyrina L. ) از جمله آفات چوپخوار بوده و در حال حاضر به عنوان مهمترین آفت گردو در استان چهارمحال و بختیاری و سایر نقاط کشور محسوب می¬شود. از آنجایی که لاروهای آفت درون سرشاخه، شاخه‌هاي اصلي و فرعي و تنه زندگی می¬کنند، مبارزه علیه آنها مشکل است. بر همين اساس يكي از مناسب¬ترين روش کنترل آن، استفاده از فرمون¬های جنسی به منظور شكار انبوه حشرات نر و بر هم زدن نسبت جنسي طبيعي آفت مي¬باشد. هدف از این تحقیق مقایسه کارایی تله های فرمونی و نوری و بررسی تاثیر تلفیق تله¬های نوری و فرمونی درشکار انبوه حشرات کامل کرم خراط گردو بوده است. پروژه در قالب طرح بلوک¬های کامل تصادفی شامل سه تیمار بود در که در دو باغ و در هر باغ در سه تکرار اجرا شد. تیمارها عبارت بودند از: تیمار تله نوری، تیمار تله فرمونی و تیمار تلفیق تله فرمونی و نور. تله فرمونی مورد استفاده از نوع تله دلتا بود که در تاریخ 20 ارديبهشت ماه(قبل از ظهور حشرات کامل)، در ارتفاع 1 تا 2 متر پایین تر از نفطه انتهایی تاج درخت نصب گردید. منبع تامین انرژی نورانی، باطری بود که به وسیله سلول های خورشیدی تغذیه می¬شد. آماربرداری و بازدید از تله ها به صورت هفتگی و از زمان شروع پرواز شب¬پره ها، تا پایان پرواز انجام گرفت. تعداد شب پره‌هاي شکار شده در هر یک از تیمارها شمارش و میزان شکار در تیمارهای مختلف مقایسه گردید. نتایج هر دو سال نشان داد که فقط یک اوج پرواز در منطقه سامان استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد. شروع پرواز بسته به شرایط آب و هوایی معمولا از دهه سوم اردیبهشت ماه آغاز می¬شود و اوج شکار شب پره های نر نیز در دهه دوم خرداد مشاهده می¬شود و پس از آن جمعیت به تدریج کاهش یافته و در دهه سوم تیرماه به صفر نزدیک می¬شود. همچنین نتایج دو ساله مطالعه نشان دادکه تلفیق تله¬ فرمونی با نور (میانگین شکار 45/314 و 3/381 در هر تله در طول دوره به ترتیب برای سال 1393 و 1394) به طور متوسط باعث افزایش شکار به میزان بیش از 37 درصد در مقایسه با تیمار تله ¬فرمونی (میانگین شکار 4/198 و 2/238 در هر تله به ترتیب برای سال 1393 و 1394) و 60 درصد در مقایسه با تله نوری(میانگین شکار 75/122 و 75/154 در هر تله به ترتیب برای سال 1393 و 1394) شده است، بنابراین تلفیق تله فرمونی و نور نقش موثری در افزایش شکار و کاهش جمعیت آفت در سالهای بعد خواهد داشت.

خلاصه نتایج حاصله

نتایج هر دو سال تحقیق نشان داد که فقط یک اوج پرواز در منطقه سامان استان چهارمحال و بختیاری وجود دارد. شروع پرواز بسته به شرایط آب و هوایی معمولا از دهه سوم اردیبهشت ماه آغاز می¬شود و اوج شکار شب پره های نر نیز در دهه دوم خرداد مشاهده می¬شود و پس از آن جمعیت به تدریج کاهش یافته و در دهه سوم تیرماه به صفر نزدیک می¬شود.


فایل های پژوهش
فایل

Back to Top